Доступність посилання

ТОП новини

Партії безвідповідально ставляться до формування своїх списків – експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Доступ до місцевого самоврядування дає можливість «дерибанити» землю і вирішувати питання свого бізнесу»

Київ – «Прогульники» з попередньої влади не лише під різними брендами балотуються до місцевих рад, а й очолюють передвиборчі списки, розповіла в ефірі Раді Свобода регіональний координатор руху «Чесно» Ірина Федорів.

Партії безвідповідально ставляться до формування своїх списків – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Рух «Чесно» вивчав ситуацію з чинними депутатами, тому що ми маємо дуже короткий період для аналізу тих кандидатів, які зараз балотуються. Якщо у США громадські активісти мають понад рік, щоб проаналізувати кандидатів, то ми маємо 20 з гаком днів. Це дуже мало для того, щоб проаналізувати тисячі кандидатів.

Ірина Федорів
Ірина Федорів

І найважливіше розуміти, що зараз у владу під різними брендами ідуть ті ж самі представники Партії регіонів. Це і «Нові обличчя», і «Наш край», і «Опозиційний блок», і йдуть представники попередньої влади, які були прогульниками. Більше того, ми виявили, вони не просто йдуть у списку, а й взагалі можуть очолювати список. Якщо подивитися, наприклад, на Київську область, номером один «Нових облич» є Володимир Христюк. Він прогульник Баришівської ради і є колишнім представником Партії регіонів. Так само і в інших партіях, тобто прогульники очолюють списки. Ми моніторили партії на предмет того, хто кандидує прогульників. Звичайно, на першому місті «Блок Петра Порошенка», тому що вони кандидують фактично найбільше людей, це велика партія і в їхніх лавах дуже багато прогульників. Але от в «Самопомочі» так само виявили 8 людей з попередньої влади, які є прогульниками. Тобто партії не так відповідально, як нам би хотілося, ставляться до формування своїх списків і до людей, які їх будуть представляти.

Влада сказала: якщо ви активіст, волонтер, чиста і порядна людина – ми вас хочемо бачити тільки підконтрольним партії
Ірина Федорів

У чому в нас проблема? Ми дивимося, наприклад, на Польщу, кажемо, як там добре провели реформи, але ми не прийняли такого законодавства, яке колись було прийняте в Польщі. Тобто в нас на виборну посаду може претендувати кожен. Головне, аби не було судимості або кримінальної справи. У цьому є дуже велика проблема, бо зараз відфільтрувати владу вкрай важко. Подивіться – кандидуватися в міську владу можна виключно від політичних партій, навіть якщо ця міська влада курує 18 тисяч населення і це дуже-дуже маленький населений пункт. Партія має набрати більше ніж 5%. Тобто влада сказала: якщо ви активіст, волонтер, чиста і порядна людина, ми вас хочемо бачити тільки підконтрольним партії, підконтрольним сильній і рейтинговій партії, яка може потрапити виключно в парламент.

Ми чому моніторили прогульників? Ми хотіли знати, скільки депутатів можна відкликати. Бо є відповідна норма українського законодавства, яка, в принципі, майже не використовувалася. Якщо депутат пропустив за рік більше ніж 50% сесій або засідань комісій, його можна було відкликати. Рада могла відкликати, виборці могли ініціювати це питання. А в новому законі питання відкликання вже остаточно вирішує тільки партія. Тобто ти заходиш залежний від партії і ти перебуваєш залежним від партії. Тобто партія може вирішувати все.

– Тобто можна сказати, що і норми виборчого закону є однією з причин поширеної сьогодні тенденції до перефарбовування політиків. Наскільки така тенденція є поширеною і, на Вашу думку, чому?

У нас закон ніяким чином не регулює відсторонення людей від місцевої влади, коли в них прямий конфлікт інтересів
Ірина Федорів

– Зрозуміло, що люди, які були при владі, знову хочуть до влади. Подивіться, яка битва йде за місцеве самоврядування, скільки грошей витрачається на це. Все дуже просто – доступ до місцевого самоврядування дає можливість «дерибанити» землю і вирішувати питання свого бізнесу. У нас закон ніяким чином не регулює відсторонення людей від місцевої влади, коли в них прямий конфлікт інтересів. Це стосується, приміром, забудовників, які будуть у владі лобіювати свої інтереси, а потім громадські активісти воюватимуть за ті ліси і парки, що можуть віддати під забудову.

– Які загалом у Вас очікування від цих виборів? Чи відбудеться оновлення системи?

– Важко сказати. Система виборів сама по собі дуже важка, навіть якщо ваш кандидат виграє на окрузі, це ще не означає, що він зайде у владу. Перше, чи партія подолає цей 5% бар’єр, і друге – чи інші претенденти від цієї партії не наберуть більшу кількість голосів порівняно з ним. Тому для всіх результати виборів – це доволі неочікувана історія. І для громадських активістів, і для самих представників влади.

XS
SM
MD
LG