Доступність посилання

ТОП новини

Чому українцеві Гіржову заборонили в’їзд до Росії?


Віктор Гіржов
Віктор Гіржов

У середу рано вранці на пропускному пункті «Брянськ-Орловський» Віктора Гіржова зняли з поїзда російські прикордонники

Одному з лідерів української діаспори в Росії Віктору Гіржову на п'ять років заборонено в'їзд до Російської Федерації. Гіржов – співголова регіональної громадської організації «Українці Москви» – відповідальний секретар загальноросійської громадської організації «Український конгрес Росії». Як він пояснив Радіо Свобода, оскільки в Україні 14 жовтня вихідний день, з'ясовувати обставини заборони Гіржову на в'їзд до Росії українське МЗС буде вже у четвер – 15 жовтня.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У середу рано вранці на пропускному пункті «Брянськ-Орловський» українського громадського активіста Віктора Гіржова зняли з поїзда російські прикордонники. Постановою Федеральної служби безпеки Росії йому заборонений в'їзд до Росії на п'ять років: з 1 вересня 2015 року до 1 вересня 2020-го. Гіржов живе в Москві близько 20 років, відомий як журналіст і політолог, веде активну громадську діяльність. Гіржов двічі був секретарем виборчої комісії на території українського посольства в Москві під час минулих парламентських і президентських виборів в Україні.

Ймовірною причиною заборони на в'їзд Віктора Гіржова в Росію стала його громадянська позиція у зв'язку з подіями в Україні. Однак, як сказав Гіржов Радіо Свобода, конкретних причин він досі не знає.

«Конкретної причини я не знаю, – говорить Гіржов. – У постанові сказано тільки, що це зроблено «відповідно до пунктів 26 і 27 закону Російської Федерації про порядок в’їзду і виїзду з Російської Федерації». А за що? Це потрібно, щоб, наприклад, наше посольство поставило це запитання: що мені ставиться в провину?»

«Гіржов захищав позицію України – це його головний гріх»

У Москві у Віктора Гіржова є дружина і двоє дорослих дітей. Всі вони є громадянами Росії.

Співголова громадської організації «Українці Москви» Валерій Семененко, вважає, що Гіржов так само, як і Кононенко, постраждав за публічне висловлення своєї позиції щодо подій в Україні.

«Гіржов ходив на телепрограми, виступав і завжди він захищав позицію України. І більш-менш він намагався говорити про те, що діється в Україні – в основному це його, так би мовити, головний гріх. Більше дорікнути, що він десь щось робив, немає в чому. Єдине, що він публічно виступав на підтримку позиції України», – сказав Семененко.

В інтерв'ю Радіо Свобода Віктор Гіржов зазначив, що найближчим поїздом повернеться до Києва. В українській громаді Росії сподіваються, що МЗС України якомога швидше почне вирішувати це питання.

У 2009 році в'їзд до Росії був заборонений іншому активісту української діаспори, Юрію Кононенку. Відтоді він не може побачити свого батька, який через стан здоров'я не може виїхати з Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG