Доступність посилання

ТОП новини

«Ми щодня створюємо пам’ятники людській дурості» – Мілов


Українське мистецтво на експорт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:30:06 0:00

«Від світового мистецтва нас не відділяє нічого»

Вперше за всі роки існування фестивалю Burning Man українець отримав його грант і представив свою роботу всьому світу. Тепер художник скульптор, дизайнер і режисер Олександр Мілов хоче встановити інсталяцію в Одесі. На противагу пам’ятникам людській дурості й відмиванню грошей, які ми бачимо щодня. Адже, за його словами, саме мистецтво може сформувати те суспільство, якого ми прагнемо.

Олександр Мілов
Олександр Мілов

– Вперше за 30 років існування фестивалю там була представлена інсталяція з України, працювала команда під прапором країни. Але то ми з дурощів таке влаштували. Тепер це хороший пам’ятник спонтанній, непродуманій ідеї, яка спрацювала. І принесла багатьом яскраві емоції, і подружила нас з цілим світом.

Показує внутрішніх дітей – саме вони дають нам можливість домовитися один з одним, дають шанс на примирення, коли приходять «темні» часи. Я не очікував, але багато хто навіть плакав

Інсталяція показує внутрішніх дітей – саме вони дають нам можливість домовитися один з одним, дають шанс на примирення, коли приходять «темні» часи. Люди сприйняли несподівано. Я не очікував, але багато хто навіть плакав.

Закладений в неї смисл спочатку здавався мені досить банальним. Але зараз, коли приходять тонни листів, то є відчуття, що ми зробили якусь психологічну роботу. Йдеться про роботу з сім’ями, де є конфлікт. Тепер я думаю над серією робіт, які могли б висіти в тих місцях, де з такими людьми працюють психологи. Це арт-терапія. І вона спрацювала.

Нас від світового мистецтва не відділяє нічого – ні географія, ніщо. Окрім віри в себе і бажання
Створити ім’я, ефект, що ти чогось добився – все це розраховано на «wow-ефект». Якраз цим і славиться сучасне мистецтво


– Українське мистецтво іде в ногу зі світовим?

– Нас від світового мистецтва не відділяє нічого – ні географія, ніщо. Окрім віри в себе і бажання.

Непринципово, чи є успіх в митця наразі чи немає. Митець є митцем не через те, що він бере десь участь, а через те, що він хоче творити. Справжніх митців на конкурсах зазвичай нема. В масі там ті, хто хоче заробити грошей. Це вже бізнес. Створити ім’я, ефект, що ти чогось добився – все це розраховано на «wow-ефект». Якраз цим і славиться сучасне мистецтво, але мені це не є близьким. Як продавати, я не знаю.

Топ найдорожчих робіт українських митців (інфографіка)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Наші роботи, які створюються тут і лежать у сховищах музеїв, можуть бути сприйняті світовою спільнотою не гірше, ніж найбільш відомі

Наші роботи, які створюються тут і лежать у сховищах музеїв, можуть бути сприйняті світовою спільнотою не гірше, ніж найбільш відомі. Але похвалитися продажами ми не можемо, бо в нас немає таких талановитих маркетологів.

Є речі, які будуть завжди актуальні. Ганятися ж за часом, наприклад співати про мобільний телефон, не треба. Це пусте

Є речі, які будуть завжди актуальні. Ганятися ж за часом, наприклад, співати про мобільний телефон, не треба. Це пусте. А от говорити про стосунки людей варто. Ромео і Джульєтта – це вічна тема, її легко пережити самому. Це стосується кохання, зради, взаєморозуміння людей різного віку. Я нічого нового не скажу, але можу показати, як я це відчуваю.

Ми робимо пам’ятники людській дурості щодня. У нас половина Одеси – це пам’ятники відмиванню грошей. Саме мистецтво може створити те суспільство, до якого ми прагнемо, сформувати його

Ми робимо пам’ятники людській дурості щодня. У нас половина Одеси – це пам’ятники відмиванню грошей. Але саме мистецтво може створити те суспільство, до якого ми прагнемо, сформувати його.

– Ви є режисером короткометражки, відібраної в позаконкурсну програму Каннського фестивалю. Яка її ідея?

– Завданням було показати своє ставлення до ЗМІ, я зняв короткометражку про те, як мого батька втомив перегляд телебачення і читання газет. Тож він спиляв антену, з телевізора зробив «стульчак» для сільського туалету, а потім нарешті відкрив вікно, яке раніше затуляв телевізор.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG