Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт у Ризі: виставка «Люди Майдану» і «русский мир»


Закриття фотовиставки про Майдан у Ризі викрило існування значної кількості прихильників «русского мира» в Латвії – експерти

Рига – У Латвії закрили фотовиставку просто неба «Люди Майдану». Непорозуміння з приводу закриття Ризькою думою фотовиставки висловило Міністерство закордонних справ Латвії. Спікер Сейму Латвії Інара Мурнієце вважає цю виставку мистецьким проектом. Експерти, яких опитало Радіо Свобода, зазначають, що закриття фотовиставки про Майдан у Ризі викрило існування значної кількості прихильників «русского мира» в Латвії, а також проблему з безпекою в центрі Риги.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дозвіл на проведення фотовиставки просто неба «Люди Майдану» був виданий Ризькою думою її організаторам – представникам Міжнародного благодійного фонду «Душа України» з 5 по 25 жовтня. 12 жовтня Ризька дума розпорядилася припинити дію дозволу, мотивуючи тим, що організатори не дотримуються законодавства, зокрема не охороняють виставку, яка зазнала вже декількох нападів.

«Закон про публічні заходи визначає обов’язок для організаторів заходу здійснення його охорони. Тут мова йде навіть не про збереження матеріальних цінностей, скоріш про безпеку відвідувачів заходу», – зазначив виконавчий директор Риги Юріс Радзевич.

Напади вандалів на виставку

Річ у тім, що ще під час монтажу фотовиставки, розташованої поблизу будівлі уряду Латвії, російськомовні вандали зруйнували частину експозиції і розірвали червоно-чорний стяг УПА, фіксуючи свій акт вандалізму на відео.


Напади з боку агресивно налаштованих осіб продовжувалися і після офіційного відкриття виставки, а в ніч із 10 на 11 жовтня вандали повністю її зруйнували. Окремих порушників поліція затримала. Порушені три кримінальні і дві адміністративні справи за фактом хуліганства.

Організатори виставки вважають, що давши дозвіл на проведення, Ризька дума, зокрема її структури безпеки, мають взяти на себе охорону заходу.

МЗС Латвії і посольство України здивовані рішенням Ризької думи

МЗС Латвії висловило здивування у зв’язку з рішенням влади Риги припинити дію дозволу на проведення в центрі міста фотовиставки «Люди Майдану».

На думку міністерства, виставка відображає події, що відбулися в Києві в 2014 році, а рішення столичної влади позбавляє мешканців Латвії та Риги, а також їхніх гостей можливості отримати уявлення про події в столиці України.

«Люди Майдану» – це фотовиставка про сучасну Україну, про тих українців, які віддали своє життя за європейські цінності
Євген Перебийніс

«Люди Майдану» – це фотовиставка про сучасну Україну, про тих українців, які віддали своє життя за європейські цінності, зазначив на прес-конференції з нагоди її відкриття посол України в Латвії Євген Перебийніс.

У коментарі Посольства України в Латвії у зв’язку з нападом вандалів на виставку висловлюється жаль, що купка екстремістів намагається диктувати свої умови мешканцям і гостям Риги. Посольство України очікує від правоохоронних органів Латвії, що всі винні у нападах на виставку понесуть заслужену відповідальність.

«Філія Кремля в Латвії»

Низка латвійських політиків висловила підтримку виставці, закликавши державну поліцію негайно відреагувати на акти вандалізму. Зокрема, спікер Латвійського Сейму Інара Мурнієце, яка відвідала виставку «Люди Майдану», зазначила: «Героїзм українських людей вартий, щоб його цінувати. І в цій виставці він дуже добре показаний»

Депутат Сейму від Національного об’єднання Яніс Домбрава назвав Ризьку думу «філією Кремля» в Латвії. Про це він написав у своєму мікроблозі Twitter.

Російська преса підтримує «русский мир» – експерт

Керівник латвійської делегації в Парламентській асамблеї ОБСЄ, режисер фільму «Радянська історія» Едвінс Шноре вважає неприпустимим, що керівництво столиці країни-члена ЄС закриває виставку про Майдан.

За його словами, ситуація навколо виставки «Люди Майдану» засвідчила, що в Латвії досить багато прихильників «русского мира», а латвійська російськомовна преса, зокрема газета «Вести сегодня» тільки підігріває такі погляди.

В Латвії після російської окупації залишилося майже 20 тисяч колишніх російських військовослужбовців зі своїми сім’ями, вони нікуди не поїхали
Едвінс Шноре

«Це сигнал того, що у нас існує ця проблема. Водночас хочу привернути увагу, що в Латвії після російської окупації залишилося майже 20 тисяч колишніх російських військовослужбовців зі своїми сім’ями, вони нікуди не поїхали. Більшість із них і виховує відповідно своїх дітей», – зазначив Радіо Свобода Едвінс Шноре.

На його думку, латвійське суспільство досить неоднорідне у своєму сприйнятті подій на Майдані і взагалі подій в Україні. Частина російськомовних, а також латишів, які дивляться російські ЗМІ, схильні до негативного ставлення щодо Євромайдану в Києві 2014 року. Наразі значна частина латвійців та офіційна Рига підтримують Україну в її намірах стати європейською, демократичною державою.

Політолог Іварс Іябс в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що провокації щодо виставки «Люди Майдану» були прогнозовані з огляду на те, що першим експонатом виставки був прапор УПА, який організатори розмістили у центрі Риги, на місці, де за часів СРСР був пам’ятник Леніну.

«Виставляти напроти Кабінету міністрів Латвії без охорони прапор, який у багатьох латвійців, що перебувають під впливом російськомовного інформаційного середовища, асоціюється зі стягом ОУН/УПА, – це досить безвідповідально з боку організаторів. Тому що це не є мистецьким рішенням, а несе в собі доволі чіткий політичний сенс», – вважає Іварс Іябс.

На думку політолога, інцидент навколо виставки «Люди Майдану» викрив існування проблем з безпекою, оскільки вандали дозволяють собі правопорушення у самому центрі Риги біля будинку Кабінету міністрів.

Автор світлин: «За нападами на виставку стоїть посольство Росії»

Організатори виставки висунули свою теорію відносно інциденту. Зокрема автор світлин Сергій Мельнікофф вважає, що за нападами на виставку і її закриттям стоїть посольство Росії в Латвії.

Посольство Росії в Латвії відреагувало через Twitter, заявивши, що автори займаються піаром.

Наразі виконавчий директор Ризького муніципалітету Юріс Радзевич подав в Поліцію безпеки Латвії заяву на автора світлин фотовиставки «Люди Майдану» Сергія Мельнікофф. Приводом до цього кроку стало відео в інтернеті, на якому людина, схожа на автора знімків, американського фотографа Сергія Мельнікофф, говорить про відносини російськомовної громади з латишами. Серед іншого, він пропонує вивезти росіян «у вагонах для худоби».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG