Доступність посилання

ТОП новини

Солодкі й здорові вибори в Полтаві: кандидати крутять кіно, роздають цукор і ліки


Ілюстрація спільноти «Твій голос»
Ілюстрація спільноти «Твій голос»

Він презентує свою програму «Здорове місто», де, можливо, в рамках презентації і роздаються аптечні набори – прес-секретар кандидата від БПП

Організація «Совість України», діяльність якої в Полтаві пов’язана з мером Олександром Мамаєм, розпочала безкоштовну роздачу цукру. А Андрій Матковський, кандидат на посаду міського голови від провладного «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», роздає аптечки з ліками. Кореспондент Радіо Свобода намагався з’ясовували, що це піар, підкуп чи програма учасників місцевих виборів.

Кандидат на крісло мера, міський голова Полтави Олександр Мамай безкоштовно роздає цукор іменинникам-пенсіонерам, які в зазначений час за запрошеннями приходять до офісу партії «Совість України». Майбутні виборці переглядають документальний фільм про Полтаву, потім з ними спілкується міський голова. По завершенню полтавців реєструють і видають квитки, які надворі можна обміняти на вісім кіло цукру. Акція триває упродовж трьох місяців.

П’ять років нічого не роздавалося, а тепер роздається

«Роздає наш міський голова, його громадське об’єднання. На честь виборів, тому що п’ять років тому роздавалися солодкі подарунки, гречані подарунки за два місяці до виборів. Зараз п’ять років нічого не роздавалося, а тепер роздається. Це прихований підкуп, скажімо так», ділиться спогодами з кореспондентом полтавський пенсіонер.

Безкоштовні цукор та ліки. У Полтаві – мода на добрі справи. Чи не до виборів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

«Перед початком зібрали всіх, хто прийшов отримувати подарунки від Мамая, показали документальний фільм, після фільму виступив сам Мамай. Закликів голосувати за «Совість України» я не чула», розповідає полтавка Лариса Клименко.

До приміщення пресу не впустили, дівчата в жилетах із символікою «Совісті України» повідомили: «Він (Мамай – ред.) працює в міській раді, а тут його немає».

У прес-службі міської ради Радіо Свобода повідомили, що Олександр Мамай зараз у відпустці, і вони не можуть прокоменутвати мерську роботу з «Совістю України».

Паралельно з цукром в іншому куточку міста пенсіонерам роздають медикаменти, хоча медичні препарати повинен призначати лікар, адже самолікування може зашкодити здоров’ю. Пресу за сталою традицією не впустили.

«Ні, ви без запрошення, я не можу вас впустити», перекрила дорогу жінка у футболці з написом «Команда Матковського «Солідарність».

«Аптечка здоров’я». Мабуть, до виборів

Чоловік, який вийшов з приміщення з аптечкою в руках, зауважив: «Та Матковський... як благодійність надає, «Аптечка здоров’я». Мабуть, до виборів».

Андрій Маяковський, кандидат від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», міський голова минулої каденції, на цих виборах сподівається на реванш. Відповідь на запитання про аптечні набори надав прес-секретар Андрія Матковського Ігор Кужик.

На Калініна, 12/8 Андрій Матковський презентує свою програму «Здорове місто», де, можливо, в рамках презентації і даються аптечні набори
Ігор Кужик

«Наскільки я знаю, на Калініна, 12/8 Андрій Матковський презентує свою програму «Здорове місто», де, можливо, в рамках презентації і даються представникам, які присутні на презентації, відповідні аптечні набори», прокоментував ситуацію прес-секретар Матковського.

На запитання, чи роздача аптечок і цукру є порушенням виборчого законодавства, відповів начальник УМВС Полтавщини Олег Бех: «Ми працюємо, я сподіваюся на те, що міліція зробить все необхідне для того, щоб підкуп виборців у нас закінчився, а кандидати зрозуміли, що є відповідні рамки, і в цих рамках вони можуть працювати».

XS
SM
MD
LG