Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль музики Сильвестрова у Києві


В українській столиці – фестиваль музики Сильвестрова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

«Музичні вірші без слів» – для шанувальників композитора

Київ – У Києві відкрився Фестиваль музики Валентина Сильвестрова. Композитор запросив своїх шанувальників до столичного Дому освіти та культури «Майстер-клас». Поштовхом послужило видання його проекту «Багателі». Як визначає їх автор, це «музичні вірші без слів», зібрані на п’яти компакт-дисках.

За роялем – маестро, враження, думки, емоції композитора, наче перлини, нанизані на 22 разки намиста під назвою «Цикл циклів «Багателі».

Доробок на п’яти дисках є продовженням поширення філософських текстів Валентина Сильвестрова, яке здійснює видавництво Києво-Могилянської академії «Дух і літера». Записи зроблені «з перших рук», у домашніх умовах, розповів головний редактор видавництва Леонід Фінберг.

Зараз світ зможе професійно оцінити, чи це явище суто українське, чи світове
Леонід Фінберг

«Це різні теми, і вони не такі легкі, як здається. Вони глибокі, як усе, що робить Валентин Васильович. І головне це те, що він не відпускав упродовж років. Тут їх сотні і сотні. Знавці музики кажуть, що це явище, і я дуже радий, що зараз світ зможе професійно оцінити, чи це явище суто українське, чи світове...», – зазначає Леонід Фінберг.

Музика Сильвестрова надихає вільно творити – Єгіазарян

Органічним обрамленням вечора послужили картини Бориса Єгіазаряна, які народилися під впливом музики Валентина Сильвестрова.

Живопис – це така внутрішня музика
Борис Єгіазарян

«Я вибрав три роботи: «Синя музика небес. Флейта», «Червоний квартет», «Біла музика. Віолончель»... Музика Сильвестрова мене завжди надихає працювати. Я слухаю, збагачуюся, і пишу як вільний. Живопис – це така внутрішня музика. А що стосується Сильвестрова, то я в будь-якій країні можу встати й сказати: а ви знаєте, що великий музикант сучасності Сильвестров – він український композитор».

Сам автор розповідає – кожну з багателей записував лише тоді, коли вона міцно затримувалася в пам’яті, була вивірена підсвідомим чуттям.

«Це такі маленькі вірші музики. У поезії є вірші з чотирьох рядків, навіть із двох... І в мене була аналогія, що це такі платонівські ідеї, насіння музики – кожне насіння має якусь свою квітку, і ця квітка тільки народжується. Це, по суті, музичні миттєвості...» – каже композитор.

Музика миттєвостей Валентина Сильвестрова – «Миттєвості Моцарта», «Миттєві вальси», а також пісні на слова Шевченка, Лермонтова, Джона Кідса, Мандельштама – на фестивалі об’єднала кращих українських музикантів та зібрала різні інструментальні групи. Окрема увага – пісням на слова Тараса Шевченка. За визначенням композитора, слова Кобзаря народжують особливий, український мелодизм.

Я не був український чи неукраїнський. Я просто писав музику. Але коли ти пишеш українською – сама мова породжує музику
Валентин Сильвестров

«Я не був український чи неукраїнський. Я просто писав музику. Але коли я почав писати вокальну музику, особливо на слова Шевченка... Коли ти пишеш українською – сама мова породжує музику, яка є українською, а не тому, що ти спеціально десь вивчав народні пісні. Ти пишеш і бачиш, що музика виникла від мови української», – розповідає Валентин Сильвестров.

Упродовж наступних двох місяців учасники фестивалю Валерій Матюхін, Богдана Півненко, Інна Галатенко, Олег Безбородько, Євген Моторенко, Мирослава Которович, Золтан Алмаші, Маріанна Скрипа та Дмитро Таванець представлятимуть власні окремі програми, основу яких складатиме невичерпно багата скарбниця творів видатного сучасника Валентина Сильвестрова. До фестивалю долучаться і закордонні музиканти.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG