Доступність посилання

ТОП новини

Стріт-арт може вирішити проблеми благоустрою міста – художник


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Одеські стріт-артери вже кілька років доводять, що вуличний живопис – це мистецтво, а не псування стін

В Одесі все частіше вуличні художники розмальовують непримітні стіни живописними зображеннями. Таким чином, вони хочуть прикрасити міський простір. Митці переконані, що в Україні вже існує справжній стріт-арт, який можна поставити вуличному вандалізму.

Засилля вандальних написів на фасадах будівель є однією з проблем великих міст. Проте вандалізм має і соціальне значення, тому що звертає увагу громадськості на проблеми благоустрою міста. Так вважає одеський художник Олексій Шкурат, який разом з іншими учасниками мистецької студії Peach вже декілька років розмальовує вулиці міста. На його думку, саме стріт-арт може ефективно протистояти вандалізму. Однак потрібно зруйнувати стереотип, що вуличний живопис – це саме лише псування стін.

«Частіше за все актів «вандалізму» зазнають ті площини, ті стіни, які занедбані, негарні, у мало освітлюваних районах – там, де є депресивний характер. І протягом цих 3–4 років ми перевертали свідомість людей, що стріт-арт – це не вандалізм, це навпаки прикрашання, благоустрій міста», – розповідає художник.

Він зауважує, що митці не просто створюють зображення на стінах будівель, а й мають кілька соціальних проектів облаштування міського простору.

«В історичному центрі міста, де красива архітектура, де ходять туристи, стоять непримітні, замизгані будки. Тому ми плануємо в центрі міста всі ці будки електромереж розмалювати і зробити місто привабливішим у цьому плані», – ділиться планами на майбутнє Олексій Шкурат.

Останнім часом об’єкти стріт-арту в Одесі стають все більш цікавими для туристів. Прикрашання стін естетичними малюнками приваблює гостей міста і перетворює занедбані місця на арт-об’єкти. Наприклад, минулого року у одеському дворику створили найбільшу стріт-арт-фреску в Україні, на яку продовжують приходити дивитися багато людей.

Схожий досвід вже давно практикують на Заході. Мистецтвознавець та екскурсовод Володимир Островський ставить у приклад вітчизняним вуличним митцям досвід їхніх американських колег. Там стріт-артерів навчають та проводять конкурси з грошовими призами.

«Завдяки цьому в Мінеаполісі з’явилося багато красивих розписів на стінах. Як ви думаєте, коли якийсь 17-річний геній, який до того бездумно малював фасади і потім ще нахабно писав «Ремонт фасадів», якщо він сам любовно намалював і за це ще й отримав грошовий приз, він буде далі щось бруднити? Вже ні! У нього може виникнути мрія розвиватися у цій сфері, можливо, відчути себе митцем», – наголошує Островський.

На думку мистецтвознавця, сьогодні вуличне мистецтво не можна ігнорувати, тому під час своїх екскурсій він розповідає, зокрема, і про об’єкти стріт-арту в Одесі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG