Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Канаді: українське питання


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Допомога Україні є питанням загальнонаціонального значення для Канади – Христя Фріланд

Економічна криза в Україні та російська агресія на Донбасі стали одними із ключових зовнішньополітичних тем під час цьогорічної виборчої кампанії у Канаді. Під час передвиборчих теледебатів лідери усіх трьох найвпливовіших партій – Консервативної, Ліберальної та Нової демократичної партії, засуджували дії Володимира Путіна, висловлювали свою підтримку України та наміри не тільки продовжити, але й посилити її. Допомога Україні є питанням не партійного, а загальнонаціонального значення для Канади, стверджує кандидат до парламенту від Ліберальної партії та українка за походженням Христя Фріланд.

Вибори у Канаді: українське питання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Напередодні голосування в Канаді у передвиборчих перегонах лідирують дві партії: Ліберальна та Консервативна. На третьому місці – Нова демократична партія. Зараз дослідження показують дещо кращі результати Ліберальної партії, але ситуація постійно змінюється, тож результати виборів залишаються малопрогнозованими. У будь-якому разі Україна може розраховувати на підтримку від канадців, адже тут велике українське лобі – 4% населення Канади мають українське походження. Як показала практика, нинішній консервативний уряд налагодив відносини з Україною, і зараз Канада є постійним партнером України та відкрита до подальшої співпраці. До речі, саме партія нинішнього прем’єра Стівена Гарпера свого часу ініціювала виключення Росії з «великої вісімки» і формування чіткої антипутінської позиції на міжнародній арені. Також Канада вже надала Україні понад 6 мільйонів доларів допомоги – на розвиток економіки, інфраструктури тощо.

Українці й Україна не повинні хвилюватися, що при зміні влади зміниться й канадська політика щодо України
Христя Фріланд

«Українці й Україна не повинні хвилюватися, що при зміні влади зміниться й канадська політика щодо України. Але я би наголосила, що ключовими для України є питання демократизації, боротьби з корупцією, економічні реформи», – говорить Христя Фріланд, українка за походженням, депутат парламенту і кандидат до парламенту від Ліберальної партії.

У кожної з канадських партій є плани щодо реалізації конкретних проектів співпраці з Україною. Але збільшення енергетичної незалежності України від Росії є одним з найбільших факторів майбутнього економічного зростання. Про це говорять декілька партій, зокрема і консерватори, і ліберали. Також у планах консерваторів є створення цифрового фонду свободи – це кошти, які будуть виділятися на протидію російській пропаганді. Приміром, Нова демократична партія виступає за посилення санкцій. У цій партії говорять про поліпшення інфраструктури України, виділення коштів на розбудову демократії.

Політичні уподобання представників української діаспори неоднорідні: вони підтримують як лібералів, так і консерваторів. Багато українців або українців за походженням, таких як Христя Фріланд, балотуються на цих виборах. Наприклад, активний громадський діяч української діаспори Олеся Шимко вважає, що для українців була би важливою перемога Консервативної партії нинішнього прем’єра Стівена Гарпера.

Кожним кроком прем’єр-міністр Гарпер захищає ті принципи, за які наша молодь боролася на Майдані і за які наш народ бореться на Східному фронті
Олеся Шимко

«Мусимо переобрати чинного прем’єр-міністра пана Гарпера, який захищає дійсно принципову позицію. Тому що кожним кроком прем’єр-міністр Гарпер захищає ті принципи, за які наша молодь боролася на Майдані і за які наш народ бореться на Східному фронті», – наголошує Олеся Шимко.

Федеральні парламентські вибори у Канаді відбудуться 19 жовтня. Загалом канадські виборці обиратимуть 338 депутатів від округів до Палати громад. За результатами виборів буде сформовано новий уряд Канади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG