Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Савченко впевнені, що процес закінчиться обвинувальним вироком з величезним терміном – журналіст


Надія Савченко в суді, 29 вересня 2015 року
Надія Савченко в суді, 29 вересня 2015 року

Цілком можливо, що вже до середини листопада ми будемо знати результат – Антон Наумлюк

Андрій Шароградський, Олександр Гостєв

У Донецькому міському суді Ростовської області 19 жовтня на процесі у справі української військовослужбовця Надії Савченко сторона обвинувачення продовжує надавати свої докази. Сама Савченко та її захист вже заявили, що багато свідків з боку прокуратури та слідства, можливо, – підставні особи. Адвокати мають намір продовжувати домагатися присутності на процесі як свідка сестри підсудної Віри Савченко. Кілька днів тому захисник Марк Фейгін повідомив, що сестрі Савченко забороненили в'їзд на територію Росії до 2020 року.

МЗС України побачило у забороні щодо в'їзду до Росії для Віри Савченко спробу тиску на Надію Савченко, назвавши дії російської сторони неприпустимими і такими, які обмежують можливості адвокатів підсудної ставити запитання свідкам звинувачення. Причому, такими «свідками», як наголошується в коментарі українського МЗС, виступають учасники незаконних збройних формувань, що діють на території України. Київ підкреслює, що Росія продовжує порушувати взяті на себе зобов'язання в рамках Ради Європи, ігноруючи статус Надії Савченко як члена Парламентської асамблеї Ради Європи з відповідним імунітетом.

Антон Наумлюк
Антон Наумлюк

Кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, який, як і раніше, висвітлює суд над Надією Савченко, розповідає, що свідки, представлені прокуратурою, в основному – бойовики «ЛНР», які захоплювали Надію в полон 17 червня 2014 року.

Будь-яке запитання, яке виходить за контекст, вже записаний слідчим, призводить до ускладнень у відповідях
Антон Наумлюк

– Це люди, які так чи інакше зустрічалися з нею під час бойових дій того дня. Усі вони розповідають приблизно те ж саме, що написано в протоколах допитів під час слідства. Будь-яке запитання, яке виходить за контекст, вже записаний слідчим, призводить до ускладнень у відповідях. Є й «письмові свідчення», які поступово прокурори надають суду – не дуже важливі документи, які, на думку звинувачення, повинні, однак, доводити провину Савченко.

На останньому засіданні були зачитані свідчення священнослужителя РПЦ, який розповідав, що він нібито побував у полоні, і Надія Савченко поставилася до нього «не по-людськи»

Наступний тиждень, очевидно, буде присвячений продовженню такої роботи сторони обвинувачення. Є кілька опитувань людей, яких не допитують як свідків у суді, але, тим не менш, вони фігурують у матеріалах справи. Наприклад, на останньому засіданні були зачитані свідчення священнослужителя РПЦ, який розповідав, що він нібито побував у полоні, і Надія Савченко поставилася до нього «не по-людськи». Сама Надія Савченко на це реагувала сміхом, так само як і її захисники. Звісно, вона не визнає цих дій. Адвокати готуються надати свої письмові докази: це і карта, і результати біллінгу, тобто перевірки місцеперебування телефону Надії Савченко під час обстрілу, в результаті якого загинули російські журналісти. Сторона захисту стверджує: щонайменше за 30 чи 40 хвилин до цього моменту Надія Савченко була вже в полоні. Ба більше, вона була в Луганську, тобто навіть не на місці подій, де сталася трагедія.

Єдиний свідок захисту, сестра Надії Савченко Віра, не була допущена на територію Росії. Вона стверджує, що в'їзд їй заборонений протягом 5 років. Як у такому разі її буде допитувати суд, або не допитувати, не дуже зрозуміло. Але судді ухвалили таке рішення: якщо будуть офіційні підтвердження від ФСБ Росії, що Вірі Савченко заборонений в'їзд на територію Росії, то суд повинен буде застосувати якісь дії для того, щоб все ж отримати її свідчення – або якось віддалено, або за допомогою відеозв'язку. Сторона захисту таке клопотання подавала.

– За Вашими відчуттями, це справді неупереджений судовий процес? Як поводяться судді?

На суді над Савченко помітна абсолютно нульова терпимість, будь-які клопотання, прохання від сторони захисту і самої Надії, які можна відхилити, відхиляються судом, навіть не замислюючись

– Найбільш очевидна аналогія, яка постійно напрошується, – це порівняння з судом над Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком. Але потрібно враховувати, що справа Сенцова і Кольченка була повністю в руках ФСБ, а тут працює Слідчий комітет, і атмосфера зовсім інша. Є кілька процесуальних моментів, які змушують мене погоджуватися з адвокатами, які стверджують, що цей процес не має жодного стосунку до правосуддя. На суді над Савченко помітна абсолютно нульова терпимість, будь-які клопотання, прохання від сторони захисту і самої Надії, які можна відхилити, відхиляються судом, навіть не замислюючись. Свідки ж, яких представляють прокурори, часто відмовляються відповідати на запитання, мотивуючи це просто: «Я не хочу». І суддя змушений придумувати виправдання для того, щоб те питання, яке вже пролунало, і на яке вже була хоч якась, але відповідь, не було би формально відхилене, змушений придумувати варіанти, щоб його не враховувати.

Адвокати Савченко впевнені, що процес закінчиться обвинувальним вироком, який вже винесений, з величезним терміном ув'язнення. І зараз, як каже захисник Ілля Новіков, вони працюють не для того, щоб домогтися мінімального терміну ув'язнення, а для того, що буде потім, для того, щоб дати європейським, західним судам, структурам, їхнім колегам і юристам можливість працювати з матеріалами, які з’являються під час процесу. Для того, щоб потім тиснути на російську сторону в питанні звільнення та Надії Савченко, і Кольченка, і Сенцова, і всіх інших.

– Судовий процес над Савченко триває вже не перший тиждень. За Вашими оцінками, все триває довше, ніж було заплановано?

– Ні, він якраз відбувається швидше. Тому що з боку звинувачення було заявлено понад 60 свідків. Поки що було опитано, якщо не помиляюся, близько 15 осіб. І періодично сторона обвинувачення каже: «У нас свідки скінчилися». Вони збираються далі продовжувати зачитування лише письмових матеріалів справи. Іноді з'являються якісь дуже дивні свідки, як на останньому засіданні – якийсь чоловік з Луганської області України, який там воює за сепаратистів, перейшов кордон і прийшов до суду! Розклад слухань був визначений до кінця жовтня. І, швидше за все, в ці терміни закінчується надання доказів обома сторонами. У сторони захисту свідків не так багато, зараз, по суті, взагалі нікого не залишилося, і письмові докази в матеріалах справи є. Їх можна зачитати. Не знаю, чи будуть вони долучати щось нове, поки незрозуміло. Далі починаються дебати, останнє слово Савченко, до якого вона, за словами адвокатів, вже готується, і вирок. Цілком можливо, що вже до середини листопада все закінчиться, і ми будемо знати результат.

– Як поводиться сама Надія Савченко?

Вона відповідає на всі їхні зауваження, і дуже жорстко. Вона стверджує, що невинна, і поводиться, як бойовий офіцер, який зберігає почуття гідності й вимагає цього ж від супротивників

– Вона дуже впевнена в собі, чудово розуміє, що вирок вже обраний, і періодично навіть дещо зухвало розмовляє з суддями і прокурорами. Вона відповідає їм на всі їхні зауваження, які вони намагаються їй робити, і дуже жорстко. Вона стверджує, що невинна, і поводиться, як бойовий офіцер, який зберігає почуття честі і гідності й вимагає цього ж від супротивників (вона їх не називає ворогами), котрі виступають зараз в суді в якості свідків, які захоплювали її в полон і воювали проти неї. Або це лінія захисту, або це справді внутрішній стан Надії Савченко. В принципі, в цьому образі вона відчуває себе абсолютно комфортно, помітно, що це риси її особистості. Вона відновила здоров'я після голодування і виглядає вельми привабливо.

– Якісь скарги на умови утримання під вартою є з її боку?

– Наскільки я знаю, немає. Ба більше, в СІЗО, в якому вона зараз перебуває, в Кам’янськ-Шахтинському (звідки її возять, досить далеко, до Донецька Ростовської області) перед тим, як вона туди поступила, був проведений ремонт. Їй камеру спеціально приготували. Помітно, що правоохоронні органи теж готувалися, принаймні, у Ростовській області, до того, що у них буде такий відомий арештант.

Надію Савченко звинувачують у причетності до вбивства двох співробітників російської компанії ВГТРК, кореспондента Ігоря Корнелюка і звукорежисера Антона Волошина. За твердженням російського слідства, Савченко, будучи офіцером Збройних сил України і беручи участь у бойових діях на Донбасі у складі українського добровольчого батальйону «Айдар» 17 червня 2014 року в районі селища Металіст Луганської області вела спостереження і коригування артилерійського обстрілу ділянки блокпосту бойовиків «ЛНР», де, серед інших, перебували і російські журналісти. У результаті Корнелюк і Волошин загинули. Сама Савченко всі звинувачення категорично відкидає і заявляє, що її ще до цієї події викрали на території України і силоміць вивезли до Росії. На підтримку Надії Савченко неодноразово висловлювалися багато українських, а також західних політиків, правозахисні організації та громадянські активісти.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG