Доступність посилання

ТОП новини

Окремі світи: Росія розкручує свою доповідь по збитому «Боїнгу»


Речник «Алмаз-Антею» Валерій Ярмоленко (ліворуч) та директор концерну Ян Новиков під час доповіді про збиття малайзійського «Боїнга» рейсу МН17 влітку 2014 року. 13 жовтня 2015 року
Речник «Алмаз-Антею» Валерій Ярмоленко (ліворуч) та директор концерну Ян Новиков під час доповіді про збиття малайзійського «Боїнга» рейсу МН17 влітку 2014 року. 13 жовтня 2015 року

Доповідь «Алмаз-Антея» є «дезінформацією та пропагандою, спрямованою на відвернення уваги від голландської доповіді» – Jane’s Defence Weekly

Навіть ще до того, як Рада розслідувань у справах безпеки Нідерландів оприлюднила свою доповідь про минулорічне збиття малайзійського «Боїнга» рейсу МН17 над зоною конфлікту на Донбасі, кремлівська медіальна машина почала розкрутку зовсім іншої картини для росіян та світу.

На тлі того, як західні ЗМІ подавали сумну картину з затемненої зали в Нідерландах, в центрі якої були розламані і пробиті шрапнеллю частини пасажирського лайнера, збитого над зоною конфлікту в Україні минулого року, картинка на російському телебаченні 13 жовтня виглядала цілковито іншою.

Канал «Россия-24» показав президента Володимира Путіна, який виступав на конференції в Москві і зробив впевнені заяви про російську економіку – в той час, як розходились гучні новини про російські авіаудари в Сирії: десятки вильотів, багато завданих ударів, два «штаби» «Ісламської держави» знищено…

На своїх перших шпальтах та інтернетних сайтах російські ЗМІ прибрали будь-які заголовки, які могли покласти вину на Москву за збиття малайзійського літака рейсу МН17 17 липня 2014 року, який впав на територію, що була під контролем заколотників на Сході України. «Експерти кажуть, що МН17, можливо, був збитий Україною», – повідомила державна агенція новин ТАСС.


Все це було частиною, що виглядала як ретельно продумана кампанія на тлі новин, що надходили з Нідерландів, де Рада розслідувань у справах безпеки оприлюднила доповідь, повідомляючи те, про що вже багато хто на Заході підозрював: що літак був збитий ракетою, випущеною з комплексу «Бук», і що ракета була виготовлена в Росії, і що запустили її з теренів, які контролювалися підтримуваними Росією сепаратистами.

Ніхто із 298 пасажирів літака не вижив, а війна між підтримуваними Москвою заколотниками та українськими силами наростала, внаслідок чого кількість жертв сягнула 7900 людей. Відтоді Кремлеві все важче щось протиставити даним, які вказують, що саме сепаратисти збили малайзійський «Боїнг-777».

Доповідь «Алмаз-Антея»

Апогеєм цих зусиль був ранок 13 жовтня: за кілька годин перед нідерландською доповіддю Росія застосувала свій головний важіль – доповідь державного виробника озброєнь «Алмаз-Антей», який виготовляє «Буки».

На прес-конференції, яка транслювалася в прямому ефірі російського телебачення, «Алмаз-Антей» подав кольорову графіку, складні діаграми і ключовий аргумент: відео експерименту, коли на землі підірвали літак для вивчення траєкторії польоту осколків.

Це детально розроблене відео невдовзі було широко показане російським телебаченням, а ведучі новин урочисто передавали аргументацію «Алмаз-Антея».

«Малайзійський «Боїнг» був збитий в небі Донбасу ракетою того типу, якої більше Росія не має, але її має Україна», – заявив у післяобідніх новинах ведучий одного з каналів, посилаючись на доповідь «Алмаз-Антея».

«Алмаз-Антей», який потрапив під західні санкції через втручання Москви в конфлікт в Україні, стверджував, що, за його даними, ракета установки «Бук», яка збила літак, була випущена не з місцевості, вказаної в нідерландській доповіді (Сніжне), а з точки неподалік села Зарощенське.

Російська доповідь трошки не дотягнула до того, щоб прямо звинуватити українські Збройні сили – але це за неї зробили російські телевізійні канали.

«Версія західних аналітиків не витримує критики, бо село Зарощенське перебувало під контролем українських сил на момент авіакатастрофи – і це доведено. Якби ракета летіла зі Сніжного, то була б зовсім інша лінія удару і картина ураження», – сказав ведучий програми «Вести» російського телебачення.

«Боїнг» був збитий ракетою, якої Росія не має», – повідомила найтиражніша російська газета «Комсомольская правда» у заголовку на першій шпальті, подаючи також фотографію уламків літака.

Зображення фюзеляжу літака, підірваного під час експерименту «Алмаз-Антея», широко подавалося російськими телеканалами – і це було контрастом до подій у Нідерландах. Там репортери чекали у тихому ангарі перед зібраними із уламків та пробитими шрапнеллю рештками літака. І нідерландська Рада розслідувань у справах безпеки повідомила, що пілоти загинули моментально після потужного вибуху ракети.

«Відволікання уваги»

Відмінності між нідерландською доповіддю та доповіддю «Алмаз-Антея» були значними. Російські ЗМІ, як виглядало, були налаштовані захищати висновки російського підприємства, які поставило під сумнів авторитетне британське військове видання Jane’s Defence Weekly, назвавши їх «дезінформацією та пропагандою, спрямованою на відвернення уваги від нідерландської доповіді».

Причини трагедії «Боїнга» встановлено. Винних назве кримінальне розслідування (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00


Замість показу розбіжностей російські ЗМІ подали нідерландську доповідь як таку, що нібито підкріплює доповідь «Алмаз-Антея».

«Цілковита несподіванка: доповіді щодо «Боїнга» від «Алмаз-Антея» та Нідерландів збіглися», – написав російський таблоїд «Московский комсомолец».

«Голландські експерти частково підтвердили версії «Алмаз-Антея», – заявив телеканал НТВ.

Інші повідомлення російських ЗМІ зосередились на тому, що доповідь Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів говорила про небезпеку польотів над зоною конфлікту в Східній Україні в той час.

«Нідерланди сказали, що Україна мала би закрити свій авіаційний простір», – заявило державне російське телебачення.

Божевілля ЗМІ відбувалося на тлі офіційної російської критики нідерландської доповіді, яку заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков схарактеризував як «упереджений» результат «явних спроб виконати політичне замовлення».

Путін в той сам час зробив все, аби дистанціюватися від трагедії літака рейсу МН17, який, як каже уряд Малайзії, був збитий «войовничими злочинцями», які мають бути притягнуті до відповідальності.

Отримуючи традиційно широке висвітлення в російських ЗМІ, Путін зосередився на питаннях економіки, війни в Сирії під час конференції «Росія кличе» та інших заходах.

Він змалював США та Захід у непривабливому світлі, звинувачуючи їх в недостатньому бажанні співпрацювати в питанні сирійської кризи.

На додаток до своїх заяв про можливе місце запуску ракети з «Бука», один з головних аргументів «Алмаз-Антея» був таким, що якщо літак і був збитий ракетою, то таких ракет російська армія більше не має на озброєнні.

Але в той час, як нідерландська доповідь каже, що МН17 не міг бути збитий метеоритом чи військовим літаком, російські офіційні представники та ЗМІ нічого не зробили, щоб покласти край деяким більш дивовижним теоріям чи твердженням, які висувалися в Росії від часу трагедії з літаком.

«Відтак чи існує все ще версія, яку висували новинні програми офіційних російських каналів, що літак був набитий… трупами і спеціально туди надісланий та підірваний ЦРУ?» – запитав іронічно головний редактор незалежної російської «Новой газеты» Дмитро Муратов.​

Російський Слідчий комітет між тим і далі проводить розслідування на предмет того, що на Заході характеризують як цілковитий вимисел, – ніби літак рейсу МН17 був збитий українським винищувачем.

Над матеріалом працювали Tom Balmforth і Ростислав Хотин

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

13.10.2015
Після нідерландського звіту про МН17 поле для пошуку звузилось – експерт

Звіту нідерландських слідчих достатньо, щоб «рухатися у кримінальному розслідуванні» – Зубко далі
13.10.2015
Літак рейсу MH17 збили з «Бука», але тих, хто стріляв, ще встановлюють

Це не була ракета з військового літака, як на це вказували представники Росії – голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG