Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: вибори із наперед відомим результатом


Опозиція закликала бойкотувати голосування, фаворитом є незмінний президент Олександр Лукашенко

Мінськ – 11 жовтня в Білорусі відбуваються п’яті президентські вибори. Коли Олександр Лукашенко, який вважається фаворитом, переможе на них, він очолить Білорусь вп’яте, починаючи з 1994 року.

Фактично конкуренції на цих виборах немає, опозицію представляє Тетяна Короткевич з руху «Говори правду», вона виступає за мирні зміни, але нещодавно заявила, що була б не проти як би Лукашенка було обрано ще на два терміни. Інші два кандидати технічні, діють фактично на підтримку Олександра Лукашенка.

Більшість білоруської опозиції вважає недоцільним взагалі брати участь у процесі виборів із заздалегідь відомим результатом та оголосила цим виборам бойкот.

Президентські вибори відбуваються за незмінним законодавством, яке дозволяє владі контролювати діяльність виборчих комісій та підрахунок голосів. Найбільше зауважень у спостерігачів до так званого дострокового голосування, яке тривало п’ять днів, і в підсумку достроково, часто під примусом, проголосувало понад 36% виборців. А на 12:00 11 жовтня вибори вже були визнані такими, що відбулися.

Переможець очікує на призи від Заходу

Олександр Лукашенко, проголосувавши у себе на дільниці, поводився як переможець, навіть запросив своїх конкурентів на державну службу, говорив, що після виборів опозиція має повернутися до виконання законів щодо масових акцій, сказав, що виконав на цих виборах усі вимоги Заходу. Заявив він і про відносини з Україною: Білорусь поважає прагнення українців до Європа, але Київ має розуміти проблеми, які перед ним постануть, відзначив білоруський лідер.

Серед іншого Лукашенко ще раз наголосив, що не хоче на території Білорусі російської авіабази, яку йому нав’язує Москва.

Інтрига цих виборів ще й у тому, чи зніме Євросоюз з Олександра Лукашенка та його оточення візові та економічні санкції після цих виборів. Це цілком можливо, якщо все у Мінську буде спокійно.Лукашенко заявив, що він був би радий, щоб ці санкції зняли: «Вони зрозуміли, що ми нормальна держава, тут живе нормальний народ».

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG