Доступність посилання

ТОП новини

На дільниці в Черкасах кілька годин голосували за неправильними бюлетенями


У Черкасах фіксували підвезення виборців до дільниць – спостерігачі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

У Черкасах фіксували підвезення виборців до дільниць – спостерігачі (відео)

«Скоріше за все, бюлетені, які зараз проголосовані, визнають недійсними. Можливо, буде визнане недійсним усе голосування по цій дільниці» – голова ТВК

У Черкасах не відкрилася вчасно кожна п’ята дільниця. До ранку деякі дільничні комісії отримували бюлетені від ТВК і до відкриття дільниць не встигали їх порахувати та поставити печатку.

У день голосування не всі черкаські дільниці відкрилися вчасно. На деяких виборці близько двох годин чекали можливості проголосувати. Причиною став несвоєчасний друк бюлетенів для виборів міського голови та депутатів до Черкаської міської ради.

Бюлетені ТВК почала роздавати вчора пізно вночі, і деякі ДВК почали їх отримувати о 5-й ранку
Максим Михлик

«Бюлетені ТВК почала роздавати вчора пізно вночі, і деякі ДВК почали їх отримувати о 5-й ранку. І потім вони їх почали рахувати, пропечатувати. І відповідно, частина виборчих комісій не встигла вчасно розпочати голосування. Були затримки годину-дві, і близько 20% дільниць невчасно відкрилися», говорить голова обласного осередку Комітету виборців України Максим Михлик.

Серед порушень у самих Черкасах спостерігачі зафіксували підвезення виборців автобусами до дільниць. Водночас, невідомі молодики по дорозі до однієї з виборчих дільниць розвішували агітацію за кандидата у день голосування.

Міліція мала можливість зафіксувати цей плакат біля дільниці
Марина Макуха

«Вони якраз вішали по цій стежці, систематично, на гаражах, на парканах великі агітаційні плакати. І як тільки побачили це виборці, викликали міліцію, хлопці зрозуміли, що міліція викликана, і почали швидко плакати знімати. Лише один не встигли зняти, і міліція мала можливість зафіксувати цей плакат біля дільниці», зазначає у коментарі Радіо Свобода аналітик громадянської мережі «Опора» Марина Макуха.

Протягом дня з’явилася інформація і про крадіжку бюлетенів у членів ДВК під час голосування. А на одній дільниці члени ДВК під час голосування виявили, що отримали бюлетені не свого округу для виборів депутатів до Черкаської обласної ради. Дільниця обслуговує округ № 79, а бюлетені видали з 78-го.

Можливо, буде визнане недійсним усе голосування по цій дільниці
Анатолій Коваленко

«Маркування на бюлетенях стояло «округ 078, дільниця 711078». Саме цій дільниці ми їх і передали. І сьогодні зранку з’явилася інформація, що ці бюлетені не відповідають кандидатам, які балотуються по цій дільниці. Скоріше за все, бюлетені, які зараз проголосовані, визнають недійсними. Можливо, буде визнане недійсним усе голосування по цій дільниці», зазначив у коментарі Радіо Свобода голова Соснівської районної ТВК Анатолій Коваленко.

Кілька годин виборці голосували за неправильними бюлетенями. Лише опівдні до Соснівської районної ТВК привезли нові. Тепер невикористані неправильні бюлетені вилучать, а проголосовані не рахуватимуть.

Водночас, експерти прогнозують, що явка виборців у Черкасах буде на рівні 50-60 відсотків, і пообіді черкащани активніше йтимуть на виборчі дільниці.

Вибори у Черкасах до останнього були під загрозою зриву. Спершу через проблеми в роботі міської виборчої комісії. Перший її склад ЦВК розпустила через «систематичні порушення». А другий склад сформували за тиждень до виборів. Оскільки нові члени не проходили потрібного навчання, експерти вважають, що це може призвести до проблем на етапі встановлення підсумків голосування.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG