Доступність посилання

ТОП новини

14 жовтня: від «Маршу героїв» до «Сили нескорених»


Бійці з батальйону спецпризначення МВС «Східний корпус» під час урочистої церемонії відправки до зони АТО. Площа Свободи у Харкові, червень 2015 року
Бійці з батальйону спецпризначення МВС «Східний корпус» під час урочистої церемонії відправки до зони АТО. Площа Свободи у Харкові, червень 2015 року

В Україні започатковується нова традиція Дня захисника України. Президент Порошенко запропонував відзначити його під девізом «Сила нескорених»

14 жовтня 2015 року вперше на державному рівні українці відзначають День захисника України. Від сьогодні день став не лише святковим, а й вихідним. Напередодні президент Петро Порошенко запропонував відзначити його під девізом «Сила нескорених».

Спочатку День захисника Вітчизни запровадили замість успадкованого від СРСР Дня радянської армії та військово-морського флоту, який припадав на 23 лютого. Цій даті надали нову назву, але зміст залишився старим: 23 лютого було своєрідним чоловічим аналогом жіночого 8 березня.

Про доцільність відмовитися від неорадянського Дня захисника вітчизни президент Петро Порошенко сказав ще в серпні минулого року.

«Словосполучення «захисник вітчизни» перестало бути абстрактним ритуальним висловом – воно наповнилося конкретним змістом… Я наголошую: Україна ніколи більше не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої», – заявив глава держави.

Відтак 14 жовтня минулого року з’явився відповідний президентський указ про новий День захисника України. Днями Петро Порошенко, виступаючи на форумі учасників АТО, зазначив, що пропонує відзначати свято під гаслом «Сила нескорених».

Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже штучно привнесене свято російської армії-окупанта, я свідомо зупинив свій вибір на дні 14 жовтня
Петро Порошенко

«14 жовтня є святом Покрови Пресвятої Богородиці. Ще з козацьких часів цей день був святковим для захисників вітчизни. І тому минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже штучно привнесене свято російської армії-окупанта, я свідомо зупинив свій вибір на дні 14 жовтня», – пояснив він.

Від давньої Руси до УПА

Як зазначають в Українському інституті національної пам’яті, особливий культ Богородиці-Покрови як захисниці від ворога прийшов на Русь із Візантії. Питомо українська традиція вшанування Покрови зародилася в козацьку добу. Відтак, якщо залишити суто релігійний контекст Дня Покрови Пресвятої Богородиці, то спочатку наголошували, що це день українського козацтва, а згодом – на тому, що це день УПА. Хоча, як зазначають історики, така дата за день створення УПА була обрана радше символічно.

«Дата 14 жовтня за день заснування УПА була вибрана вже пізніше. У 1947 році на честь 5-річчя УПА Роман Шухевич видав наказ, і офіційно цей день був закріплений як дата створення УПА», – розповів Радіо Свобода дослідник українського національного-визвольного руху історик Іван Патриляк.

Тож, досі цей день відзначали переважно активісти націонал-патріотичних організацій та націоналістичних партій та рухів, влаштовуючи «Марши героїв» та інші акції на честь УПА.

Новий вихідний без сталої традиції

Відтепер 14 жовтня набуває загальнонаціонального характеру. Вперше цього року 14 жовтня стало вихідним днем. Відповідне рішення Верховна Рада ухвалила ще на початку березня.

Якщо немає вихідного дня, то це не закріплюється у масовій свідомості. Інша справа, чи є в України можливість запроваджувати додаткові вихідні?
Євген Головаха

«З точки зору того, щоби свято закріпилося – це дуже важливо. Якщо немає вихідного дня, то це не закріплюється у масовій свідомості. Інша справа, чи є в України можливість запроваджувати додаткові вихідні? Але це окрема розмова до уряду та Верховної Ради. Але, як психолог за фахом, можу сказати, що це має суттєво сприяти сприйняттю свята», – розповідає заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха.

Проте сталої традиції відзначення Дня захисника України наразі немає. І те, якою вона стане, якого змісту набуде ця дата та в який спосіб її відзначатимуть – залежить від багатьох обставин та й від самих українських громадян.

Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG