Доступність посилання

ТОП новини

Третій Майдан доцільніший у Москві – російський опозиціонер Вихорєв


Установчий з’їзд «Російського центру» в Києві, 11 жовтня 2015 року
Установчий з’їзд «Російського центру» в Києві, 11 жовтня 2015 року

Більшість російських політемігрантів в Україні – переслідувані владою російські націоналісти

Київ – В умовах українсько-російського конфлікту Україна стала прихистком для сотень російських опозиціонерів. Деякі з них навіть воюють на українському боці на Донбасі в складі добровольчих та регулярних підрозділів. Днями група російських опозиціонерів створила в Києві «Російський центр», який об’єднав російську націоналістичну опозицію. Російські опозиціонери запевняють, що готові бути корисними для Україні, яка надала їм притулок, та сподіваються повернутися на батьківщину після того, як там зміниться влада.

Третій Майдан доцільніший у Москві – російський опозиціонер Вихорєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ініціаторами створення «Російського центру» стали російські громадяни, які змушені були залишити батьківщину через політичні переслідування та звинувачення в екстремізмі. Серед них був і колишній офіцер ФСБ Ілля Богданов, який став бійцем Добровольчого українського корпусу, але здебільшого це лідери та активісти російських націоналістичних організацій.

«Наша організація представлена як націонал-лібералами, націонал-демократами, так і націоналістами, які, так би мовити, досі перебувають в ідейному пошуку», – каже координатор «Російського центру» Денис Вихорєв.

Російська еміграція: від націоналістів до автономістів

За його словами, мета мінімум «Російського центру» – це координація дій та взаємодопомога, а головна мета – це створення політичної сили, яка зможе діяти в Росії, коли чи коли чинний президент Володимир Путін з тих чи інших причин втратить владу.

Коли ситуація в Росії дозріє до революційної, тоді ми не дозволимо органам держбезпеки накинути країні чергового Путіна
Денис Вихорєв

«Коли ситуація в Росії дозріє до революційної, тоді ми не дозволимо так званим органам держбезпеки обдурити народ і накинути країні чергового Путіна», – розповідає координатор «Російського центру».

Це вже не перша зустріч радикальної російської опозиції в Києві. Загалом, як зазначає інший російський емігрант Павло Мезерін, здебільшого російська еміграція в Україні представлена націоналістами.

Більша частина сучасної російської еміграції в Україні – це еміграція націоналістичного ґатунку
Павло Мезерін

«Більша частина сучасної російської еміграції в Україні – це еміграція націоналістичного ґатунку. Вони відправилися в Україну воювати в батальйонах праворадикального спрямування. Таких дві третини, якщо не всі три чверті», – зазначає він. Сам Павло Мезерін минулого року виїхав із Санкт-Петербурга до Львова. Він є активістом руху «Вільна Інґрія», який виступає за автономію північних областей Росії.

Наш Майдан буде під гаслом «Досить годувати Москву!» – Мезерін

Усіх втікачів із Росії об’єднує неприйняття російського режиму та симпатії до України та до Майдану, який став для них прикладом спротиву громадян авторитарній владі. За словами Дениса Вихорєва, конфлікт на Донбасі спровокований Володимиром Путіним саме з метою унеможливити масові провести в Росії. Тож третій Майдан доцільніший не в Києві, а в Москві. «Тертій Майдан, про який тут кажуть часто, він безглуздий у межах самої Україні. Для того, щоби бути ефективним, він має відбутися в Москві», – вважає він.

Натомість Павло Мезерін припускає, що російський Майдан радше станеться в регіонах. «Майдани будуть у регіонах під гаслами «Досить годувати Москву!». Бо це сьогодні питання номер один, а не «Крим наш – Крим ваш»! А те, що 80% податків із дотаційних регіонів Росії іде в Москву, а звідти – на прокорм кавказьких еліт та на палаци Рамзана Кадирова, який за це дає 130% голосів за «Єдину Росію» та Володимира Путіна – ось це серйозна проблема», – вважає він.

Марш миру в російському Єкатеринбурзі 27 вересня 2015 року – антивоєнна акція, підтримана кількома десятками людей
Марш миру в російському Єкатеринбурзі 27 вересня 2015 року – антивоєнна акція, підтримана кількома десятками людей

Політемігранти як фактор в інформаційній війні

На думку Павла Мезеріна, російські політемігранти могли би стати дієвими союзниками України в подоланні інформаційної агресії Кремля.

«Україна не працює з політичними емігрантами з Росії та з опозиційно налаштованою частиною російського суспільства. А таких, навіть за путінською статистикою, 15% населення. Україна не працює з цим потенціалом. Україні варто почути тих громадян Росії, які свідомо ідуть на ризик, розуміючи, на чийому боці правда. Цим ресурсом варто скористатися для того, щоби перемогти Кремль в інформаційному просторі», – вважає російський політемігрант.

Лідія Смола
Лідія Смола

Впливати на російську аудиторію, не маючи такого засобу, як телевізор, дуже складно
Лідія Смола

​Натомість українських експерт з інформаційної безпеки Лідія Смола вважає, що Україна навряд чи може стати ефективним майданчиком для впливу на російську територію.

«Росіяни не стежать за українськими медіа чи соцмережами. Взагалі, впливати на російську аудиторію, не маючи такого засобу, як телевізор, не маючи цінних для Росії лідерів думок – дуже складно», – каже вона.

За словами Лідії Смоли, успіх України став би найкращою підтримкою для російських опозиціонерів, які знайшли тут притулок. Адже саме успішна демократична Україна змусить багатьох російських громадян замислитися над адекватністю своєї влади.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG