Доступність посилання

ТОП новини

«І окупант, що співає, є окупантом» – чеський парламентар


Акція громадських активістів у столиці Чехії проти агресії Росії проти України. Прага, лютий 2015 року
Акція громадських активістів у столиці Чехії проти агресії Росії проти України. Прага, лютий 2015 року

Концерти Ансамблю пісні і танців російської армії імені Александрова в Чехії розпочинаються переповненими залами і протестами

Європейське турне Ансамблю російської армії, яке відбувається в Чехії під егідою президента Мілоша Земана, викликало великий інтерес та бурхливі протести. Відомий російський колектив, який має багаторічний досвід і популярність в Чехії ще з радянських часів, нині наштовхнувся на протест невеликої, але активної частини громадськості, включно з відомими політиками, які звинувачують своїх співвітчизників у потуранні російській військовій агресії в Україні.

Турне Чехією Ансамблю пісні і танців російської армії імені Александрова, який тут з ніжністю називають «Александровці», розпочалося концертом у 7-тисячній аудиторії у місті Брно і мало відбутися тріумфально, як завжди. Виступати з російським колективом вважають за честь для себе такі популярні чеські співачки, як Люція Біла чи Гелена Вондрачкова, яка в інтерв’ю російському пропагандистському виданню SputnikNews.com заявила, що йдеться про «унікальний» колектив високих професіоналів, «які не лише пропагують російську культуру, але і мають в репертуарі твори світової класики, співають Пуччіні та Верді».

Колаж, опублікований у групі в Facebook, яка була створена на знак протесту проти виступу російського ансамблю «Александровці» в Чехії
Колаж, опублікований у групі в Facebook, яка була створена на знак протесту проти виступу російського ансамблю «Александровці» в Чехії

Але деякі чеські політики та громадські активісти вважають, що після анексії Криму та війни на Донбасі приходити на концерти російських військових співаків означає надавати підтримку окупантам. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив депутат Європейського парламенту від правоцентристської партії ТОП 09 Яромір Штєтіна.

Російська армія окупувала частини територій трьох суверенних держав: України, Грузії та Молдови
Яромір Штєтіна

«І окупант, що співає, є окупантом. Я не маю на увазі, що колись Чехословаччину окупувала радянська армія. Я маю на увазі те, що російська армія сьогодні окупувала частини територій трьох суверенних держав: України, Грузії та Молдови. «Александровці» є солдатами, так само, як російські ракетники чи артилеристи, мають військові звання. Російська армія припускається порушення міжнародного права, «Александровці» є її частиною. Тому, на мою думку, йти на їхній концерт означає підтримувати порушення прав людини та міжнародного законодавства», – вважає депутат Європейського парламенту.

Мітинг біля концертної зали на знак протесту проти виступу ансамблю «Александровці»
Мітинг біля концертної зали на знак протесту проти виступу ансамблю «Александровці»

«Вони оспівували початок війни за так звану Новоросію»

Ще влітку минулого року в розпал війни на Донбасі свою підтримку виступам російських співаків у військовій уніформі надав президент країни Мілош Земан. Це, на думку чеських активістів, є ганебним актом, адже цим він напряму підтримав російську агресію.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Чехії Мілош Земан під час зустрічі у Москві. 9 травня 2015 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Чехії Мілош Земан під час зустрічі у Москві. 9 травня 2015 року
Александровці» є не просто військовим хором агресивного режиму Путіна, вони створили гімн «зеленим чоловічкам», які захоплювали Крим, вони оспівували початок війни за так звану «Новоросію»
Міхал Майзнер

«Це – велика ганьба для Чехії, тому що «Александровці» є не просто військовим хором агресивного режиму Володимира Путіна, вони створили гімн тим так званим «зеленим чоловічкам», які захоплювали Крим, вони оспівували початок війни за так звану «Новоросію», під час якої загинуло вісім тисяч осіб. І наш президент хоче відсвяткувати разом з ними, це просто скандально», – вважає активіст Празького Майдану Міхал Майзнер.

Разом з кількома іншими активістами Міхал Майзнер вже домігся того, щоб Другий канал Чеського радіо відкликав своє інформаційне спонсорство цього турне, яке, на їхню думку, суперечить етичним нормам громадського радіо.​

Втім, недешеві квитки майже всюди розпродані. Звідки береться ця підтримка з боку чехів?

«І в Чехії знайдеться багато людей, які мають таку аж невідповідну ностальгію за комуністичними часами. Про це свідчать і опитування громадської думки, – каже Радіо Свобода ще один чеський громадський активіст Отакар Ван Гемунд. – Але поза цим існує така комуністична, авторитарна традиція, що цим людям трохи допомагають, що ці квитки заздалегідь скуповуються, а потім організовуються безкоштовні поїздки. А оскільки ми тут маємо велику російську меншину, яку щоденно опрацьовують російські ЗМІ, тому припускаю, що там буде багато тих росіян, яким квитки на концерт дісталися дуже дешево».

Як мовиться на афішах, європейське турне Ансамблю пісні і танців російської армії імені Александрова присвячено 70-літтю визволення та кінця Другої світової війни. У Чехії «Александровці» мають дати 12 концертів у 9 містах. Новий концерт і разом з ним протест заплановані в Празі на 17 жовтня.

Банер на будинку у центрі столиці Чехії із зображенням президента Росії Володимира Путіна в одязі, як у радянського диктатора Йосипа Сталіна, та з вусами Адольфа Гітлера. Прага, червень 2014 року
Банер на будинку у центрі столиці Чехії із зображенням президента Росії Володимира Путіна в одязі, як у радянського диктатора Йосипа Сталіна, та з вусами Адольфа Гітлера. Прага, червень 2014 року
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG