Доступність посилання

ТОП новини

Режим Путіна змінив тактику в Україні (огляд преси)


Окупанти більше не захоплюють адміністративні приміщення – вони фінансують захоплення влади в певних регіонах – «День»

Зниклий екс-президент України Віктор Янукович подав позов до Європейського суду з прав людини. Причина – нібито «регулярні порушення Україною прав людини щодо нього». Цей факт, як наголошує газета «День», звучить як цинічне знущання з пам’яті жертв Небесної сотні. Однак, за твердженням видання, в епізоді з позовом екс-президента можна звинуватити й українську владу, яка проявляє мало ентузіазму і професіоналізму в розслідуванні резонансних злочинів і допускає реінкарнацію в українській політиці старих політичних діячів. Насправді, ця проблема ще глибша, ніж просто легітимація окремих персонажів. Росія змінила тактику в Україні – окупанти більше не захоплюють адміністративні приміщення і не руйнують інфраструктури – вони фінансують захоплення влади в певних регіонах, а потім звідти розгойдуватимуть ситуацію. Це продовження війни, але вже іншими методами, наголошує газета у статті «Тяжкі наслідки безпринципності».

Щоб відійти від скандальної та корумпованої мажоритарки, Верховна Рада ухвалила новий виборчий закон. Однак українці надто поверхово ознайомлені з ним. А тим часом, як наголошує газета «Сегодня», в самому законі є чимало хитрих підводних каменів, які можуть істотно вплинути на результат. Ще більше проблем – з розумінням нюансів виборчої системи. Видання попереджає, що вибираючи партію, потрібно звернути увагу – чи висуває вона свого кандидата у вашому окрузі. Адже може статися так, що округ може виявитися без свого представника в місцевій раді. Про те, на що ще варто звернути увагу виборцям, газета «Сегодня» розповідає в статті «Обираємо правильно».

Тижневик «Країна» стверджує, що часто люди, котрі влаштовуються на чиновницькі посади з невеликою зарплатою сподіваються на те, що крастимуть. Тривожна ситуація і в СБУ, де деякі співробітники якусь частину дня працюють на державу, решту – на себе. Кришують бізнес, порушують кримінальні справи, щоб отримати хабар, займаються контрабандою. Інакше оперуповноваженому за 4 тисячі гривень простіше бути охоронцем у супермаркеті. І так буде, доки не зміниться система державної служби загалом, наголошує тижневик.

У поточному п’ятилітті сільське господарство – єдина базова галузь української економіки, що досягла високих позитивних темпів зростання обсягів виробництва. Валова продукція аграріїв за п’ятиліття збільшилася більш ніж на чверть. Однак, чи варто сподіватися, що сільське господарство може бути головною й найперспективнішою галуззю виробництва в Україні, і чи не загрожує Україні деіндустріалізація? Проблему аналізує газета «День».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG