Доступність посилання

ТОП новини

«Політичні земляки»: чому люди, яких ніщо не пов'язує з Україною, її підтримують?


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Передають гроші на спальники, взуття, бронежилети, військовий одяг. Багато з цих людей – корінні французи, які не мають зв’язків з Україною» – волонтер

Київ – Ще кілька років тому більшість цих людей відсторонено спостерігали за перебігом подій в Україні: у когось в Україні проживають рідні і друзі, дехто цікавився українською проблематикою з професійного погляду. Але протистояння у середмісті Києва й військова агресія Росії проти України змусили цих людей, часто – забувши про комфорт і домашній спокій – підтримати українців. Як зазначають ці люди, українці, які виборюють кров’ю право на існування своєї держави, заснованої на принципах, які вони поділяють, заслуговують на підтримку, а себе ці вболівальники за Україну часто називають політичними українцями.

ЗАВАНТАЖИТИ

У ці дні у Німеччині сотні людей моляться за здоров’я 6-місячної Соломійки, доньки загиблого українського бійця Василя Логвиненка з Нікополя. 19 жовтня у німецькій клініці Соломійка, яка має вроджену гідроцефалію, перенесла складну операцію, нині проходить реабілітацію.

З Соломійкою поруч – її мати, Марина Ковальова, і братик-близнюк Мирослав. Дітки народилися вже після загибелі тата на Донбасі, тож підтримку родини взяли на себе люди з різних куточків світу.

Як розповіла Марина Ковальова, без допомоги волонтерів з України та Європи родина не змогла би зібрати необхідні кошти. «Клініку і операцію оплатила одна дуже гарна людина з України. А на місці українці з Німеччини сплачують за готель, ми відчуваємо підтримку людей», – каже Ковальова.

Волонтер Тетяна Руда розповіла на своїй сторінці у мережі Facebook про українсько-німецьку родину, яка профінансувала дороге лікування маленькій сестричці українського бійця. Крім того, за підтримки української діаспори і німецьких громадських активістів у країні лікуються і проходять реабілітацію українські військовослужбовці.

Іспанці – «друзі на все життя» – солдат Іван Кушнарьов

Іспанія цього року прийняла на реабілітацію українських бійців з серйозними пораненнями й ушкодженнями – гроші зібрали українські заробітчани та їхні іспанські друзі. Український боєць Іван Кушнарьов із Запоріжжя, який отримав важкі поранення в АТО і пройшов реабілітацію в Іспанії, називає іспанців своїми друзями на все життя.

Люди, сторонні від наших проблем, всі вони йшли на зустріч і намагались допомогти – кожен тим, чим міг
Іван Кушнарьов

«Всі люди були дуже відкриті, навіть люди, які насправді відсторонені від України, які не мають стосунку до України. Люди, сторонні від наших проблем, всі вони йшли на зустріч і намагались допомогти – кожен тим, чим міг. Ми листуємось, це тепер мої друзі на все життя», – каже Кушнарьов у розмові з Радіо Свобода.

За словами Кушнарьова, в Іспанії спостерігається сплеск інтересу до подій в Україні, принаймні, тамтешні журналісти охоче спілкувалися з українськими бійцями, розпитували про Революцію гідності і бойові дії на Сході України.

У Франції довкола ідеї підтримки України об’єднались представники діаспори і «корінні французи», інтелектуали і студенти, а французькі діти передають українським одноліткам речі й іграшки, розповіла координатор франко-українського волонтерського руху Олена Горькова. За її словами, українські волонтери з часу Майдану співпрацюють з французами, котрі передають на українські терени гуманітарну допомогу різним верствам населення.

Француз нас підтримує, він нам постійно пересилає одяг, речі, іграшки для дітей, чиї батьки загинули під час військового конфлікту, і просто для дітей-сиріт
Олена Горькова

«Французи передають українським солдатам гроші – на спальники, взуття, бронежилети, військовий одяг, тощо. Багато з цих людей – корінні французи, які не мають зв’язків з Україною; є ті, хто має дружин з України, тож вони дуже близько до серця приймають все, що у нас відбувається. Наприклад, зі мною співпрацює французький волонтер, який жодного відношення до України не має. Але цей француз нас підтримує, він нам постійно пересилає одяг, речі, іграшки для дітей, чиї батьки загинули під час військового конфлікту, і просто для дітей-сиріт», – розповіла Радіо Свобода волонтерка.

Естонський вишкіл українських лікарів

У країнах Балтії зусилля з підтримки Україні об’єднали влада і громадськість. В естонському місті Тарту, де розташована військово-медична академія, українські лікарі проходять навчання з тактичної медицини, а волонтери закуповують і передають в Україну військово-медичне спорядження лікарям, які працюють у зоні АТО на Донбасі.

Подібних історій – десятки тисяч по цілій Європі: від Польщі до Іспанії, від Болгарії до країн Балтії де влада, де громадянське суспільство надає підтримку українцям.

«Нові українці» з Близького Сходу

«Нові українці» з’явились і поза Європейським континентом, і то не лише у США і Канаді, де існує потужне українське лобі у політикумі й суспільстві. Так, на Близькому Сході активно підтримує Україну волонтерський рух «Ізраїльські друзі України» (Israeli Friends of Ukraine), народжений Майданом.

При цьому, Україні допомагають і ті ізраїльтяни, які жодного стосунку до України не мають, але вважають, що молода нація заслуговує на підтримку, тим більше, що, як і свого часу Ізраїль, змушена виборювати незалежність і державність за умов війни, розповідає Радіо Свобода координатор руху Міла Марголіна.

Проект «Медичний міст» – це підвищення кваліфікації для лікарів, насамперед, хірургів і травматологів
Міла Марголіна

«Перший і найдовший проект, який у нас відбувається, – це «Гуманітарна естафета добра». У нього входять різні задачі: це допомога різним частинам населення України – тобто і допомога пораненим у шпиталях, і допомога дитячим будинкам та лікарням. Я би також відзначила проект «Медичний міст», мета якого – сприяти розвитку української медицини. Це – підвищення кваліфікації для лікарів, насамперед, хірургів і травматологів. Ми запрошуємо українських медиків з різних лікарень на стажування в Ізраїль», – розповіла Марголіна Радіо Свобода.

За її словами, останнім часом «Ізраїльські друзі України» поширили свою діяльність і на «культурний фронт» – за підтримки організації в Ізраїлі відбувся кінофестиваль «Перший тиждень українського кіно». Незважаючи на складну ситуацію в країні, пов’язану з хвилею терактів, ізраїльтяни відвідали кінопокази, каже Марголіна. Організувати кінофестиваль допомогли посольство України в Ізраїлі і канадська громадська організація Ukrainian Jewish Encounter.

Цього року за підтримку України організація «Ізраїльські друзі України» нагороджена почесною відзнакою імені Омеляна Ковча – греко-католицького священика, який за нацистської окупації України рятував євреїв. Про таке рішення Комітету з вшанування пам’яті блаженного священо-мученика Омеляна Ковча повідомив представник комітету Степан Стасюк.

«Це буде вже п’яте щорічне вручення відзнаки імені блаженного священно-мученика Омеляна Ковча, який врятував у Голокост понад десятеро осіб. Через цю діяльність Омелян Ковч був ув’язнений і загинув у концтаборі Майданек», – пояснив журналістам Стасюк.

В Україні влада оцінила діяльність «нових українців» – за словами президента Петра Порошенка, це потужна підтримка, яка дозволяє українцям вистояти.

«Горацій колись дуже влучно сказав, що ті, хто виїжджає за море, міняє лише небо над головою, але не змінюює душу. І ваша допомога Україні яскраво підтверджує це», – наголосив Порошенко під час зустрічі з українцями у США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG