Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія рейсу MH17: деталі оприлюднять нідерландські слідчі


На місці падіння «Боїнга 777» рейсу MH-17 поблизу селища Грабове Донецької області, 17 липня 2014
На місці падіння «Боїнга 777» рейсу MH-17 поблизу селища Грабове Донецької області, 17 липня 2014

Йдеться про технічні деталі катастрофи. Росія звітуватиме паралельно і скаржиться, що її слідство ігнорують

Бреда – Збитий понад рік тому літак Малайзійських авіаліній MH-17 реконструювали нідерландські слідчі та експерти і сьогодні його покажуть громадськості на авіабазі Гілзе-Рейн поблизу міста Бреда. Але головною подією дня буде оприлюднення там підсумків слідства нідерландською Радою розслідувань у справах безпеки. Йдеться, однак, тільки про подробиці й технічні деталі катастрофи, без вказування на конкретних винуватців, бо цим ще займається інша слідча група, що об’єднує експертів п’яти держав, включно із Україною.

Трагедія рейсу MH17: деталі оприлюднять нідерландські слідчі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сьогодні голландські фахівці тут розкажуть про зібрані протягом року подробиці збиття пасажирського літака рейсу MH-17, що зазнав катастрофи в небі над Торезом і призвів до загибелі близько 3 сотень осіб. Насамперед йтиметься про причини та наслідки трагедії, власне, з технічних позицій та міркувань авіаційної безпеки. Остаточний, цього разу, кримінальний звіт із вказуванням підозрюваних засобів та винних у катастрофі ведуть слідчі за участі представників Нідерландів, Малайзії, України, Бельгії та Австралії. Він очікується через 3 місяці.

Тим часом нині голова Ради безпеки Нідерландів у півгодинному звіті презентує результати розслідування, із, як повідомляється, використанням відеоматеріалів. Як пояснили Радіо Свобода нідерландські експерти, слідчі продемонструють, як це було, що саме сталося на землі і в небі над Донбасом того дня, 17 липня минулого року.

Ми передбачаємо, що вони заявлять, що літак збили «Буком», але чи проллють вони світло на те, чий він був, і хто натиснув на спусковий гачок – цього, вочевидь, ще не скажуть
Марк Кроненбурґ

«Ми передбачаємо, що вони заявлять, що літак збили «Буком», але чи проллють вони світло на те, чий він був, і хто натиснув на спусковий гачок – цього, вочевидь, ще не скажуть. І це відповідає тональності нинішньої доволі стриманої політичної реакції Нідерландів, бо всі очікують результатів іншого слідства», – зокрема пояснив політичний глядач із Гааги Марк Кроненбурґ.

Рідні загиблих очікують покарання винних – голландський експерт

Особливо застигли в очікуванні результатів слідства ті родини, що втратили рідних, і які ось вже 15 місяців після катастрофи сподіваються на покарання винних, – каже експерт з Амстердама Ар’єн Шредер. На основі тієї інформації, що з’явилася за цей час, зенітно-ракетний комплекс «Бук» – версія безперечна, але ще залишається багато знаків питання.

Незрозумілим залишається те, чи цим «Буком» керували сепаратисти, чи це були власне, російські солдати, а чи може він належав українській стороні
Ар’єн Шредер

«Великим сюрпризом стало б, якщо була б вказана інша причина падіння Боінга, – каже він. – Але незрозумілим залишається те, чи цим «Буком» керували сепаратисти, чи це були власне, російські солдати, а чи може він належав українській стороні». Обидві слідчі команди, що працюють паралельно, формально не відкидають жодної версії.

Група активістів-розслідувачів Bellingcat зібрала та передала нідерландському слідству зібрані нею детальні докази причетності Росії до постачання й використання «Бука». Москва і підтримувані нею сепаратисти заперечують будь-яку причетність до збиття Боїнга й натомість намагаються перекласти вину на Україну.

Маршрут переміщення установки «Бук», досліджений групою Bellingcat
Маршрут переміщення установки «Бук», досліджений групою Bellingcat

Нідерланди, Малайзія, Україна, Бельгія та Австралія нині шукають можливість оминути вето Росії, до якого вдалася Москва в Раді безпеки ООН, щоб створити міжнародний трибунал у справі збиття авіалайнера та покарання винних.

Нарікання на небажання залучати Росію до слідства висловив і Сергій Лавров, російський міністр закордонних справ.

Жодного разу не звітували перед Радою Безпеки, чим вони там займаються
Сергій Лавров

«Ми вже заявляли про всі ті дивацтва роботи, яку організували ці п’ять держав на чолі з Нідерландами. У Раді Безпки ООН ухвалили резолюцію, яку не виконували. Жодного разу не звітували перед Радою Безпеки, чим вони там займаються. Не відповіли на численні питання, надіслані Росією цій слідчій групі. Росія єдина надала дані своїх супутників…, а тим часом навколо цього продовжується якась метушня», – зазначає Лавров.

Паралельний звіт із «паралельного світу»

Водночас, російська компанія-виробник цих зенітно-ракетних комплексів «Концерн ППО Алмаз-Антей» нині теж оприлюднить свій звіт про розслідування.

Як там повідомляють, фахівці компанії завершили другу фазу досліджень причин катастрофи малазійського літака в небі над Україною проведенням повномасштабного натурного експерименту, і їх озвучать на презентації концерну в Москві.

Представники угрупування «ДНР» на початку жовтня 2015 року почали передавати уламки «Боїнга» криміналістам з Нідерландів. Фото з сайту Донецького агентства новин
Представники угрупування «ДНР» на початку жовтня 2015 року почали передавати уламки «Боїнга» криміналістам з Нідерландів. Фото з сайту Донецького агентства новин

У компанії попередньо заявили, що результати випробувань засвідчили версію, оприлюднену раніше російською стороною, що, мовляв, літак був збитий ракетою, випущеною з території, контрольованої українськими військовими.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков зі свого боку теж заявив, що ряд фактів, наданих російською стороною у зв’язку з катастрофою Боїнга під Донецьком, міжнародною комісією ігнорується. За його словами, Москва неодноразово висловлювала розчарування у зв’язку з відсутністю належної взаємодії і залучення до слідства російських фахівців.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

01.10.2015
Росію не покликали обговорювати міжнародний трибунал по «Боїнгу»

Два тижні до офіційних результатів розслідування: експерти отримали від бойовиків 560 нових фрагментів «Боїнга» дал

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG