Доступність посилання

ТОП новини

Ми не перебільшуємо ризики від того, що зброя буде відведена – полковник Галушко


Українські танки відводяться від лінії зіткнення на Донбасі. 5 жовтня 2015 року
Українські танки відводяться від лінії зіткнення на Донбасі. 5 жовтня 2015 року

«Провокації бойовиків не припинялися, вони лише змінили свій характер»

Київ – На Сході України в останні дні зберігається режим припинення вогню. Таку ситуацію пов’язують з тим, що 29 вересня тристороння контактна група у Мінську досягла домовленості, яку 2 жовтня у Парижі підтвердили лідери «нормандської четвірки», про поетапне відведення від лінії розмежування на Донбасі танків, а також артилерійських гармат калібром до 100 міліметрів і мінометів калібром до 120 міліметрів. Весь процес має тривати 41 добу. На цей час відведення озброєнь відбувається за планом, повідомив у коментарі Радіо Свобода заступник начальника управління інформаційних технологій Міністерства оборони України Сергій Галушко, який донедавна виконував обов’язки заступника командувача АТО.

ЗАВАНТАЖИТИ

– На сьогодні завершене відведення танків та гармат (у даному випадку йдеться про гармати калібру 85 міліметрів) від лінії бойового зіткнення на ті місця, які визначені і погоджені з ОБСЄ і до яких надано доступ представникам ОБСЄ для контролю. Упродовж двох днів представники ОБСЄ перевірять, наскільки українська сторона в повному обсязі відвела ці зразки озброєння на місця збереження, і ми приступимо до наступного етапу – це відведення мінометів калібром 82 міліметри.

– Яке озброєння залишається у бійців Збройних сил України?

Сергій Галушко
Сергій Галушко

– Основне озброєння, яке у них буде на першій лінії, – це насамперед легка бронетехніка, бронетранспортери, бойові машини піхоти, стрілецька зброя, легка піхотна зброя, така як гранатомети, бронетанкові керовані ракетні комплекси, автоматичні гранатомети, великокаліберні кулемети. Тобто увесь набір озброєння, який дозволяє у випадку необхідності виконати завдання і виграти час для того, щоб техніка, яка відведена, повернулася на свої позиції. Відразу зазначу, що озброєння не відводиться на велику відстань. Якщо підрозділ здійснює марш з мінімальною швидкістю 20 кілометрів за годину, то вже через 45-50 хвилин це озброєння буде на тих місяцях, де необхідно буде зустріти ворога. Тому ми не перебільшуємо ризики від того, що зброя буде відведена.

– Чи можливі провокації з боку угруповань «ЛНР» та «ДНР» стосовно мирного населення для того, щоб сказати, що ці обстріли ведуть ЗСУ?

– Можна бути оптимістом, можна бути песимістом. Якщо говорити про прогнози найближчого часу, то для бойовиків не дуже вигідно, щоб напередодні виборів порушувався режим тиші. Тому що люди мають голосувати, і будь-який обстріл з боку терористів – це мінус голоси для певних антиукраїнських сил, які претендують отримати місця у місцевих органах влади. Що стосується власне провокацій, то вони не припинялися, вони лише змінили свій характер. Тобто бойовики утримуються від прямого відкриття вогню по наших територіях, по наших військах, по населенню, але вони провокують: вибирають місця на нейтральній території, шукають інші спроби зробити провокації, нібито це не вони, щоб у подальшому спробувати звинувачувати українську сторону. Також ми фіксуємо збільшення кількості диверсійно-розвідувальних груп, які намагатимуться у подальшому активізувати свою діяльність на нашій території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG