Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: 75% кредиторів списали 3 мільярди доларів боргу, Росія не погодилася


Арсеній Яценюк (©Shutterstock)
Арсеній Яценюк (©Shutterstock)

Понад 75% утримувачів українських євробондів, які підлягають реструктуризації, погодилися на умови списання і ухвалили рішення списати 3 мільярди доларів боргів, повідомив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Усі кредитори України більшістю, яка становить понад 75% голосів у Комітеті кредиторів, ухвалили рішення списати 3 мільярди доларів і реструктурувати борг на суму ще 8,5 мільярда доларів США. Таким чином, у найближчі 4 роки ми не будемо виплачувати тіло кредиту, і ми досягли того, щоб списати 3 мільярди доларів, які ми не будемо платити», – зазначив він.

«Як і очікувалося, єдина країна, яка не взяла участі в голосуванні, є така цікава країна, що зветься вона Російська Федерація. І 3 мільярди доларів, що Росія має реструктуризувати і також частково списати, залишилися невирішеними», – додав Яценюк.

Він повідомив, що Україна повторно запропонує Росії 29 жовтня на зборах прийняти загальні умови реструктуризації.

Яценюк нагадав, що на початок 2014 року загальний обсяг зовнішнього боргу України становив 73,1 мільярда доларів США, станом на 1 вересня поточного року державний та гарантований борг становить 70,5 мільярда доларів США.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовився з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія.

Останні виплати за кредитом були сплачені Україною в червні цього року. Тепер Росія вимагає, щоб Україна до грудня сплатила 3-мільярдний борг.

Міністр фінансів України Наталія Яресько раніше заявила, що «російські» єврооблігації Київ розглядає як приватний борг. Москва ж наполягає на суверенному статусі облігацій, тобто як боргу однієї країни перед іншою, і вимагає повної сплати.

Наприкінці серпня Україна домовилася із кредиторами про списання 20% боргу. Угода передбачає скорочення боргового навантаження країни на суму до 4 мільярдів доларів.

XS
SM
MD
LG