Доступність посилання

ТОП новини

Реагування на поліомієліт стосується не лише України, а і всього континенту – Квіташвілі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Якщо Україна належно не відреагує на випадки поліомієліту, то позбудеться статусу держави, вільної від цієї хвороби – Оґден

Київ – Україна в очах багатьох жителів Євросоюзу є місцем, звідки поширюються усілякі негаразди, на кшталт епідемій туберкульозу і ВІЛ-СНІД. А нещодавно ще і випадки захворювання на поліомієліт стривожили сусідів. Деякі голоси в Європі заговорили про імовірність закриття кордону з Україною. І хоча до цього наразі не дійшло, українці замислились, наскільки небезпечні з огляду на міжнародне становище держави інфекційні захворювання.

ЗАВАНТАЖИТИ

На сьогодні в Україні діагноз «поліомієліт» встановлено у двох дітей, які проживають на Закарпатті. Лабораторія Міністерства охорони здоров'я підтвердила, що вірус похідний від вакцинного штаму. Спалахи вірусу поліомієліту, похідного від вакцинного штаму, вкрай рідкісні, проте трапляються саме в країнах із низьким рівнем вакцинації, зазначають експерти ВООЗ та їхні українські колеги.

Такий штам вірусу поліомієліту медики виявили в Афганістані, Камеруні, Кенії, Нігерії і Пакистані у 2009 – 2013 роках. Для Європи це перший випадок, і якщо Україна не відреагує належним чином, її позбавлять статусу держави, вільної від цієї хвороби. Про це на брифінгу у Києві заявила координатор USAID у справах ліквідації поліомієліту у світі Еллін Оґден.

Якщо Україна не відреагує як належить, Європейський комітет із сертифікації ліквідації поліомієліту у світі позбавить її статусу країни, вільної від цієї хвороби
Еллін Оґден

«Якщо Україна цього не зробить, не відреагує як належить, Європейський комітет із сертифікації ліквідації поліомієліту у світі позбавить її статусу країни, вільної від цієї хвороби. Цього раніше ніколи не робили. Це буде «чорна пляма» на тілі України і сигнал про те, що країна не може забезпечити мінімальний захист і контроль за хворобою і покаже, що у цієї країни гірші показники імунізації населення навіть від найменших і найбідніших країн світу», – повідомила Оґден.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), поліомієліт «повернувся» в Україну саме через низький рівень щеплення населення.

Цієї ж версії дотримуються й українські урядовці та медики-інфекціоністи. За даними МОЗ, минулого року вакцину проти поліомієліту отримали менше половини українських дітей, а цього року за перше півріччя кількість вакцинованих не перевищила 20 відсотків. Цього року в Україні повний курс вакцинації від поліомієліту пройшли приблизно 15 відсотків дітей, а решта дітей, таким чином, перебувають у зоні ризику через спалах захворювання. Як пояснив журналістам головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, це – результат недостатньої уваги до щеплень з боку держави.

Через політизацію питання вакцинації і здобуття рейтингів різними політками населення було спантеличене чутками про небезпеку вакцини
Федір Лапій

«По-перше, у нас був дефіцит фінансування і недостатня закупівля вакцин. Друге – свого часу, у 2008 році, через політизацію питання вакцинації і здобуття рейтингів різними політками населення було спантеличене чутками про небезпеку вакцини. Навіть при наявності вакцини вони цього часто не роблять», – розповідає експерт.

На сьогодні для вакцинації від поліомієліту у регіони України передані понад два мільйони доз вакцини, у МОЗ створено оперативний штаб з реагування та протидії поширенню хвороби, до якого запросили представників Всесвітньої організації охорони здоров'я та ЮНІСЕФ. Про це повідомив журналістам міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

«Я дуже добре розумію стурбованість міжнародної спільноти, адже Україна – це частина великої Європи. Тому неналежне реагування на проблему, пов’язану зі спалахом поліомієліту, стосується не лише України, а і цілого європейського континенту, це все надзвичайно серйозно», – наголосив міністр.

Заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець привів на щеплення свого дворічного сина
Заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець привів на щеплення свого дворічного сина

Поліомієліт: багато шляхів розповсюдження – мало методів лікування

Жорсткість позиції міжнародних фахівців народний депутат, медик Ольга Богомолець пояснює легкістю і швидкістю розповсюдження цієї хвороби. Тому вакцинація проти поліомієліту належить до питань безпеки держави, вважає Богомолець.

Він передається через брудні руки, через брудну воду, через предмети харчування, побутові предмети
Ольга Богомолець

«З тих дітей, які захворюють на поліомієліт – а він передається через брудні руки, через брудну воду, через предмети харчування, побутові предмети – один з, наприклад, двохсот пацієнтів буде мати параліч. А 10 –15 відсотків людей, які захворіли на поліомієліт, загинуть», – зазначила Богомолець.

Експерти ВООЗ та ЮНІСЕФ звернулися до українських батьків з проханням шукати інформацію про поліомієліт і про вакцину від цього вірусу.

«Ваші діти мають таке ж право на захист, яке отримали ви, коли ваші батьки зробили щеплення вам. Лідери громадської думки, ви також піклуєтеся про наших дітей. Будь ласка, підтримайте позицію здорового глузду, підтримайте рішення, підкріплені наукою і результатами досліджень, а не приватними думками і упередженнями», – наголошено у зверненні.

На цю ж тему:

22.10.2015
Чому у Польщі не бояться «українського» поліомієліту?

Поляки знайшли спосіб, як довести рівень вакцинації населення до 99 відсотків ​ далі

XS
SM
MD
LG