Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори у Маріуполі на межі зриву


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Маріуполі заявляють про можливе відтермінування виборів та призначення представника військово-цивільної адміністрації

Представники семи партій та десять кандидатів у мери Маріуполя заявляють про порушення, які можуть призвести до фальсифікацій та зриву виборчого процесу. Зокрема, обурення учасників перегонів викликало рішення Маріупольської міської виборчої комісії щодо друку бюлетенів у місцевій типографії газети «Приазовський робочий». Учасники процесу наголошують, що типографія перебуває у власності холдингу «Метінвест», яким володіє Рінат Ахметов. На нинішніх перегонах «Метінвест» активно підтримує одну з політичних партій та висунув кандидата на посаду мера.

Побоюванням учасників процесу свідомо чи несвідомо підігріває голова територіальної виборчої комісії Ірина Юріна. Як зазначають учасники процесу, саме рішення про друк бюлетенів у метінвестівській типографії, було ухвалене з порушеннями. Крім того, голова комісії не забезпечила прозорості у питаннях виготовлення бюлетенів.

«Ми запропонували Юріній задля забезпечення прозорості звернутися до ЦВК, сформувати комісію із представників різних партій, щоб контролювати процес друку бюлетенів – хай навіть і в типографії «Приазовського робочого», але від самого початку – з моменту отримання паперу – і до моменту знищення кліше. Тільки так можна гарантувати те, що бюлетені не будуть додруковані у кількості, яка необхідна для перемоги кандидата від «Метінвеста», – зазначає Максим Бородін, кандидат у мери Маріуполя. – На це голова ТВК сказала, що вона подумає, але з кимось має порадитися. З якоюсь Тетяною. Після цього вона пішла, повернулася за певний час, і сказала, що вона не приймає наших умов».

Виготовити бюлетені мають до півночі 20 жовтня. Наразі поблизу типографії чергують активісти. Вони заявляють, що намагатимуться проконтролювати процес знищення кліше та бракованих бюлетенів.

Учасники виборчих перегонів від парламентських партій зазначають, що у разі, якщо Маріупольська міська виборча комісія і надалі, за їхніми словами, порушуватиме виборче законодавство, вимагатимуть відтермінування виборів.

«Ми говоримо про перенесення виборів, – зазначає Олександр Ярошенко, кандидат у мери Маріуполя. – І я вважаю, що це перемога демократичних сил, і всі демократичні сили Маріуполя нададуть Жебрівському (голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації – ред.) кандидата – загального, одного на мера, на керівника військово-цивільної адміністрації. Всі заступники у нього будуть із патріотів Маріуполя і будуть запропоновані варіанти, що на ключових посадах у керівництві адміністрації будуть патріоти Маріуполя. На перехідний період, поки ми не проведемо чесні, проєвропейські вибори».

Коли відбудеться засідання Маріупольської міської виборчої комісії з прийому бюлетенів, наразі невідомо – секретар комісії Олена Краснопьорова у коментарі журналістам зазначила, що «не володіє такою інформацією».

XS
SM
MD
LG