Доступність посилання

ТОП новини

Ансамбль армії Росії в Чехії. Шквал критики


Одна з акція протесту в Чехії проти приїзду ансамблю російської армії
Одна з акція протесту в Чехії проти приїзду ансамблю російської армії

Цьогорічне турне «Александровців» до Чехії – суцільна політика та пропаганда – Hospodářské noviny

Іванна Трутненко

Турне Чехією Ансамблю пісні і танців російської армії імені Александрова здійснюється не вперше. Попереднього разу учасники ансамблю, яких тут називають як «Александровці», відвідували чеські терени два роки тому. Однак цього разу вони представляють країну-агресора, яка просто так захопила шматок сусідньої країни – Крим. Про це пише чеське видання Hospodářské noviny.

«Чехи роблять вигляд ніби це хтозна яке високе мистецтво, котре з політикою не має нічого спільного. Проте воно має, ще й яке. Якщо вашою країною урочисто та під егідою власного президента проходить військовий ансамбль країни, котра просто так відхопить шмат сусідньої країни, а співці на честь цього заспівають хвалебний хорал – тоді це є лише політика та пропаганда», – зазначає видання Hospodářské noviny.

«Позиція не лише передових політиків, але і деяких відомих чеських співаків, які вже встигли дати свої коментарі проросійським інтернет-виданням – це своєрідний бізнес», – зауважує автор статті.

Ілюстрація, поширена у соцмережах
Ілюстрація, поширена у соцмережах

Про те, що під час виступу з росіянами чеської співачки Гелени Вондрачкової три чоловіки із прапорами НАТО, ЄС та України оголилися до поясу та показали свої написи на тілі із назвами захоплених Росією територій, повідомляє і інтернет-видання Svobodné forum. Цей протест видання назвало «оригінальним хеппенінгом».

Учасники чеської групи oMen роздягнулися на концерті Ансамблю пісні і танців російської армії імені Александрова на підтримку України та Сирії, 17 жовтня 2015 року
Учасники чеської групи oMen роздягнулися на концерті Ансамблю пісні і танців російської армії імені Александрова на підтримку України та Сирії, 17 жовтня 2015 року

«Гурт oMen сьогоднішнім протестом продовжує свої спроби розбудити суспільство та звернути увагу на триваючу пропагандистську агресію та зростаючий російський вплив на суспільне середовище Східної Європи. Він попереджає, що методи, які застосовує Росія, ведуть до зростання страху, неофашизму та загрожують демократії. Своїми кривавими написами на тілах членів гурту він попереджає суспільство і президента, що втручання російської армії будь-де в світі не приносять розквіту та миру, а несуть крах та гибель», – цитує автор статті Томаша Печінського з East Europiean Information Centre.

Мітинг проти виступу російського військового ансамблю в Празі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Десятки років від свого створення ансамбль імені Александрова служив на підтримку комунізму. На підтримку політичного істеблішменту путінська співаюча зброя служить і сьогодні. Про це мають чехам нагадувати події Оксамитової революції, яка відбувалася 26 років тому, попереджає депутат Громадянської демократичної партії Яна Чернохова.

Через цю критику чеські творчі кола розділилася на два табори. На тих – хто вимагає залишити мистецтво – митцям, і та на тих – хто виступати на одній сцені із «Александровцями» відмовляється.

Про те, чи мають виступати чеські виконавці із «Александровцями» на одній сцені, йшлося і в передачі на телеканалі Česká televize «У тилу ворога».

А Гелена Вондрачкова – відома чеська співачка – про свої мотиви виступу на спільній сцені із російським ансамблем розповіла кремлівському інтернет-виданню Sputnik.

«Це дивовижне об’єднання, одиничне у всьому світі. Там присутній не лише співецький елемент, але і чудові російські танці, тобто це і танцювальне об’єднання. Це просто величезне прекрасне шоу, і я дуже рада, що маю змогу з ними виступати. Я вважаю абсолютно демагогічною думку – пов’язувати мистецтво із політичною ситуацією, яка зараз склалася», – сказала Вондрачкова.

До проблеми звертається також автор статті «Співоча зброя» – Іванка Рада Іллєнко, наводячи слова російського поета Миколи Некрасова: «Поэтом можешь ты не быть, но гражданином быть обязан», пояснюючи, що перш за все треба бути чехом, а вже потім виконавцем.

Із читачами, зокрема прибічниками російського військового ансамблю, автор ділиться своїм досвідом щодо того, як виглядає війна. Уявіть, що до Карлових Вар прийдуть «ввічливі люди» захищати російськомовних і там залишаться, пише вона. Звернення Іванки Ради Іллєнко, яка родом з України, розміщене на сайті Svobodne forum.

На цю ж тему:

16.10.2015
«І окупант, що співає, є окупантом» – чеський депутат

Концерти Ансамблю пісні і танців російської армії імені Александрова в Чехії розпочинаються переповненими залами і протестами далі
17.10.2015
У Празі відбувся мітинг проти виступу російського військового ансамблю
далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG