Доступність посилання

ТОП новини

Після голосування на місцевих виборах очікуємо початку судових воєн – КВУ


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Громадянська мережа «Опора» зафіксувала випадки прямого і непрямого підкупу виборців

Київ – Незаконна агітація, «чорнуха», використання адміністративного ресурсу, підкуп виборців, пошкодження агітаційних матеріалів – всеукраїнська громадянська мережа «Опора» нарахувала загалом понад шістсот вісімдесят порушень напередодні місцевих виборів 25 жовтня. Водночас, Комітет виборців України зауважив згасання напруги і конкуренції в округах порівняно з попередніми виборами.

Після голосування на місцевих виборах очікуємо початку судових воєн – КВУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Громадянська мережа «Опора» зафіксувала випадки прямого і непрямого підкупу виборців, фінансування агітації не з виборчого фонду, використання кандидатами технологій так званого «чорного піару», спрямовані на дискредитацію конкурентів, та використання адміністративного ресурсу. Найпроблемнішими, за їхніми даними, є Одещина та місто Київ.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Найбільше порушень спостерігачі Комітету виборців України відзначають щодо виборів міських голів, тоді як ситуація на виборах до місцевих рад – значно краща, говорить генеральний директор Комітету виборців Олексій Кошель. Причиною появи цієї позитивної тенденції він вважає ухвалення Закону «Про місцеві вибори», який, однак, називає «вимушеним компромісом», оскільки низка громадських організацій виступала з критикою цієї законодавчої ініціативи.

Водночас, Кошель виокремлює три основні проблемні моменти цієї передвиборчої кампанії: це саботаж з боку територіальних виборчих комісій, випадки підкупу виборців та неефективну, на його думку, роботу правоохоронних органів.

У день голосування і під час підрахунку голосів найбільші проблеми, які можуть бути, – це робота територіальних виборчих комісій, насамперед міських
Олексій Кошель

«25-го і 26 жовтня – у день голосування і під час підрахунку голосів найбільші проблеми, які можуть бути, – це робота територіальних виборчих комісій, насамперед міських, де є надзвичайно висока ціна одного голосу. В тих регіонах, де є невеликий відрив між кандидатами, може мати місце низка маніпуляцій на рівні виборчих комісій. Тому, попри все, ми очікуємо, що після 25 жовтня по окремих містах ми будемо бачити початок судових воєн», – зазначає експерт.

Разом з тим, за словами Олексія Кошеля, загальний рівень порушень спостерігається на рівні попередніх – парламентських – виборів, тому загалом, за його словами, є підстави вважати, що сам процес волевиявлення відбудеться без значних порушень.

У Києві міліція порушила понад 40 кримінальних проваджень і склала понад сотню адміністративних протоколів за фактами порушень виборчого законодавства на місцевих виборах. Про це повідомила речниця відомства у столиці Оксана Блищик. Загалом, до МВС надійшло понад дві тисячі звернень щодо порушення виборчого законодавства.

Водночас у КВУ говорять про те, що їм відомо тільки про два рішення суду: про притягнення до адміністративної відповідальності за підкуп виборців. За словами представників організації, йдеться про штраф.

На Донбасі ймовірні порушення під час підрахунку голосів – активісти

25 жовтня вибори не відбудуться в анексованому Криму. Наприкінці серпня Центральна виборча комісія ухвалила постанову, що визначає 91 населений пункт на Донеччині та 31 на Луганщині, де громадяни проголосувати не зможуть.

Михайло Охендовський
Михайло Охендовський

Голова ЦВК Михайло Охендовський назвав Маріуполь на Донеччині однією з найпроблемніших точок на виборах 25 жовтня, однак пізніше висловив упевненість, що тамтешнім комісіям вдасться організувати виборчий процес. Маріупольська міська виборча комісія працює у новому складі з 12 жовтня: попередній її склад розпустили через порушення законодавства.

Своєрідною «гарячою точкою» на Луганщині був Лисичанськ, де частина територіальної комісії відмовлялась затверджувати типографію для друку бюлетенів. Про це розповів голова обласного осередку Комітету виборців Олексій Свєтіков.

Чинний голова військово-цивільної адміністрації області Георгій Тука висловив занепокоєння ситуацією, яка склалася у цьому місті.

Тим часом, в іншому великому місті на Луганщині – Сєвєродонецьку – спостерігачі зафіксували прямий підкуп виборців, яким намагалися роздавати по сто гривень, який вдалося зупинити після втручання міліції. Однак, за словами Олексія Свєтікова, там порушення можуть відбуватися під час підрахунку голосів.

Ми очікуємо проблеми у трьох містах обласного підпорядкування, де обирають мерів – це Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне
Олексій Свєтіков

«Ми очікуємо проблеми насамперед у трьох містах обласного підпорядкування, де обирають мерів – це Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, – зазначив він. – Скоріше за все, будуть проблеми під час під час підрахунку голосів у територіальних виборчих комісіях. Таке у нас було минулого року, і таке ж ми очікуємо й цього разу». Що ж до загрози безпеці проведення виборів, то такий розвиток подій, на думку активіста, малоймовірний: зараз в області настало відносне затишшя.

На виборах чергуватимуть сто тисяч міліціонерів і Червоний хрест

Наталія Линник
Наталія Линник

Загалом планується, що безпекою на місцевих виборах цього року будуть опікуватися близько ста тисяч правоохоронців, з них п’ять тисяч працюватиме у Києві. Це і міліція, і нова поліція, і Національна гвардія, і добровольчі батальйони, і студенти профільних вишів. Їм провели тренінги, як поводитись, наприклад, якщо трапиться псування бюлетенів, пожежа на дільниці або напад «тітушок», розповідає Наталія Линник, директор програм Комітету виборців України.

Всі наші загони швидкого реагування, які вміють надавати першу допомогу, чергують у посиленому режимі. Там, де немає наших загонів, будуть працювати обласні організації Червоного хреста
Тарас Логінов

Окрім того, Національний комітет Товариства червоного хреста України провів мобілізацію своїх загонів, аби в разі потреби надавати медичну допомогу. Про це розповів керівник групи швидкого реагування організації Тарас Логінов.

«Всі наші загони швидкого реагування, які вміють надавати першу допомогу, чергують у посиленому режимі. Всі вони забезпечені автотранспортом, волонтери забезпечені спорядженням, і я сподіваюсь, вони будуть ефективно працювати у всіх великих містах. Там, де немає наших загонів, або де вони маленькі, будуть працювати наші обласні організації Червоного хреста, які також чергують у посиленому режимі».

Рух «Чесно» знайшов депутатів-прогульників серед кандидатів від більшості політсил

Загалом, як зауважують активісти КВУ, на всій території України кандидатів у депутати зареєстровано понад 350 тисяч – це населення середнього обласного центру.

Ірина Федорів
Ірина Федорів

За словами Ірини Федорів, регіонального координатора руху «Чесно», який проводив моніторинг представництва політичних сил на місцевих виборах, у списках партій є багато активних діячів попереднього режиму, а також депутатів, які під час попередніх каденцій ігнорували виконання своїх обов’язків і прогулювали засідання.

Наприклад, зауважує Федорів, першим номером списку партії «Нові обличчя» на Київщині є колишній регіонал Володимир Христюк, який є прогульником Баришівської ради.

Ми проводили моніторинг на предмет того, хто кандидує прогульників. На першому місці – «Блок Петра Порошенка»
Ірина Федорів

«Ми проводили моніторинг на предмет того, хто кандидує прогульників, – продовжує активістка. – Звичайно, на першому місці «Блок Петра Порошенка», бо ця партія кандидує найбільше людей, і в її лавах – дуже багато прогульників. Але і в «Самопомочі» так само виявили вісьмох людей з попередньої влади, які є прогульниками», – розповідає Ірина Федорів.

Водночас, на думку політолога Олексія Якубіна, сьогодні виборці висловлюють підтримку тим кандидатам, які вже були при владі і зробили щось конкретне для громади. Таким чином, говорить він, деякі політичні сили «роблять рейтинг» шляхом залучення у свої лави таких персон. Цим же Якубін пояснює і акцент в агітації на відкриття дитячих майданчиків, а не створення детальних партійних програм.

На цю ж тему:

22.10.2015
Соціологи розповіли, чого не знає виборець

«Розподіл мандатів – загадка не тільки для виборців, а й навіть для членів територіальних виборчих комісій» – Ольга Айвазовська далі

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG