Доступність посилання

ТОП новини

Україна має позиватися до Росії за викрадення людей – британський правозахисник


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Повинні добре попрацювати українські прокурори, криміналісти, слідчі міліції: вони мають зібрати «залізні» докази невинуватості українців»

Київ – Україна і Росія фактично перебувають у стані війни, при цьому у російських тюрмах утримують понад десятеро українців, яких звинувачують у тероризмі. Проблема їхнього звільнення турбує не лише Україну, а й західний демократичний світ. Але і Київ, і Брюссель використовують, знову-таки, демократичні методи – на рівні дипломатичних заяв і політичних вимог, яких у Москві не розуміють. Ба більше, уже і в Україні лунають голоси, що, мовляв, владі потрібні «в’язні совісті» у російських тюрмах, що влада у Києві не хоче і не може звільнити своїх співгромадян. Чи належним чином діють українські дипломати і політики, щоб звільнити бранців?

Українська громадянка Надія Савченко більше року перебуває за гратами у Росії в очікуванні судового вироку.

У суді в Росії Савченко провини не визнала
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

А українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка 25 серпня російський суд засудив відповідно до двадцяти та десяти років ув’язнення у колонії суворого режиму за звинуваченням в «організації терактів у Криму». Сенцов і Кольченко після оголошення вироку заспівали гімн України.

У столиці російської республіки Чечні Грозному розпочинається суд на двома українцями – Миколою Карпюком і Станіславом Клихом. Їх звинувачують у вбивствах російських солдатів під час Першої чеченської війни. Від своїх свідчень підозрювані відмовилися і звинуватили російських слідчих у катуваннях. Власне, саме із посиланням на цих українців Слідчий комітет Росії поширив звинувачення на адресу Арсенія Яценюка – росіяни звинуватили прем’єр-міністра України у «вбивствах російських солдатів».

На міжнародних форумах і конференціях українські політики різного рівня закликають Росію звільнити бранців-українців, позбавлених волі у Росії. Так, 29 вересня цього року під час саміту Генасамблеї ООН, року президент України Петро Порошенко звернувся до Російської Федерації із закликом звільнити усіх незаконно ув'язнених осіб.

Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін звернувся до Євросоюзу з пропозицією проінспектувати судові процеси над українськими політв’язнями у Росії. Міністр Клімкін також закликав відправити представників ЄС до Москви.

Прошу сприяння присутності і офіційних представників ЄС, і представників неурядових організацій під час так званих «судових процесів», щоб забезпечити … додатковий тиск
Павло Клімкін

«Я прошу Євросоюз щодо консолідованої реакції і консолідованого звернення до Москви, а також прошу сприяння присутності і офіційних представників ЄС, і представників неурядових організацій під час так званих «судових процесів», щоб забезпечити … додатковий тиск (на Кремль – ред.)», – наголосив Клімкін.

За його словами, усі справи проти громадян України носять політичний характер. На початку вересня МЗС України провело глобальну on-line акцію на підтримку Савченко, Сенцова і Кольченка.

Клімкін не виключає, що Савченко і Сенцов можуть бути обміняні на двох російських військових – Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова, яких у травні цього року затримали українські бійці у зоні бойових дій на Луганщині.

«Ми маємо зробити все для того, щоб звільнити Надю, щоб звільнити Олега – всіх політичних в’язнів. Якщо для цього треба буде йти шляхом переговорів щодо обміну, ми будемо дивитись на цю можливість, безумовно. Але будь-які кроки мають бути здійснені після того, як українські суди ухвалять відповідні рішення щодо російських військових, які перебували на території України зі зброєю в руках», – повідомив Клімкін.

«Україна могла б робити більше»

Незалежні експерти і правозахисники вважають, що обраний Києвом політико-дипломатичний шлях звільнення українських політв’язнів, яких утримують у Росії, на сьогодні є єдиним можливим. Але при цьому Київ повинен не лише апелювати до міжнародної спільноти, а й збирати докази невинуватості українців. Тим більше, що, затримавши українських громадян та не передавши їх Україні, Росія порушила низку національних та міжнародних правових документів, зокрема конвенцію з прав людини, вважає експерт Української Гельсінської групи Надія Волкова.

Марія Томак
Марія Томак

Правозахисник з громадської ініціативи «Євромайдан SOS» Марія Томак Радіо Свобода зауважила, що у неї та її колег склалось враження, що правоохоронні органи України демонструють пасивність там, де мали б працювати, тобто збирати докази щодо невинуватості ув’язнених Росією українців. До того ж, наразі невідомо, скільки політв’язнів, громадян України, перебуває у Росії за гратами.

Є певні речі, які ми можемо тут робити для звільнення наших громадян з російських в'язниць, але наша робота гальмується через бездіяльність МВС і прокуратури
Марія Томак

«Міністерство закордонних справ України максимально робить усе, щоб звільнити цих людей. Справді, не тільки Надію Савченко. Також на наші прохання завжди реагує офіс омбудсмена. Але водночас у нас дуже великі проблеми зі спілкуванням з Міністерством внутрішніх справ і Генеральною прокуратурою України, попри те, що йдеться про в’язнів, яких утримують у Росії. Але ж є речі, які можна зробити в Україні для збору свідчень, для збору доказів невинуватості цих людей і подальшого представлення їх у судах. Тобто є певні речі, які ми можемо тут робити для звільнення наших громадян з російських в'язниць, але наша робота гальмується через бездіяльність МВС і прокуратури», – каже Томак.

Вона також розповіла історію громадянина Росії Віктора Шура, родина якого мешкає в Україні: росіяни звинуватили його у державній зраді. У вересні цього року суд постановив ув’язнити Шура на 12 років. В Україні ж його доля, за словами Томак, нікого не цікавить, окрім сім’ї та правозахисників.

«На превеликий жаль, на наші звернення уповноважені органи відповідали, що нічого не можуть зробити, оскільки Шур офіційно є громадянином Росії. Отже, він не належить до компетенції України. Але ми, активісти, будемо про цю справу говорити і вважаємо, що ця людина так само, як наші бранці у Росії, має увійти до списків на обмін. Тому що Віктор постраждав з політичних мотивів, оскільки він був активним промоутером проукраїнської позиції», – зазначила правозахисниця.

Україна має зібрати доказову базу – міжнародні експерти

Радіо Свобода звернулось до британського правозахисника, королівського радника Вейна Джордаша з проханням прокоментувати дії офіційного Києва, які він здійснює для звільнення українських бранців з Росії. На думку Джордаша, за умов військової агресії Росії проти України українська сторона має підготувати докази невинуватості українців для звернення до міжнародних судів з позовами проти Російської Федерації.

Повинні добре попрацювати українські прокурори, криміналісти, слідчі міліції: вони мають зібрати «залізні» докази невинуватості українців
Вейн Джордаш

«Це справді важке питання – як звільнити людей, яких утримують під вартою в іншій державі за надуманими звинуваченнями. Але задля їхнього звільнення повинні добре попрацювати українські прокурори, криміналісти, слідчі міліції: вони мають зібрати «залізні» докази невинуватості українців. Можна готувати позови проти Росії щодо викрадення людей, як мінімум. Я не знаю деталей цих справ, але думаю, що Київ може вимагати звільнення українців через міжнародні судові інстанції», – Джордаш.

Український експерт з міжнародних питань Ірина Станіславська каже, що говорити про достатню роботу українських дипломатів наразі зарано. За її словами, проаналізувати діяльність Міністерства закордонних справ можна буде після звільнення усіх українських в'язнів у Росії. На думку експерта, зараз можна говорити про відсутність так званої «публічної дипломатії», адже мінські угоди, «нормандський формат» тощо – належать до «політичної дипломатії».

«Саме їх кулуарність і непублічність породжує різні чутки. Що стосується дії міжнародного права в цій ситуації, то, на жаль, воно фактично безсиле, оскільки де-юре у нас «мир», немає війни – немає військовополонених. Вважаю, що мав би існувати своєрідний комплексний план визволення українських бранців. Таємною частиною є робота спецслужб з визволення полонених, яку не можна послаблювати. Публічною його частиною має бути тотальна активізація нашої діаспори. До реалізації плану мали б бути залучені усі закордонні дипломатичні місії, і діяти вони повинні через організації українців. До речі, зв’ язок таких організацій з нашими дипломатичними представництвами дуже слабкий, їх не чують і ніяк не залучають», – зазначила Станіславська Радіо Свобода.

Вона навела приклади різноманітних акцій українських громад у різних куточках світу з вимогами до керівників Росії звільнити українських в'язнів, вивести війська з Донбасу і повернути Україні Крим.

На цю ж тему:

Слідчі Росії вибили в затриманих українців зізнання у вбивствах – правозахисники
Ім’я Арсенія Яценюка зустрічається в обвинувальному акті 228 разів далі

Сенцов і Кольченко: справу сфабрикувало ФСБ Росії
Адвокати сподіваються довести, що українські громадяни Сенцов і Кольченко не могли бути в організації, якої не було далі

«Савченко – занадто дорога «розмінна монета» в руках Росії» – Масюк
Тиск має бути таким, щоб після суду Росія була змушена обміняти Савченко – Полозов далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG