Доступність посилання

ТОП новини

Призначення керівником Одеської митниці є політичним – Марушевська


Новий керівник Одеської митниці Юлія Марушевська. Одеса, 16 жовтня 2015 року
Новий керівник Одеської митниці Юлія Марушевська. Одеса, 16 жовтня 2015 року

«На жаль, люди на митниці роками беруть хабарі і не дають розвиватися області і країні загалом... У нас є законопроекти, щоб змінити ситуацію»

Юлія Марушевська – заступниця голови одеської ОДА – від понеділка очолюватиме Одеську митницю. Таке призначення анонсував, перебуваючи в Одесі у п’ятницю, президент Петро Порошенко. За його словами, Марушевська є «надзвичайно ефективною і талановитою жінкою», яка має хороші організаційні здібності і змінить ситуацію на Одеській митниці. Раніше на посаду голови одеської митниці був оголошений конкурс. На сайті Державної фіскальної служби України досі зазначено, що після проведення всіх необхідних процедур та проведення відповідного конкурсу Державна фіскальна служба має подати обрану кандидатуру на погодження до Міністерства фінансів та Кабінету міністрів України. Чому Петро Порошенко не зачекав на затвердження кандидатури урядом і вже оголосив про призначення особисто? Про це Радіо Свобода поцікавилось у самої Юлії Марушевської.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Ви знаєте, я не можу коментувати дії президента, це не моя компетенція. Я думаю, що це питання Ви можете ставити Адміністрації президента.

– Тоді інше запитання: ось судячи з активності в соцмережах, людей цікавить Ваш професійний досвід, який дозволить Вам бути ефективним керівником митниці. Що відповісти на такий інтерес?

Люди на митниці вже роками беруть хабарі і не дають розвиватися області і країні загалом

– Ми говоримо про те, що це призначення є політичним, воно передбачає прийняття конкретних рішень, які в принципі не вимагають освіти в цьому напрямку. Я цілком свідома того, що гуманітарна освіта – це не технічна, не економічна. Але, на жаль, люди з економічною освітою на митниці вже роками беруть хабарі і не дають розвиватися області і країні загалом.

Відразу розпочинаємо підготовку нових конкурсів, призначень. Будемо керуватись прозорішими стандартами і запрошувати людей-професіоналів, які зможуть н чесно робити свою роботу

Ми відразу, від завтрашнього дня насправді розпочинаємо аналіз кадрових питань і підготовку нових конкурсів, нових призначень. І будемо керуватись такими прозорішими стандартами і запрошувати людей-професіоналів, які зможуть на цих посадах в новій зоні митного контролю вже чесно робити свою роботу. Так само буде конкурс, і на мою посаду, тому що я для себе ставлю терміни, – це чотири місяці, за які я хочу (і вся наша команда хоче) створити прозору зону митного контролю і повпливати на зміни в системі.

У нас є законопроекти, над якими ми працюємо для того, щоб змінити ситуацію з митницями по всій країні

У нас є законопроекти, над якими ми працюємо для того, щоб це могло змінити ситуацію з митницями по всій країні. І звісно, що, оскільки моя посада скоріше політична, я заходжу з командою професіоналів, фактично з, можливо, чи не найкращими професіоналами в світі, які мають вже досвід реформування митниць не в одній країні.

– Умови конкурсу, вони не оприлюднені для широкого загалу, там лише написано, що заявки та резюме «направляти за адресою». В чому цей конкурс полягає?

– Дивіться, цей конкурс ще навіть не оголошений. Буде власне нами проведений конкурс на цілком різні посади: на ті нові позиції, які відкриються у митному терміналі новому, і на ті посади, де в нас виникнуть проблеми з корупційними чиновниками, і так само на посаду керівника митниці. Але оце все буде зроблено протягом наступних чотирьох місяців, зараз ще не оголошено цих конкурсів. Це задача, така, скажемо, ціль, яку ми ставимо перед собою на наступні чотири місяці.

Президент України Петро Порошенко та новий керівник Одеської митниці Юлія Марушевська. Одеса, 16 жовтня 2015 року
Президент України Петро Порошенко та новий керівник Одеської митниці Юлія Марушевська. Одеса, 16 жовтня 2015 року

– Але посада керівника митниці – вона також має бути на конкурсі? Які вимоги ставились?

– Дивіться, ми зараз говоримо про дві різні речі. Ви говорите про той конкурс, який проводив Кабінет міністрів, а я говорю про те, що ми будемо робити власний конкурс, власний. Це Ви говорите про той, який іде зараз, процедура, через яку я фактично стала керівником.

– Отже, Ви отримали цю посаду як призначення, так? Це не був конкурс, де Ви серед, скажімо, дев’яти осіб, про які раніше говорив керівник фіскальної служби (Роман Насіров), серед цих дев’яти осіб було Ваше прізвище і Вас вибрали, так?

За змістом це є політичне призначення, цю посаду ми розглядаємо як посаду, яка має принципове і політичне значення. І я йду туди не сама, а зі мною йде команда професійних людей

– Так, це процедурно проводився такий конкурс. Але я скажу, що за змістом це є політичне призначення, тому що очевидно, що цю посаду ми розглядаємо як посаду, яка має для нас принципове і політичне значення. І я йду туди не сама, а зі мною йде команда професійних людей.

– Ви гадаєте, що маєте достатньо сил і досвіду, щоб впоратися з цією посадою? Бо дуже багато говорять про те, що все ж таки в такому віці (26 років – ред.) професійного досвіду ще недостатньо.

Я цей виклик приймаю і зроблю все можливе для того, щоб за чотири місяці показати результат

– Ви знаєте, я зараз на посаді заступника голови адміністрації Одеської, і ця посада має ще більше відповідальності і ширше коло обов’язків. І вже є в мене перші результати. Я розумію, що це виклик, це не просто, що митниця – це більш небезпечно і більш корупційно, але я цей виклик приймаю і зроблю все можливе для того, щоб за чотири місяці показати результат.

– І ще, якщо можна уточнити, бо багато запитань виникає в зв’язку з Вашою закордонною освітою. Чи не могли б Ви конкретніше сказати, який університет Ви закінчили?

– Моя базова освіта – Київський університет імені Тараса Шевченка, інститут філології. Крім того, я проходила стажування за кордоном. Я була слухачем Літньої школи Гарвардського університету за гуманітарним профілем і в Стенфордському університеті я була запрошений студент-дослідник в Міжнародному інституті Freeman Spogli на кафедрі демократії та верховенства права, де я вивчала процес реформування пострадянських країн, як їх перетворювати в модерні країни.


На початку вересня сайт Одеської обладміністрації оприлюднив біографічні відомості про Юлію Марушевську, як про заступника голови Одеської ОДА. Вона народилася у 1989 році. Закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «українська мова та література, німецька мова». Із вересня – заступник голови Одеської ОДА.

Марушевська – активістка Євромайдану, автор англомовного відеозвернення «I Am a Ukrainian».


На цю ж тему:

16.10.2015
Порошенко в Одесі: Війна – не причина для припинення реформ

На відкритті сучасного центру адмінпослуг президент також оголосив нового керівника одеської митниці далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG