Доступність посилання

ТОП новини

У Львові буде другий тур: змагатимуться Садовий і Кошулинський


Андрій Садовий (ліворуч) та Руслан Кошулинський
Андрій Садовий (ліворуч) та Руслан Кошулинський

Вибори на Львівщині оцінюють без суттєвих порушень

Львів – 56% виборців проголосували на Львівщині, за попередньою інформацією обласної територіальної виборчої комісії. Вперше явка виборців у містах була вищою, ніж у селах. Експерти це пояснюють недовірою людей до влади. Результати екзит-полів були дещо несподівані для соціологів: вони не очікували побачити у 2-му турі свободівця Руслана Кошулинського.

Згідно з екзит-полами фонду «Громадська думка» і соціологічної групи «Фама», у Львові на виборах міського голови лідирує чинний мер, лідер «Самопомочі» Андрій Садовий, який набрав понад 48% голосів. З ним у другий тур виборів виходить свободівець Руслан Кошулинський, який набирає понад 13%. Ім’я Руслана Кошулинського у другому турі ніхто з соціологів не прогнозував, і це стало несподіванкою.

«Кошулинський проводив виборчу кампанію, має досвід. Я готовий до другого туру. Проведення виборів у два тури – це правильно, адже важливо, щоб людина мала велику підтримку», – прокоментував Андрій Садовий попередні результати виборів.

Я не буду робити нічого неординарного. Буду просто працювати – Садовий
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00


Партія «Самопоміч» матиме фракції у міських радах усіх великих міст. У Львові, за даними екзит-полів, партія Андрія Садового набрала 31-32%, «Блок Петра Порошенка» – 11-12%, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 10-11%, «Громадянська позиція» – 9-10%, «Народний контроль» – 7-8%, 5-відсотковий бар’єр мали б подолати «Укроп» і Українська галицька партія.

За попередньою інформацією Комітету виборців у Львівській області, явка виборців у регіоні становить 56%. Переважно голосували старші люди.

Всі партії для виборців однотипні, безликі, люди не бачать між ними різниці
Наталія Зайцева-Чіпак

«Коли ми запитували у виборців, чому вони не хочуть іти голосувати, то чули, що розчаровані або не хочуть вникати у деталі, що партії не пропонують програм, які стосуються проблем спільноти. Всі партії для виборців однотипні, безликі, люди не бачать між ними різниці», – наголосила соціолог Наталія Зайцева-Чіпак.

Виборці не знали, за кого голосувати

Чимало виборців ішли на дільниці, не знаючи, за кого мають голосувати, і визначались вже у кабінці для голосування. Люди скаржились на відсутність інформації про кандидатів і партії на дільницях, для літніх людей було складно розібратись у довгих полотнах бюлетенів.

Експерти Комітету виборців зафіксували кілька випадків агітації кандидатів у день голосування, на вулицях Львова була політична реклама.

Всі проблеми через те, що члени ДВК належно не підготовлені, необізнані
Соломія Саврук

«У Сокалі нині додруковували бюлетені, їх не вистачало, у Стрию переплутали виборчі бюлетені, і так виборці голосували. Вже ситуацію виправили. Всі проблеми через те, що члени ДВК належно не підготовлені, необізнані», – каже Соломія Саврук, керівник Комітету виборців Львівщини.

На кількох дільницях в області переплутали бюлетені, і частина людей проголосували за кандидатів не від свого округу. Однак суттєвих порушень, через які вибори могли б бути визнані недійсними, не було, кажуть експерти.

Пішли на вибори ті, які розуміли, що хочуть, а також пішли ті, хто не визначився, але знав, що це єдиний механізм впливу на владу
Оксана Дащаківська

«Ми переживаємо чергову кризу політичної системи, виборець не голосує за старих політиків і не знає, кого з нових підтримати. Для виборців було важливо подивитись на суб’єкта, хто пропонує цінності. Пішли на вибори ті, які розуміли, що хочуть, а також пішли ті, хто не визначився, але знав, що це єдиний механізм впливу на владу», – зауважила політолог Оксана Дащаківська.

У Львівську міську раду обрано 64 депутати, у попередньому складі було 90, у Львівську облраду потраплять 84, у попередній було 116. Уже у Львові говорять про те, що партія Андрія Садового «Самопоміч» може узурпувати владу у трьох областях Західної України. На попередніх місцевих виборах перемогу в Галичині здобуло ВО «Свобода». Ця партія мала більшість у Львівській міській раді.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG