Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові затримали колишнього прем’єра після зняття імунітету через звинувачення в корупції


Влад Філат, архівне фото
Влад Філат, архівне фото

У Молдові правоохоронні органи затримали колишнього прем’єр-міністра, а нині депутата парламенту Влада Філата після того, як із нього зняли депутатську недоторканність через звинувачення в корупції.

Його доставили для допитів до Національного антикорупційного центру, де його можуть утримувати протягом трьох діб, до 18 жовтня. Цей термін досудового утримання під вартою може далі продовжити суд, якщо обере йому арешт як запобіжний захід.

Раніше в четвер, 15 жовтня, парламент Молдови проголосував за зняття депутатської недоторканності з Влада Філата, лідера провідної проєвропейської коаліційної Ліберально-демократичної партії. Рішення, ухвалене голосами 79 депутатів із загалом 101, дає можливість прокуратурі офіційно висунути йому звинувачення.

Прокурор Корнеліу Ґурін заявив, що колишній прем’єр отримав хабарів загалом приблизно на 250 мільйонів доларів США від підприємця Ілана Шора, в обмін фактично передавши йому контроль над трьома банками країни, з яких відтак напередодні парламентських виборів у листопаді 2014 року зникла сума загалом на півтора мільярда доларів.

Як заявив депутатам Ґурін перед голосуванням, є «переконливі докази», що Філат вчинив шахрайські дії з сотнями мільйонів євро в Ощадному банку – який від квітня до кінця листопада 2014 року очолював Шор. Крім того, гроші були виведені з Соціального банку і «Унібанку».

Філат, який був прем’єр-міністром Молдови з 2009 до 2013 року, заперечує звинувачення і називає їх політично мотивованими.

XS
SM
MD
LG