Доступність посилання

ТОП новини

Українські волонтери і сепаратисти шукають тіла загиблих на Донбасі


За інформацією української сторони, наразі безвісти зниклими вважаються 800 українських військових

Українська волонтерська організація «Чорний тюльпан» і сепаратисти угруповання «ДНР» продовжують спільні пошуки загиблих у конфлікті на Донбасі. Днями у Донецькому аеропорту і на злітній смузі вони знайшли кілька фрагментів тіл. Їх направили до Дніпропетровська для проведення експертизи ДНК. За інформацією української сторони, наразі безвісти зниклими вважаються 800 українських військових. Сепаратисти заявляють про 400 зниклих зі свого боку.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Снаряди, розтяжки і заміновані ділянки – пошукова місія є небезпечною.

«Нічого не потрібно чіпати, штовхати та щупати», – каже представник угруповання «ДНР».

Першими йдуть сапери, далі – волонтери, представники Червоного Хреста та ОБСЄ. Пошуковці проходять через поле, але роботу ускладнює висока трава, та й фрагменти тіл могли розтягнути дикі тварини.

Ярослав Жилкін
Ярослав Жилкін

«У районі КПП шукали тіло. Була замальовка, тобто карта-схема. Але слідів тіла так і не знайшли. Сліди бою є всюди, фрагменти обмундирування. Але тіла самого немає. І фрагментів тіла немає», – розповідає голова гуманітарної місії «Чорний тюльпан» Ярослав Жилкін. – Зараз йдемо до танка, це на злітній смузі. Там було повідомлення, що були втрати. Спробуємо провести пошукові роботи».

Від танків на злітній смузі волонтери виходять у поле на нейтральну територію. Там у броньованому тягачі пошуковці знаходять документи на машину і людські фрагменти.

«Частина тіла швидше за все була розірвана під час вибуху. Частина тіла, що не догоріла біля гусениці, залишилася. А решта – було розкидано, і, на жаль, собаки попрацювали», – зазначає Ярослав Жилкін.

Подальша робота буде складнішою

Знайдені фрагменти пошуковці повезуть до Дніпропетровська, щоб провести там аналізи ДНК.

«Необхідно провести відповідні процедури, встановити особу, якій належать рештки», – говорить делегат Міжнародної організації Червоний Хрест Роман Вольфович.

За рік спільної роботи з представниками угруповання «ДНР» українські волонтери обстежили всі ділянки, де у зоні конфлікту були масові поховання. Тепер залишається складніша робота: щоб знайти поодинокі могили невідомих солдатів, потрібно опитувати місцевих жителів. Такі пошуки займуть більше часу. В угрупованні «ДНР» також сподіваються на допомогу у пошуках тіл своїх членів, яких, за їхньою інформацією, налічується близько 400.

10 жовтня, голова СБУ України Василь Грицак заявив, що у полоні бойовиків перебуває більше ніж 150 людей, ще понад 800 зникли безвісти.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня минулого року. За цей час, за даними ООН, там загинули понад 7 тисяч 900 людей, майже 18 тисяч були поранені.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG