Доступність посилання

ТОП новини

Захарченко і Плотницький витісняють «Сім’ю» із окупованого Донбасу


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Ватажки сепаратистів заявили про припинення роботи на окупованій території компаній Курченка

Ватажки сепаратистів заявили про припинення роботи на окупованій території компаній українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка. Цьому передував мітинг проти Курченка в Донецьку. Про яку саме діяльність і які схеми Курченка на окупованій території йдеться, сепаратисти не повідомляють. На думку ж фахівців, може йтися про схеми постачання пального на окуповану територію за формулою «Курченко-Ахметов», а також про постачання певних обсягів газу. Причиною цього скандалу, на думку оглядачів, є перерозподіл фінансових потоків – ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР» хочуть створити свої схеми постачання вуглеводнів на окуповану територію.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Курченко – геть з Донбасу!», «Тут не місце українським олігархам!», «Курченку місце у курнику!» – такі заклики лунали на мітингу, який проходив у середу, 14 жовтня, під стінами «Донецькоблгазу» в окупованому Донецьку. Учасники цього заходу звинуватили українського бізнесмена часів президенства Віктора Януковича Сергія Курченка, який наразі оголошений Києвом у розшук, у «підриві енергетичної безпеки».


А вже у п’ятницю, 16 жовтня, так звана «влада» угруповання «ДНР» заявила, що домоглася повного виключення структур Курченка з процесу постачань газу на цю територію.

Ухвалена нова схема постачань газу завдяки якій олігарх Курченко та афілійовані з ним компанії повністю виключені з ланцюжка постачання газу
Марина Жейнова

«У перебігу вжитих «владою» «Донецької народної республіки» дій ухвалена і узгоджена з усіма учасниками процесу нова схема постачань газу, завдяки якій український олігарх Сергій Курченко та афілійовані з ним компанії повністю виключені з ланцюжка постачання газу в «республіку», – заявила «депутат» так званого «парламенту» угруповання «ДНР» Марина Жейнова, яку цитують сайти сепаратистів.

Про які саме нові схеми йдеться, представники так званої «влади» не повідомляють. Також незрозуміло, яким конкретно чином Сергій Курченко був причетний до постачання газу та пального на окуповані території Донбасу. Радіо Свобода намагалося отримати коментар щодо цього у сепаратистів. У так званому «міністерстві вугілля та енергетики» угруповання «ДНР» заявили, що газом вони не займаються. А у «Донбасгазі» пообіцяли надати відповідь, але на час публікації цієї статті її ще не було.

Захарченко вирішив, що Курченко причетний до тиску у магістральному газопроводі

У вівторок, 13 жовтня, ватажок донецьких сепаратистів Олександр Захарченко заявив, що останнім часом тиск у магістральному газопроводі впав майже вдвічі. Він звинуватив у цьому компанії, які належать Курченку. Раніше Захарченко підписав «указ», яким заборонив Сергію Курченку і підконтрольним йому компаніям вести підприємницьку діяльність на території, яку контролюють бойовики угруповання «ДНР». За повідомленням сепаратистських сайтів, діяльність Курченка «розслідується на предмет ймовірного саботажу для дестабілізації ситуації на Донбасі».

Сергій Курченко потрапив і в немилість луганських сепаратистів. Сайти, підконтрольні угрупованню «ЛНР», повідомляють, що прибутки, які отримували компанії, пов’язані з Курченком, були перераховані на рахунки офшорних компаній керівника Адміністрації президента України Бориса Ложкіна. Інтернет-ресурси сепаратистів заявляють, що ці схеми нібито організовані президентом України Петром Порошенком.

Різкі заяви ватажків сепаратистів на адресу Сергія Курченка почали лунати у вересні цього року. Тоді Захарченко підписав «указ» про заборону компаніям Курченка займатися підприємницькою діяльністю на окупованій угрупованням «ДНР» території та звинуватив його у саботажі щодо постачання бензину та паливно-мастильних матеріалів. Тоді ватажок луганських сепаратистів Ігор Плотницький також розпорядився «розслідувати» діяльність Курченка на предмет саботажу.

Бензинова зв’язка Курченко-Ахметов в окупованому Донбасі розірвалась

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Під час окупації сепаратистами Донбасу були організовані схеми постачання на цю територію пального, до яких були причетні Сергій Курченко та олігарх Рінат Ахметов, каже Радіо Свобода народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка» Єгор Фірсов.

Фірми Курченка туди привозили пальне. Ціни там були у декілька разів вищими, ніж на підконтрольній Україні території
Єгор Фірсов

«У Ахметова там була мережа заправок – їх назва «Паралель». У зв’язку з тим, що комунікація між Україною та окупованою територією ускладнилася, то постачання пального туди відбувалося через територію Росії. Воно відбувалося через фірми Курченка, які туди привозили пальне, заправляли ці заправки. Ціни там були у декілька разів вищими, ніж на підконтрольній Україні території», – наголошує Фірсов.

Він називає маячнею заяви луганських сепаратистів про те, що до організації цих схем Курченка має стосунок нібито голова Президентської адміністрації Борис Ложкін та сам президент.

На долю Курченка могла припадати десята доля постачання

Експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук у розмові з Радіо Свобода каже, що достеменно не відомо, яким чином компанії Сергія Курченка пов’язані з постачанням газу на окуповану територію. Він припускає, що йдеться про продаж палива, видобутого на окупованій території, а також певні обсяги газу, які постачалися на окупований Донбас із Росії через приватні компанії.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

«Йдеться, скоріше за все, про частину газу, яка видобувається у Донецькій та Луганській областях, у частинах, непідконтрольних Україні, а також про частину газу, який постачається з Росії за деякими контрактами. Закономірно, що він міг мати стосунок до таких поставок», – каже експерт.

Корольчук зазначає, що у цьому випадку може йтися про постачання невеликих обсягів газу – близько 500 мільйонів кубів за дев’ять місяців цього року, що становить трохи більше 10% від усього поставленого газу. (Решту палива на окуповану територію постачає російський «Газпром» всупереч вимогам української сторони постачати це паливо через інші пункти пропуску. Відтак, падіння тиску у магістральному газопроводі, про що говорив Захарченко, не могло бути пов’язане з компаніями Курченка).

«Сімейний» бізнес на Донбасі міняє власників

Сергія Курченка в Україні вважали людиною «Сім’ї» екс-президента-втікача Віктора Януковича. Відтак, експерти припускають, що і нинішня його діяльність відбувалася «під дахом» колишнього донецького клану.

Ні Юрій Корольчук, ні Єгор Фірсов не мають пояснення, що стало причиною того, що ватажки сепаратистів організували кампанію проти розшукуваного в Україні Курченка. Очевидно, наразі йдеться про перерозподіл грошових потоків.

Андрій Діхтяренко
Андрій Діхтяренко

На думку ж луганського журналіста, редактора програми Радіо Свобода «Донбас.Реалії» Андрія Діхтяренка, те, що зараз відбувається з Курченком, демаскує ставлення Кремля до ситуації в регіоні. Російська влада не тільки підтримувала сепаратистів, але і давала тут заробляти лояльним олігархам, зокрема з «Сім’ї» Януковича.

Плотницький і Захарченко намагаються самі стати олігархами
Андрій Діхтяренко

«Йдеться про перерозподіл цієї «допомоги». Вони не хочуть, щоб були посередники. Вони хочуть позбутися їх і самими стати цими посередниками. Думаю, що у майбутньому пальне і газ постачатимуться через фірми, які напряму пов’язані з родинами Захарченка і Плотницького. Плотницький і Захарченко наразі намагаються самі стати цими олігархами», – наголошує Діхтяренко.

Служба безпеки України раніше оцінила рівень збитків, завданих державі олігархом Курченком із оточення Віктора Януковича у 5 мільярдів гривень. Курченкові оголосили підозру у вчиненні злочинів й обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Але другий рік поспіль українські правоохоронці не можуть затримати Курченка, він перебуває у міжнародному розшуку і, за даними СБУ, переховується в Росії.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG