Доступність посилання

ТОП новини

Коні, хліб, чорний піар, стара риторика і обмаль конкретики – вибори на Львівщині


Безкоштовні булочки, WI-FI, катання на конях – чергова порція «задобрювання» виборців на Львівщині

Партії і кандидати переважно розмовляють із виборцями з бігбордів, екранів телевізорів і через найманих агітаторів

Львів – За крісло міського голови Львова змагаються 11 кандидатів, у кожному місті області є по 4-6 претендентів на посаду міського голови. Загалом до місцевих виборів на Львівщині зголосились 18 партій. Та попри велику кількість претендентів на депутатство, майже половина виборців, за оцінками соціологів, ще не визначилась зі своїм вибором. Якими є тенденції цих місцевих виборів у Львові та області?

ЗАВАНТАЖИТИ

Чим ближче до дня голосування, тим активнішими стають партії і кандидати, з’являється більше чорного піару, особливо серед кандидатів на крісло міського голови Львова. Ця боротьба виглядає найзапеклішою. У списку претендентів на посаду львівського мера чотири народні депутати, два депутати міськради, чинний міський голова.

Львів’яни ще роздумують зі своїм вибором 25 жовтня (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00


У списку партій старі і нові партійні проекти, на кшталт «Укропу», «Народного контролю», «Нашого краю», у трьох областях Західної України представлена «Українська галицька партія». Однак попри нові назви, у списках є чимало політиків із депутатським і партійним минулим.

Кожна партія намагалась шукати нові обличчя, та усе ж їх, за оцінками експертів Комітету виборців України, значно менше, аніж тих, хто уже посидів у депутатському кріслі. Для прикладу, до Львівської міськради балотується 58 чинних депутатів різних рівнів. Серед нових імен громадські активісти, бізнесмени, волонтери, воїни АТО, науковці, медики, священики, але нових облич невеликий відсоток. У партійних списках помітно більше жінок, але не всі партії дотримались гендерної квоти – 30%.

«Ми маємо частково оновлені списки. Партія «Самопоміч» взяла у список кількох директорів навчальних закладів. Старі обличчя у «Блоці Петра Порошенка «Солідарність», там чиновники райадміністрацій, діючі і колишні депутати. Таке маємо в інших політичних партіях. Незважаючи на бажання виборців щодо оновлення імен, партії обрали інші пріоритети», – каже Соломія Саврук, керівник Комітету виборців України у Львівській області.

Підкуп виборців є

Партійні пріоритети спрямовані на людей, які мають ресурси впливу на виборця. Комітет виборців фіксує численні факти застосування адмінресурсу. Адже якщо балотується директор навчального закладу чи установа перебуває у підпорядкуванні міської ради чи обласної, районної адміністрації, то, відповідно, на підлеглих чиниться тиск.

«Маємо повідомлення про факти використання адмінресурсу. На місцевих виборах цим більше користуються. Це проблема виборчого законодавства, яке не встановлює санкцій на використання адмінресурсу, на жаль», – зауважує Соломія Саврук.

Ця виборча кампанія у Львові та області вирізняється острахом партій відкрито і щиро спілкуватись з людьми. Політики воліють з виборцями розмовляти з екранів телевізорів, бігбордів, активно використовують соціальні мережі, а також діють через найманих агітаторів, які працюють у партійних наметах і роздають агітаційні матеріали. Улюбленим місцем для партійної реклами є території перед церквами у неділю. А ось на зустрічі з кандидатами приходить обмаль виборців.

«Попередній аналіз витрат кандидатів на рекламу показав, що зросла у рази кількість бігбордів Дмитра Добродомова, більше наметів прогнозуємо в останній тиждень, велика кількість роликів на телебаченні Ігоря Васюника, а ось найменша активність у друкованих ЗМІ, зменшилась у газетах чорна джинса», – зазначає політичний експерт Оксана Кузенко.

Партії і кандидати придобрюють виборців підкупом, прямим і непрямим. «Самопоміч» встановила безкоштовний інтернет у кількох містечках області і на лавочках вивісили оголошення. Комітет виборців цей факт зафіксував, але довести, що це прямий підкуп неможливо, бо є партія «Самопоміч» і громадське об’єднання, діяльність яких не розмежована. За такою ж схемою працює і «Народний контроль», кажуть експерти Комітету виборців.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Як факт непрямого підкупу виборців розцінює Комітет виборців і безкоштовне навчання батьків і дітей верховій їзді, на яке запрошує новий політичний проект «Наш край», у списку якого є екс-регіонали, але партійні агітки батькам таки роздають під час тренувань, наголошують у Комітеті. А ось справою, коли кандидат від партії «Громадянська позиція» роздавав людям хлібобулочні вироби, займаються правоохоронці. Цей факт є прямим підкупом, наголошують експерти.

Виборець вагається

Згідно з різними соціологічними опитуваннями, 5-відсотковий бар’єр у місцеві органи влади подолають 6-7 партій: об’єднання «Самопоміч», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Громадянська позиція», «Народний контроль», «Батьківщина», також і ВО «Свобода», фаворит минулих місцевих виборів у Західній Україні. У списках цієї політичної сили низка колишніх народних депутатів.

Однак трішки більше аніж тиждень залишився до голосування, а досі кожен другий-третій виборець у Львові та області, за оцінками соціологів, ще не визначився зі своїм вибором. Багато людей не лише не знають, за кого голосувати, а й не планують іти на вибори.

– Не визначилась ще, як мені скажуть, так і проголосую.

– Я з мером вже визначився, а ось із партіями – ні. Маю агітаційні матеріали, от сяду і викреслюватиму. Але 20 років обираю і постійно помиляюсь. Мають прийти ті, які життя у місті зроблять кращим.

– Із міським головою, то вже знаю, а ось із партіями і депутатами – не знаю. Буду за нові партії і нових людей. Бо ті старі за 20 років нічого доброго не показали, – говорили львів’яни на вулицях міста.

Те, що виборцям складно у своєму виборі, фахівці пояснюють загальною апатією серед людей і недовірою до політиків і партій загалом. До того ж люди переважно голосують не розумом, а ними маніпулюють партії різними технологіями. Явку виборців експерти прогнозують у Львові низькою.

«Явка буде на 50% в області, але більшість будуть визначатись у день голосування в кабінці. Наші виборці не готові голосувати і брати участь у виборах, бо не мають однієї відповіді, за кого, для чого, чи це щось змінить. Більшість людей порушує питання, що нема за кого голосувати і йти на вибори», – каже політолог Оксана Дащаківська.

Однією з причин невизначеності виборців є те, за словами експертів, що партії не запропонували людям конкретних справ і вирішення проблем міста чи села, що риторика політиків не змінилась з популістської, що партії послуговуються старими гаслами на кшталт «змінимо життя на краще», обіцяють низькі тарифи – і це тоді, коли останні зростають і виборці розуміють, що ніхто тарифи не знизить, обіцяють подолати корупцію, а також багато кандидатів піаряться на темі війни та українських героїв і при цьому не пропонують власного бачення, як нині реально допомогти демобілізованим, бійцям, які пройшли пекло полону, які не можуть виробити статус учасника АТО.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Виглядає на те, що ці місцеві вибори на Львівщині – це передусім змагання кандидатів не за їхнім досвідом чи бажанням реалізувати конкретні справи в області з метою служити людям, натомість це змагання маніпуляцій, вигаданих політтехнологами.

«Механізми всі старі, прийоми всі старі, але виборець може повестись чи відреагувати у своєму виборі на речі, які пов’язані з його безпекою, розвитком налагодження можливих зв’язків з людьми не лише в Україні, але й поза її межами. Однак певними месиджами, інформацією, візуальними ознаками в людині можна зафіксувати готовність проголосувати», – каже психолог Віталій Карпенко.

Ці місцеві вибори львівські політологи уже називають «найзакрученішими». З огляду законодавства і для самих виборців результати будуть несподіванкою, особливо щодо імен депутатів, прогнозують експерти.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG