Доступність посилання

ТОП новини

На Одещині в день виборів очікують масові фальсифікації


Ілюстрація спільноти «Твій голос»
Ілюстрація спільноти «Твій голос»

Одним із претендентів на посаду міського голови залишається колишній регіонал Сергій Ківалов

Минулого тижня Комітет виборців України в Одеській області перевірив готовність дільниць в регіоні до виборів. За результатами моніторингу, в основному проблеми на дільницях пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням. Також наявні проблеми з компетентністю членів дільничних виборчих комісій. Окрім того, як і на попередніх виборах, в Одесі активно використовують адмінресурс.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як повідомляє Комітет виборців України, в обласному центрі за кілька днів до виборів на дільницях відбувається багато замін. Людей замінюють майже щодня. Тому поки що невідомо, що за люди будуть працювати в день виборів, що викликає в експертів побоювання з приводу професійності підрахунку голосів. Серед порушень за останній тиждень найбільш серйозні пов’язані з підкупом виборців. На думку аналітика Комітету виборців України в Одеській області. Анастасії Матвієнко, це може серйозно вплинути на формування точки зору виборців.

Надходять скарги від виборців на те, що пропонуються гроші в обмін на голос на виборах
Анастасія Матвієнко

«В обласному центрі випадки підкупу почалися ще до старту навіть офіційної реєстрації кандидатів. В останній тиждень перед виборами до нас надходять скарги від виборців на те, що пропонуються гроші в обмін на голос на виборах. Це не від однієї партії. Тобто, в обласному центрі випадки підкупу вони настільки масового характеру, що ми не можемо говорити про те, що волевиявлення виборців буде чесним», – зазначає Анастасія Матвієнко.

Підкуп – це проблема, яка «кочує» із виборів до виборів

КВУ очікує, що з порушень в день виборів основними будуть люди, які отримавши грошові суми за голос, намагатимуться сфотографувати процес голосування, аби засвідчити виконання попередніх домовленостей.

Як раніше повідомляв у Facebook голова КВУ в Одеській області Анатолій Бойко, в останні дні в Одесі почався активний підкуп виборців.

Кандидати як мінімум трьох політичних сил під тим чи іншим соусом роздають гроші
Анатолій Бойко

«Кандидати як мінімум трьох політичних сил під тим чи іншим соусом роздають гроші: розносять домівками, роздають у своїх прийомних під виглядом «матеріальної допомоги». Суми в середньому від 300 до 500 гривень. При тому дуже часто у тих, хто пропонує, на руках є особисті данні виборців. МВС, прокуратура та СБУ абсолютно не володіють ситуацією в місті», ­– написав Анатолій Бойко.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Ківалов претендує на крісло мера?

Одним із претендентів на посаду міського голови залишається колишній регіонал, а нині позафракційний депутат Верховної Ради Сергій Ківалов.

Навіть попри його публічні заяви про зняття своєї кандидатури з передвиборчої гонки, міська виборча комісія залишила його заяву без розгляду. Згідно з законом, її потрібно було подати не пізніше від 5 жовтня, а текст бюлетенів для голосування остаточно затвердився вже 7 жовтня. Незважаючи на свою відмову від участі у виборах, команда народного депутата продовжує агітувати за Ківалова на посаду мера. Людям роздають продуктові пакети із написами «Ківалов – наш мер».

Окрім того його «Українська морська партія», яка також балотується на цих виборах, розміщує свої прапори та банери у будівлях Міжнародного гуманітарного університету та Одеської юридичної академії, президентами яких є Сергій Ківалов.

Використання адмінресурсу залишається популярним

В Одесі та області продовжується масштабне використання адмінресурсу. Наприклад, та частина кандидатів у депутати, які є також депутатами поточного скликання Одеської міської ради, використовують поточний статус депутата як обґрунтування для робіт з благоустрою. Так, партія, що перебуває при владі в Одеській міській раді («Довіряй ділам»), у своїй агітаційній кампанії активно використовує міські цільові програми, що реалізуються не перший рік.

Не втрачає можливості агітувати за свого соратника Сашу Боровика голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі. Очільник області брав участь в агітаційних зустрічах із виборцями свого кандидата в робочий час. Окрім того, всюди на бігбордах у місті Боровик зображується разом із Саакашвілі, удвох вони відвідують і численні офіційні урочистості.

В КВУ зазначають, що саме відсутність ефективної роботи правоохоронних органів щодо розслідування діяльності з ознаками порушення передвиборчої агітації стає причиною відчуття безкарності кандидатів. В КВУ прогнозують, що в день виборів буде чимало фальсифікацій. За перебігом виборів в Одеській області будуть стежити близько 500 активістів обласної організації КВУ.


На цю ж тему:

23.10.2015
Кандидати маніпулюють необізнаністю виборців

На Львівщині партії і кандидати переважно використовували популістські гасла далі
23.10.2015
Вибори-2015 спокійніші, але порушення – вигадливіші

Наскільки активно тривали виборчі перегони в регіонах і до яких порушень вдавалися партії, розповіли «Опора» і КВУ далі
23.10.2015
Місцеві проблеми далекі від місцевих кандидатів

Ми не побачили не те щоби шляхів вирішення проблем, а й навіть і переліку проблем – Анатолій Луценко далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG