Доступність посилання

ТОП новини

Маріупольський зрив, низька явка і Чубака в полоні. Живий блог Online

Результати екзит-полу свідчать, що на виборах до Київради «Блок Порошенка «Солідарність» набирає 28%, об’єднання «Самопоміч» –10,3%, а «Батьківщина» – 10,1%

Порушення:

У Рівному чоловік намагався винести з дільниці бюлетень. Його затримали, горе-виборцю загрожує до трьох років обмеження волі.

В Одесі на дільницях виборцям демонстрували зразки бюлетеня, де вже проставлено галочку за одного з кандадатів.

У Вишневому на 84 дільниці кілька разів зафіксували бюлетені з неправильним номером округу.
У Сумах досі не вирішили проблему з кабінками для голосування: виборці віддають голоси, прикрившись шторами.

Ситуація навколо виборів у Маріуполі та Красноармійську залишається непевною. Дільниці зранку не розпочали свою роботу, а вибори скасували.
Утім голова ЦВК Михайло Охендовський вже заявляє, що волевиявлення все ж можна організувати 25 жовтня. Якщо усі питання владнають та дільниці запрацюють о 18:00, тоді вибори вважатимуться такими, що відбулись.

На велосипеді та з українським паспортом: так їхав голосувати голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі. Хоч упродовж виборчої кампанії він підтримував свого радника Сашу Боровика, утім обіцяє спрацюватись із ким завгодно на посаді мера Одеси.

«Проблемні» міста під час виборчого процесу (за даними КВУ):

Дніпропетровськ та міста-супутники Києва - Ірпінь, Коцюбинське, Буча, Гостомель. Спостерігачі повідомляють, що порушення не мають масового характеру. Утім найважче відслідкувати саме прямий підкуп виборців.

Тим часом у Києві міліція отримала 93 повідомлення про порушення на виборах, інформує КМДА​. Загалом по столиці прогнозують, що явка перевищить 50%.

За місцевими виборами в Україні слідкують міжнародні спостерігачі. Зокрема, Марина Кальюранд, міністр закордонних справ Естонії, назвала їх: «найважливішими в історії».
Обіцяє, що естонська делегація пильно стежитиме.

Місцеві вибори-2015 мовою цифр:

  • 132 політичні партії беруть участь
  • 83 українські громадські організації спостерігають за виборами
  • 14 міжнародних організацій слідкують за голосуванням
  • 1500 міжнародних спостерігачів із 14 країн світу прилетіли до України на вибори

Ukraine -- Local elections, Kyiv, 25Oct2015
Ukraine -- Local elections, Kyiv, 25Oct2015

Голосування кандидата у мери Одеси, одіозного Дарта Вейдера перетворилось на скандал. Правоохоронці просили його надати права та паспорт через неправильно припарковану автівку. Окрім того, він продовжував агітувати виборців, усупереч закону. Питання були і до його політичного однодумця Чубакки.
Радіо Свобода було на місці подій і уже готує для вас «гаряче» відео, що з'явиться згодом.

Петро Порошенко із дружиною Мариною вже проголосували.
За словами президента, «ситуація по Маріуполю - неприйнятна». Правоохоронці розслідуватимуть зрив виборчого процесу, додав Порошенко.

Ще багато українських політиків не поставили галочку в бюлетені. Ви зможете слідкувати за цим онлайн: вмикайте «Місце вибору», телемарафон Радіо Свобода та «Еспресо.TV»

Виборчі новини з регіонів:
Одещина: невідомі заблокували виборчу комісію, вибори до селищної ради під загрозою.

Закарпаття: у місті Тячеві не збігаються межі територіальних округів та дільниць. Є ризик, що на низці дільниць результати не визнають.

Донеччина: вибори проходять спокійно, утім у Маріуполі та Красноармійську все ж не відбудуться.

Черкаси: кожна п'ята дільниця відкрилась із запізненням.

Вінниця та Суми: на дільницях бракує кабінок для голосування.

Чинний мер Києва Віталій Кличко із родиною уже проголосував.

У Києві відкрились усі дільниці, запрошують голосувати.
Не обходиться без махінацій: на одній із оболонських дільниць намагались організувати «косинку».

Це схема, коли бюлетені роздають підставним особам без документів, а вони мають на собі позначку - так звану «косинку» для ідентифікації. Тривають слідчі дії, інформує КВУ.

Ukraine -- A girl, accompanied by her parent, casts a ballot during a regional election at a polling station in Kiev, Kyiv, Ukraine, October 25, 2015.
Ukraine -- A girl, accompanied by her parent, casts a ballot during a regional election at a polling station in Kiev, Kyiv, Ukraine, October 25, 2015.

У Красноармійську Донецької області виборів також не буде. Там суд не визнав виборчих бюлетенів​. Міська виборча комісія прийняла надруковані раніше у друкарні бюлетені, але не передала їх у дільничну комісію.

А у Сєвєродонецьку активізувались «тітушки».

Спортивні хлопці колоною заходять на дільницю в якості преси, пише представниця Луганської ОДА. Раніше вона повідомляла про масовий підкуп виборців у регіоні.

Стали свідком підкупу виборця чи маніпуляцій із бюлетенями? Доповнюйте інтерактивну карту порушень на oporaua.
Щонайменше 911 порушень уже зафіксованоно по Україні.

Інтерактивна карта порушень на місцевих виборах - 2015
Інтерактивна карта порушень на місцевих виборах - 2015

Send

Радіо Свобода слідкує за перебігом виборів, можливими порушеннями та за найцікавішою інформацію з соцмереж.

Дільниці відкрились о 8:00 та працюватимуть до 20:00. Українці голосують за керівників міст і сіл, а також депутатів в обласних, міських, районних і сільських радах.

Вже відомо, що вибори не відбудуться у Маріуполі Донецької області. Людей не встигли оперативно проінформувати, тож люди продовжують приходити на дільниці.

Виборів також не буде в анексованому Росією Криму, а також в окремих тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей, де фактичною владою є проросійські бойовики з угруповань «ДНР» та «ЛНР».

XS
SM
MD
LG