Доступність посилання

ТОП новини

Пет Кокс про позов Януковича і мобілізацію позитиву в Раді


Пет Кокс
Пет Кокс

Екс-голова Європарламенту хоче мобілізувати у Верховній Раді України позитивні прагнення

Брюссель – «Мобілізувати позитив серед усіх політичних сил Верховної Ради». Так в інтерв’ю Радіо Свобода екс-голова Європарламенту Пет Кокс пояснив місію депутатів Старого континенту, що має радити українським колегам – як реформувати Раду? І як член іншої, колишньої місії Європарламенту – зі спостереження за розглядом кримінальних справ проти опонентів Януковича – Пет Кокс визнав право президента-втікача судитися з Україною.

Пет Кокс про позов Януковича і мобілізацію позитиву в Раді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Він (Янукович) має такі ж права, як і кожен громадянин України. Водночас, прав у нього не більше, ніж у будь-якого іншого українського громадянина
Пет Кокс

– Я дізнався про це з газет, але мені невідомі деталі цього позову, тож я насправді не маю підстав для надання цьому об’єктивну оцінку. Янукович звернувся до Європейського суду з прав людини, і я переконаний, що процес матиме місце. Але чи матиме він результат – залежить від суддів. У лютому 2014-го пан Янукович вирішив покинути країну, і я сподіваюся, це було саме його рішення. Тепер він хоче оскаржити деякі різного роду моменти. Це його особисте право, адже він має такі ж права, як і кожен громадянин України. Водночас, прав у нього не більше, ніж у будь-якого іншого українського громадянина.

– Реформувати Верховну Раду за європейським зразком – таку ініціативу Брюсселя та Києва Ви наразі втілюєте, будучи призначеним головою оціночної місії від Європарламенту. Що означає це міжпарламентське реформаторське співробітництво? Як ця співпраця може поліпшитися?

План, який лежить перед нами, дуже амбітний: від перегляду процедур та систем – до реструктуризації, розробки правил та аналізу методів роботи
Пет Кокс

– Місія, яку я маю честь очолювати, – парламентська. Вона базована на Меморандумі, нещодавно підписаному головами Верховної Ради та Європарламенту Володимиром Гройсманом і Мартіном Шульцем. Рівень співробітництва між цими двома парламентами, їхніми адміністраціями та політиками вже надзвичайно високий. План, який лежить перед нами, дуже амбітний: від перегляду процедур та систем – до реструктуризації, розробки правил та аналізу методів роботи. Процес вже йде і письмові рекомендації, з якими ми відзвітуємо, будуть представлені перед обома парламентами на початку наступного року.

– Водночас, Європарламент займає дуже чітку позицію щодо теперішньої військової агресії Росії та необхідності підтримки України. Війна мимоволі добряче впливає й на внутрішню українську політику, чи не так?

Важливим елементом, що матиме серйозні політичні наслідки, стануть цьоготижневі місцеві вибори
Пет Кокс

– На мою думку, важливим елементом, що матиме серйозні політичні наслідки, стануть цьоготижневі місцеві вибори. Хоча вони не проводитимуться на Донбасі, результати цих виборів на решті території України впливатимуть, так би мовити, на стан «національного політичного настрою». Не беруся прогнозувати, однак наступного тижня ми матимемо багато інформації і сподіваюся, що ми матимемо підстави далі звітувати про сталий прогрес у реформах. Але тільки після проведення своєрідного «радарного» обстеження цього процесу, ми зможемо зробити деякі офіційні заяви.

– Але якщо повернутися до ситуації на Донбасі, деякого прогресу все ж вдалося досягнути, чи не так?

Україна травмована сепаратизмом та анексією Криму, і ця травма щодня впливає на всю національну політику
Пет Кокс

– Я гадаю, що наразі «мінський процес» врешті-решт зупинив перестрілки, і це, сподіваюся, триватиме й надалі. Все ще залишається невиконаним обмін полоненими. Навколо подій на сході держави зберігається надзвичайно багато емоцій: Україна травмована сепаратизмом та анексією Криму, і ця травма щодня впливає на всю національну політику.

– Щодо перетворень у Верховній Раді: як на Вашу думку, де, в яких сферах слід діяти першочергово?

Я там не для того, щоб впливати на політику, а щоб вплинути на прогрес реформ і мобілізувати у Верховній Раді якомога більше позитивних прагнень
Пет Кокс

– Ми обстежуємо всю парламентську систему, всі процедури та організацію роботи депутатів. З Верховною Радою ведеться дуже відкрита дискусія, ми беремо участь у роботі величезної кількості агенств та експертів, які вже протягом тривалого часу працюють над пошуком шляхів реформування українського парламенту. Приємно, що долучитися до цього випало й мені. Моя група підготує детальний аналіз нинішнього стану та розробить поради на майбутнє. Я радий працювати з українським урядом, з опозицією. Я там не для того, щоб впливати на політику, а щоб вплинути на прогрес реформ і мобілізувати у Верховній Раді якомога більше позитивних прагнень у всіх політичних групах і партіях, які нам вдасться залучити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG