Доступність посилання

ТОП новини

Американські радари Q36 допоможуть війську України – Пайфер


Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

«Можна одразу передати інформацію своїй артилерії, яка може швидко і влучно вистрілити по ворожій позиції, звідки вівся обстріл»

За повідомленнями прес-центру Антитерористичної операції, на дебальцевському напрямку починається другий етап відведення озброєнь – танків, а також гармат калібром до 100 міліметрів і мінометів калібром до 120 міліметрів включно. Озброєння буде відведене на відстань 15 кілометрів від фактичної лінії зіткнення. Сепаратисти теж повідомили про плани відведення кількох десятків танків із їхнього боку. Стівен Пайфер, колишній посол США в Києві, а нині директор ініціативи вашингтонського Інституту Брукінґса з питань контролю над озброєннями, привітав деескалацію і режим припинення вогню на Донбасі. На зустрічі з журналістами в Празі Пайфер сказав, що на тлі перемир’я на сході України у Вашингтоні вщухли дискусії про поставки зброї Україні, однак закликав до обережного оптимізму щодо ситуації на Донбасі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Стівен Пайфер в Американському центрі у Празі привітав кроки щодо деескалації ситуації на Донбасі й встановлення перемир’я, яке вже реально тримається понад півтора місяця.

Щодо поставок зброї Україні, то на тлі припинення бойових дій дискусії у Вашингтоні щодо таких поставок також вщухли.

Проте, за словами Пайфера, США нададуть, як і пообіцяли, Україні контрбатарейні радари, які не є летальною чи наступальною зброєю, а радше військовим обладнанням.

Про це домовився наприкінці вересня президент Петро Порошенко на зустрічі з американськими керівниками під час засідання Генеральної асамблеї ООН.

Стівен Пайфер сказав, що експертне середовище від початку року пропонувало адміністрації США надати Україні військове обладнання і найціннішими, на його думку, були саме контрбатарейні радари.

«Ми подали сім конкретних рекомендацій. Ми рекомендували поставити контрбатарейні радари, розвідувальні безпілотники, обладнання для глушіння російських безпілотників, броньовані «Хамві», інше спеціалізоване військове обладнання та обладнання для безпечної комунікації, бо ми зрозуміли, що часом українці розмовляли між собою мобільними телефонами і росіяни відтак про все знали. І був також один вид летальної зброї – легка зброя проти броньованої техніки», – каже Пайфер.

Військові автомобілі Humvee після прибуття з США в Україну. Київ, березень 2015 року
Військові автомобілі Humvee після прибуття з США в Україну. Київ, березень 2015 року

«Я здогадуюсь, що якби ми звернулись до українських військових і сказали: виберіть щось одне, що ви хочете. Ймовірно, вони б сказали – контрбатарейні радари», – додає він.

Радари Q36 – це рухома радіолокаційна станція контрбатарейної дії. Система призначена для виявлення та відстеження пострілів артилерії і ракетних пусків, для забезпечення контрбатарейного вогню.

Рухома радіолокаційна станція контрбатарейної дії Q36
Рухома радіолокаційна станція контрбатарейної дії Q36

Радари, як правило, причіпні, буксируються позашляховиками «Хамві», які раніше США вже надіслали до України.

29 вересня президент США Барак Обама уповноважив державного секретаря США Джона Керрі надати Україні додаткову військову допомогу в розмірі 20 мільйонів американських доларів.


За словами Пайфера, якби українці мали американські контрбатарейні радари під час гарячої фази конфлікту, це дало б можливість уникнути багатьох жертв серед військових.

Радар дає 30 секунд своїм воякам залізти в сховище. Тобто, є оці ключові секунди для попередження про підліт снаряда чи ракети

«70 відсотків українських жертв до січня цього року були результатом обстрілів артилерії далекої дії та ракетних обстрілів. І контрбатарейний радар дав би їм можливість – якщо ним вправно користуватись – уникнути багатьох із цих жертв. По-перше, радар дає от ці 30 секунд своїм воякам залізти в сховище. Тобто, є оці ключові секунди для попередження про підліт снаряда чи ракети», – каже Пайфер.

Можна одразу передати інформацію своїй артилерії, яка може швидко і влучно вистрілити по ворожій позиції, звідки вівся обстріл

«І якщо вміти користуватися цим радаром, то можна одразу передати інформацію своїй артилерії, яка може швидко і влучно вистрілити по точній ворожій позиції, звідки вівся обстріл. Тоді противник змушений міняти тактику. Це б не було величезним переломним моментом в конфлікті, але це було б важливим моментом і це б дуже допомогло українському війську», – додає американський експерт.


За словами Стівена Пайфера, не так давно Україна вже отримала 20 контрмінометних радарів, які можуть «бачити» на 5-7 кілометрів. І, за його словами, українці казали, що контрмінометні радари стали в нагоді, бо давали воякам 10-15 секунд, щоб сховатися від ворожої міни, яка летіла.

Росіяни тепер знали вже, що українці бачать, звідки точно летить міна і можуть швидко дати вогонь у відповідь

«І росіяни тепер знали вже, що українці бачать, звідки точно летить міна і можуть швидко дати вогонь у відповідь», – каже Пайфер.

За його словами, потужніші контрбатарейні радари, які мають незабаром надійти в Україну зі США, мають радіус відстеження до 25-40 кілометрів.

Також, за словами американського експерта, українці просили про обладнання, яке перешкоджає роботі дронів. «Бо російські безпілотники виявляли позиції українських військ і по них потім вівся влучний вогонь», – каже він.

Щодо загальної оцінки ситуації на Сході України, то Стівен Пайфер – обережний оптиміст.

«Не хочу робити передбачень, бо за останній рік три-чотири рази вже робили передбачення, що росіяни чогось не зроблять або не підуть так далеко – а вони робили протилежне до очікуваного. Тому треба бути обережним у передбаченнях, але все ж таки не думаю, що існує велика ймовірність повернення до повноцінний бойових дій, – сказав журналістам колишній посол США в Україні.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG