Доступність посилання

ТОП новини

Вибори-2015 спокійніші, але порушення – вигадливіші


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Наскільки активно тривали виборчі перегони в регіонах і до яких порушень вдавалися партії, розповіли «Опора» і КВУ

Київ – Цьогорічні місцеві вибори є більш спокійними, ніж минулі, під час передвиборчих перегонів було менше порушень, визнають громадські організації, які з року в рік спостерігають за виборами в Україні. Між тим, громадські спостерігачі помітили і незаконну агітацію, і підкуп та адмінресурс, який, на їхню думку, набуває нових нестандартних форм. Серед чинників, які ставлять під загрозу проведення виборів, у Комітеті виборців України, в мережі «Опора» і навіть у ЦВК називають, зокрема, складність нового закону «Про місцеві вибори».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За два дні до місцевих виборів лише 12% українських виборців розуміли суть оновленої виборчої системи і те, як саме враховується їхній голос. Про це, за результатами опитування заявила координатор парламентських і виборчих програм мережі «Опора» Ольга Айвазовська.


Саме складність та недосконалість закону про місцеві вибори, який ухвалив парламент у липні цього року, були і залишаються джерелом проблем цьогорічної виборчої кампанії, наголошує Ольга Айвазовська.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«Інфантильність та зволікання українського парламенту щодо ухвалення закону про місцеві вибори вже призвели до проблем з організацією виборчої кампанії. І ЦВК вимушено стає нормотворцем, даючи роз’яснення там, де норма є незрозумілою. Центральна виборча комісія також переймає на себе частину функцій територіальних комісій, наприклад, реєструючи або знімаючи з реєстрації кандидатів. Одна з хиб закону – декларативна заборона агітувати до виборів: за її невиконання немає санкцій. І партії витрачають кошти, не декларуючи їх у виборчому фонді, або агітуючи до офіційного старту кампанії», – зазначає Айвазовська.

Андрій Магера
Андрій Магера

Те, що виборчий закон є занадто складним, Радіо Свобода раніше говорив і заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Один із проявів неякісної організації виборів – це те, що реєстрація кандидатів затяглася (чимало з них змогли оскаржити відмову в реєстрації у судах), а відтак – і відставання з друком бюлетенів. Частина з них – із помилками в тексті, частина – недостатньо охороняється, або ж є зайвий тираж, наводять різні приклади в мережі «Опора». За даними цього об’єднання, проблеми з бюлетенями виникають у різних регіонах; від Маріуполя до Тернополя.


«Три кити» порушень: незаконна агітація, підкуп, помилки комісій

Ольга Айвазовська озвучила три найпоширеніші типи порушень під час цьогорічних перегонів. Це порушення закону під час передвиборної агітації, різноманітні форми прямого та непрямого підкупу та незаконні дії самих територіальних та дільничних виборчих комісій.

Часто підкуп має вигляд соціальної допомоги, яку надає місцева влада чи народний депутат, поєднується з адмінресурсом і набуває вигадливих форм, констатує аналітик «Опори» Олександр Неберикут.

До підкупу вдаються не обласні органи влади, а й місцеве самоврядування. Це і соціальна допомога, і демонстративний ремонт доріг суто перед виборами
Олександр Неберикут

«До підкупу вдаються не обласні органи влади, а й місцеве самоврядування. Це і соціальна допомога, і демонстративний ремонт доріг суто перед виборами. А в Чернігові партія «Рідне місто» роздає проїзні квитки на громадський транспорт. Причому дійсні вони будуть лише за умови перемоги цієї сили та її кандидата на посаду міського голови», – уточнює аналітик.

Чи не найпопулярнішою формою підкупу в усіх регіонах залишається організація різноманітних ярмарків, де аграрну продукцію та продовольство продають за зниженими цінами, а подекуди – роздають, кажуть в «Опорі». Відповідальність за підкуп в Україні настає вкрай рідко, визнає генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Однак, за його словами, днями вдалося довести до суду один із таких фактів, коли представники кандидата у Білій Церкві на Київщині роздавали виборцям по сто гривень.

Водночас нинішні місцеві перегони вигідно відрізняються від парламентських виборів 2014 року, і місцевих 2010 року за кількома ознаками. І загалом ця кампанія є спокійнішою за попередні. Такими висновками поділився очільник КВУ.

Чорний піар як вигадки та наклепи – трансформувався в інформування про реальні дії політичних опонентів: чи був у Партії регіонів, чи підтримував Януковича та що робив під час Майдану
Олексій Кошель

«Позитивами цієї кампанії є зменшення конкуренції між кандидатами в депутати на округах. Конкуренція переходить на міжпартійний рівень. Кандидати ж на округах – дбають більше про рейтинг своєї політичної сили та більший відсоток голосів за себе. Відтак – бачимо набагато менше чорного піару, ніж раніше. Чорний піар як вигадки та наклепи – трансформувався в інформування про реальні дії політичних опонентів: чи був у Партії регіонів, чи підтримував Віктора Януковича та що робив під час Майдану. Партії зосередилися на тому, хто з опонентів і як дотримується гендерних квот. І самі розбудовують власні регіональні мережі, набирають до своїх лав жінок. І це є позитивом. Окрім того, 80% порушень, які ми фіксуємо – дрібні, або ж технічні огріхи», – визнає Кошель.


Між тим, КВУ, як і «Опора», вважають, що політичні сили найчастіше порушують закон, коли ведуть агітацію. І вже зараз можна говорити про те, що більшість політичних сил використовуватимуть приховану рекламу 24 жовтня, «у день тиші», й безпосередньо в день виборів.

Чи дивитиметься МВС крізь пальці на виборчі правопорушення?

Олексій Кошель наголошує: він з колегами проаналізував виборче законодавство і дійшов висновку: порушенням закону є будь-яка форма прихованої агітації, включно з використанням партійної символіки та кольорів. У КВУ обіцяють реагувати на подібні факти як на порушення закону.

Подібну заяву роблять і в «Опорі»: так, Ольга Айвазовська обіцяє, що, на відміну від минулих виборів, понад 140 постійних спостерігачів мережі й десятки тимчасових не лише фіксуватимуть та публікуватимуть порушення у день тиші та день голосування, а й максимально активізуватимуть правоохоронців, щоб ті реагували та припиняли такі випадки.

Тим часом, Комітет виборців уже фіксує порушення з боку представників МВС.

Маємо докази того, що МВС неякісно реагує на ключові порушення виборчого законодавства
Олексій Кошель

«Маємо докази того, що МВС неякісно реагує на ключові порушення виборчого законодавства. У Києві – ситуація краща, зокрема й тому, що традиційно у столиці є меншою частка підкупу виборців. Тоді як на Луганщині місцеве управління МВС приймає заяви виборців на правопорушення як звернення громадян, і таким чином залишає собі можливість відповідати на них вже після виборів», – заявив журналістам голова КВУ Олексій Кошель.

За даними КВУ, «Опори» та інших спостерігачів, витрати партій на місцеву передвиборчу кампанію цього року перевищила два мільярди гривень, половина з яких пішла на агітаційні матеріали, білборди та рекламу в медіа.

Мережа Опора повідомляє, що партії відрізнялися за активністю агітації в різних регіонах. Так «Блок Петра Порошенка «Солідарність» був активним у 24 регіонах, «Батьківщина» – у 20, «Укроп» – в 11, «Наш край» та «Опозиційний блок» – у 9 областях, «Самопоміч» – у 8, а «Свобода» і «Радикальна партія Ляшка» – в п’яти регіонах.

Водночас, проблеми з проведенням голосування та підрахунку голосів більш імовірні у Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Черкасах, а також у прифронтових Маріуполі та Лисичанську, прогнозують спостерігачі «Опори».

Частину труднощів у цих регіонах вже озвучила Центральна виборча комісія. Так, днями ЦВК скасувала низку постанов черкаського тервиборчкому щодо реєстрації кандидатів та виготовлення бюлетенів, оскільки побачила в них порушення закону.

На цю ж тему:

23.10.2015
Місцеві вибори: не обрати популістів

Обіцяють те, чого виконувати не доведеться, бо немає нічого спільного із повноваженнями місцевої влади далі
23.10.2015
Місцеві проблеми далекі від місцевих кандидатів

Ми не побачили не те щоби шляхів вирішення проблем, а й навіть і переліку проблем – Анатолій Луценко далі
23.10.2015
Вперше в Україні на місцевих виборах також переможуть проєвропейські сили – Таран

Захід хоче, щоб Україна була багатою, а Росія – щоб українці були бідними – Голобуцький далі
23.10.2015
Спостерігачі від Європарламенту – це виняток для України

Парламент ЄС має допомагати Україні позбутися «старих звичок» – євродепутат далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG