Доступність посилання

ТОП новини

На виборах у Полтаві під дільницями ловили «сотників»


На виборах у Полтаві під дільницями ловили «сотників»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

На виборах у Полтаві під дільницями ловили «сотників»

«Неподалік від дільниці стоїть особа, і люди, які приходять голосувати, спочатку з нею вітаються, а потім заходять на виборчу дільницю»

Протягом дня виборів представники штабів та спостерігачі помічали біля дільниць у Полтаві невідомих людей. Блокували їхні авто, викликали міліцію. А ще – вилучали списки з позначками: одна позначка – виборець, дві – «десятник», три – «сотник».

Двоє невідомих жінок з’явилися біля однієї з дільниць ще зранку в день голосування, розповів кандидат у депутати Полтавської міської ради Вадим Ямщиков. «Зранку кудись дзвонили, носили з собою списки незрозумілі для мене, на запитання, що ви тут робите, вони не відповіли і пішли геть», – розповів кореспонденту Радіо Свобода Вадим Ямщиков.

Активісти викликали працівників міліції, до того часу жінки переховувалися в авто одного з кандидатів. Від міліціонерів жінки тікали та відмовлялися надавати пояснення про мету свого тривалого перебування біля дільниці.

Як повідомив кореспонденту Радіо Свобода начальник відділу зв'язків з громадськістю УМВС в Полтавській області Юрій Сулаєв, протягом неділі до міліції надійшло кілька повідомлень про схожі випадки.

Неподалік від дільниці стоїть особа, і люди, які приходять голосувати, спочатку з нею вітаються, а потім заходять на виборчу дільницю
Юрій Сулаєв

«Неподалік від дільниці стоїть особа, і люди, які приходять голосувати, спочатку з нею вітаються, а потім заходять на виборчу дільницю», – прокоментував ситуацію полковник міліції Юрій Сулаєв.

На іншій виборчій дільниці спостерігачами був зафіксований схожий випадок.

В однієї жінки з цього натовпу я помітила карточку з символікою однієї з партій
Ірина Сидоренко

«Помітили автівку, до якої час від часу підходили жінки перед голосуванням та після нього. В однієї жінки з цього натовпу я помітила карточку з символікою однієї з партій», – повідомила спостерігач Ірина Сидоринко.

В штабі одного з кандидатів у депутати до Полтавської міської ради заявили про нові технології підкупу виборців.

Вилучено картки з позначками, одна позначка це людина, яка отримує кошти, дві позначки це «десятник», якщо три – «сотник»
Оксана Деркач

«Ми вважаємо, що відбувався підкуп виборців. Все було дуже організовано. Майже кожні 5 хвилин до нас надходили дзвінки, що якісь люди робили помітки у певних списках, наші спостерігачі вилучили деякі з цих матеріалів. Це блокнот, в якому чітко зазначено, хто «топ», і кількість людей, які вже прийшли на цю дільницю. Також вилучено картки з позначками, одна позначка – це людина, яка отримує кошти, дві позначки – це «десятник», якщо три – «сотник». Люди, які роздавали та обмінювалися ними, не приховували, що вони таким чином фіксують виборців, які повинні прийти і проголосувати за конкретного кандидата», – розповіла кореспонденту Радіо Свобода кандидат в депутати Полтавської міської ради Оксана Деркач.

Про масовий підкуп виборців у Полтаві заявляв у ефірі виборчого телемарафону Радіо Свобода та телеканалу «Еспресо» політолог Олександр Солонтай.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG