Доступність посилання

ТОП новини

До Черкаської міськради – через «Фіксики»?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Черкасах розпускають ТВК, знімають, а потім таки реєструють чинного мера

Черкаси – одне із найскладніших міст України за організацією місцевих виборів, констатували у Центрвиборчкомі. У місті стався скандал, схожий із ситуацією навколо реєстрації-нереєстрації у Харкові народного депутата Михайла Добкіна. У Черкасах претензії виникли до «Партії вільних демократів» чинного мера Сергія Одарича. Зрештою ПВД залишать у бюлетенях. А політтехнологічний тренд черкаських виборів – дитячі свята у дворах із героями мультфільму «Фіксики».

До Черкаської міськради – через «Фіксики»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Уже кілька тижнів у Черкасах вирують виборчі пристрасті. А почалися вони із відмови міської виборчої комісії, через виявлені неточності у наданих автобіографіях, реєструвати кандидатами в депутати 12-ох членів «Партії вільних демократів», очолюваної чинним мером Сергієм Одаричем. Згодом, попри рішення судів та постанову Центрвиборчкому, міська виборча комісія взагалі зняла з виборів не лише всіх «вільних демократів», а й самого Одарича як кандидата в мери.

Це була розроблена зі сторони схема, яка реалізовувалася. Коли це п’ять разів поспіль, то це вже очевидно система
Микола Кудрявцев

«Те, що кожного разу комісія на чолі з юристом фактично знаходили нові підстави для відмови в реєстрації, вже ні в кого не викликає сумнівів у тому, що це було умисно зроблено, що це була розроблена зі сторони схема, яка реалізовувалася. Говорити про помилки можливо, коли це один-два рази. Але коли це п’ять разів поспіль, то це вже, очевидно, система», – стверджував у коментарі Радіо Свобода представник «Партії вільних демократів» Микола Кудрявцев.

14 жовтня, через (цитую) «систематичні порушення» ЦВК розпустив Черкаську міську виборчу комісію. І дав партіям кілька днів, аби ті запропонували кандидатури до нової ТВК.

Зі свого боку юрист попереднього і нового складів ТВК Людмила Бордунос у коментарі Радіо Свобода категорично відкинула звинувачення представників «Партії вільних демократів». Людмила Бордунос також наголосила, що 12-ох представників «ПВД» не зареєстрували не внаслідок умислу, а через ту саму причину, якою ЦВК аргументувала відмову в реєстрації кандидатом у депутати Харківської облради, народному депутатові Михайлу Добкіну. Тобто, через виявлені неточності в автобіографії.

Така у нас в Україні двозначна норма закону
Людмила Бордунос

«ЦВК зайняла таку саму позицію по Добкіну і їхнє рішення встояло. Тобто, така у нас в Україні двозначна норма закону», – стверджує юрист ТВК.

Новий склад ТВК повернув у виборчі перегони «вільних демократів» та Сергія Одарича як претендента на крісло очільника міста. І навіть зареєстрував 12-ох кандидатів від «ПВД». Однак усе це відбулося із другої спроби – після ротації в уже новому складі ТВК та чергової постанови ЦВК.

Як зауважив у коментарі Радіо Свобода голова обласного осередку Комітету виборців України Максим Михлик, члени нової ТВК не пройшли необхідне навчання, яке організовував Центрвиборчком для всіх комісій. А новий закон про місцеві вибори є складним і має багато нюансів, тож експерт не виключає, що це вплине на підбиття підсумків голосування.

Процес виборів – саме встановлення результатів у Черкасах, може затягнутися
Максим Михлик

«Тут проблема не тільки в тому, що кандидати будуть незадоволені результатами, а й комісія сама може заплутатися на етапі технічних підрахунків. Почнеться затягування процесу, елементарна фізична втома людей, які не зможуть два чи три дні бути на ногах. Почнуться суди, і тому процес виборів, саме встановлення результатів у Черкасах, може затягнутися», – прогнозує він.

«Фіксики» на дитячих святах у дворах - мейнстрім черкаської агітації

А поки увага громадськості прикута до організації виборів, кандидати у депутати до Черкаської міськради активізують передвиборчу агітацію. Спостерігачі зауважують, що політтехнологічний тренд цьогорічних виборів – дитячі свята у дворах із героями мультфільму «Фіксики». Хоча не нехтують кандидати і польовою кашею, футбольними турнірами, парканчиками і дитячими майданчиками.

Для діток свято – футбольний турнір, а поруч стоїть кавомобіль, безкоштовно кава-чай
Захар Колісніченко

«Ці «Фіксики» вже навіть плутають імена кандидатів – ім’я-прізвище пам’ятають, а по-батькові один одного перепитують. У міліції таку версію висувають, що це роблять для того, що вони ж не виборцям надають послуги, бо ж діти не є виборцями. Було таке, що каву роздавали – і це нове. Бо пам’ятаю, як пиріжки колись роздавали, кашу традиційно. А це каву. Для діток свято – футбольний турнір, а поруч стоїть кавомобіль, безкоштовно кава-чай», – говорить координатор виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» на Черкащині Захар Колісниченко.

Зрештою, у Черкасах кандидати в рази активніше проводять виборчу кампанію, ніж загалом по області, констатують експерти. Хоча тенденції спільні: скрізь активно організовують свята, використовують в кампанії друковану агітацію та засоби масової інформації.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

XS
SM
MD
LG