Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко засудив плани сепаратистів влаштувати незаконні «вибори» наступного року


Петро Порошенко (архівне фото)
Петро Порошенко (архівне фото)

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з сенаторами зі США засудив нові плани ватажків підтримуваних Росією угруповань «ДНР» і «ЛНР» провести власні місцеві псевдовибори наступного року, повідомила прес-служба голови держави.

«Чергові фантазії та шантаж бойовиків можуть обернутися новими санкціями для Москви», – попередив він.

Порошенко нагадав, що дата місцевих виборів у тимчасово окупованих частинах Донбасу буде визначена після того, як Верховна Рада України ухвалить закон про ці вибори на основі українського законодавства та з урахуванням стандартів ОБСЄ/БДІПЛ, мовиться в повідомленні.

У цьому зв’язку Петро Порошенко закликав США спільно з партнерами в Європі докласти всіх зусиль для забезпечення чіткого та неухильного виконання мінських домовленостей Росією та бойовиками.

«Кремль має зрозуміти, що за порушення мінських домовленостей та режиму припинення вогню доведеться заплатити ще більшу ціну. Трансатлантична солідарність та реакція мають бути ефективними», – наголосив президент.

Він звернув увагу, що, на жаль, немає позитивних сигналів та результатів, зокрема, щодо забезпечення повного доступу інспекторів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на тимчасово окуповані території на Донбасі та звільнення заручників і незаконно ув’язнених, включно з Надією Савченко та Олегом Сенцовим.

Голова держави висловив вдячність сенаторам Джин Шагін, Річардові Дербіну та Елізабет Воррен за послідовну підтримку України й надання важливої допомоги у протидії російській агресії та подоланні економічних викликів.

Сенатори, зі свого боку, серед іншого, висловили сподівання на повне виконання всіх домовленостей російською стороною, повідомила прес-служба президента.

Останніми днями сепаратистські збройні угруповання «ДНР» і «ЛНР», які планували було провести власні незаконні «місцеві вибори» 18 жовтня і 1 листопада на порушення мінських домовленостей, вирішили відкласти їх і так само незаконно проводити їх 20 березня і 21 лютого наступного року – теж на порушення мінських домовленостей.

Ці домовленості про врегулювання на тимчасово окупованій частині Донбасу передбачають, серед іншого, що місцеві вибори там можуть відбутися тільки за українським законодавством, а це означає й те, що призначати їх і визначати їхню дату має Верховна Рада України, а не ватажки угруповань «ДНР» та «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

Сепаратисти були змушені піти на свій крок у зв’язку з підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі 2 жовтня, на якій проведення самозваних сепаратистських «виборів» у жовтні-листопаді було визнане за неприпустиме.

Водночас за результатами цієї зустрічі керівництво України заговорило про необхідність якогось окремого виборчого закону для окупованих територій, відмінного від закону про місцеві вибори на вільній території України, призначені на 25 жовтня. До цієї зустрічі в Києві відкидали таку можливість.

На цю ж тему:

12.10.2015
Повернення Донбасу відбудеться через вибори на окупованих територіях – Порошенко

Президент закидає опонентам, що вони прагнуть отримати владу «ленінським» шляхом – через поразку далі
XS
SM
MD
LG