Доступність посилання

ТОП новини

Серйозні порушення стосуються лише 2% дільниць – спостерігачі


Голосування на одній з виборчих дільниць Києва. 25 жовтня 2015 року
Голосування на одній з виборчих дільниць Києва. 25 жовтня 2015 року

Незначні порушення «Опора» зафіксувала на чверті всіх виборчих дільниць, але вони не впливають на результат

Місцеві вибори 25 жовтня відбулися із незначними порушеннями, які, однак, не вплинули суттєво на результат і загалом дозволяють вважати волевиявлення дійсним. Такого висновку дійшли експерти Комітету виборців України та громадянської мережі «Опора». В цілому позитивно відгукуються про місцеві вибори в Україні й міжнародні спостерігачі. Вони, однак, вказали на прогалини у новому законі про місцеві вибори і помітили, що на передвиборний процес впливали «заможні донори».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Протягом дня голосування і підрахунку голосів спостерігачі Комітету виборців України зафіксували близько півтори тисячі порушень виборчого законодавства, зауважив керівник юридичного відділу організації Святослав Пікуль.

«Близько 70% із цих порушень – процедурні, це, наприклад, невідкриття вчасно виборчих дільниць, відсутність кабінок для голосування. Серйозна відсутність фіксувалася бланків протоколів», – зазначив він.

Через помилки у бюлетенях та проблеми з їхньою кількістю (коли їх було недостатньо або – навпаки – забагато), КВУ прогнозує, що в окремих містах і селах результати виборів встановлюватимуть суди.

Затримано студентів, які продавали свої голоси на виборах – «Опора» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Незаконна агітація й підкуп – найпоширеніші порушення – Айвазовська

Громадянська мережа «Опора» зафіксувала загалом 1128 порушень під час виборчого процесу. «На першому місці – незаконна агітація та порушення принципу фінансування виборчого процесу. Таких інцидентів зафіксовано 557, – зазначила координатор мережі Ольга Айвазовська. – На другому місці – підкуп виборців, 290 фактів. Частина з них передана до правоохоронних органів».

Не потрібно робити трагедії з явки на місцевих виборах – Айвазовська
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Фотографування виборчого бюлетеню, яке може свідчити про контрольоване волевиявлення, за яке тепер є кримінальна відповідальність, по Україні траплялося на 1,9% відсотках дільниць
Ольга Айвазовська

«Якщо говорити про показники по Україні, то серйозні порушення, що стосуються виборчого процесу, ми спостерігали на 2,3% дільниць, а на 24,1% дільниць ми спостерігали незначні порушення, які не вплинуть на результат голосування, – додає Айвазовська. – У межах України показник контрольованого голосування та порушення принципу волевиявлення – це 7,5% дільниць. Спроби вкидання бюлетенів – 1,5% дільниць, і фотографування виборчого бюлетеню, яке може свідчити про контрольоване волевиявлення, за яке тепер є кримінальна відповідальність, по Україні траплялося на 1,9% відсотках дільниць».

МВС: найбільше повідомлень про порушення – у Києві

У міліції у понеділок звітували про затримання чотирьох підозрюваних у підкупі виборців – у Київській та Дніпропетровській областях. За словами начальника департаменту з громадської безпеки МВС Володимира Гриняка, цих людей затримали з грошима та списками людей.

«Також в день голосування надходила інформація про пошкодження виборчих бюлетенів – всього було близько 40 повідомлень. Усі повідомлення зареєстровані. Також розпочате кримінальне провадження, опосередковано пов’язане із виборчим процесом: хулігани в нетверезому стані побили спостерігача», – розповів Гриняк.

25.10.2015
«Дідусь на милицях може, а молодь ні...» (соцмережі)

У соцмережах виборці обурюються низькою явкою і хизуються зіпсованими бюлетенями далі

Він додав, що проваджень проти кандидатів чи партій, які брали участь у місцевих виборах, немає. «Міліція лише фіксує усі повідомлення. Фактів незаконної агітації дуже багато – кияни з вікон вивішували прапори. Наприклад, ярмарки ми не можемо припинити. Ми фіксуємо правопорушення, перевіряємо. Якщо є звʼязок із кандидатами, тоді притягуємо до відповідальності, але поки такої інформації в мене немає», – наголосив Гриняк.

За словами радника міністра внутрішніх справ Івана Стойка, найбільше порушень за час виборчої кампанії було в Києві. «1231 порушення. В Одесі – 430, в Київській області – 413, в Донецькій області – 355, в Запорізькій – 180, а в Закарпатській – 179», – повідомив Стойко. Безпосередньо у день виборів правоохоронці зафіксували 1071 повідомлення про ймовірні порушення.

У Черкасах фіксували підвезення виборців до дільниць – спостерігачі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Правова база для місцевих виборів містить неточності – ОБСЄ

В цілому демократичними називають останні вибори в Україні й міжнародні спостерігачі. Голова Місії зі спостереження за виборами Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (ОБСЄ/БДІПЛ) Тана де Зулуета зазначила: вибори були конкурентними, добре організованими, а голоси рахували загалом прозоро.

У місії, однак, звернули увагу на те, що новий закон про місцеві вибори ухвалили менш ніж за 4 місяці до дня голосування «без проведення консультацій з усіма зацікавленими сторонами». «Незважаючи на попередні рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ та Венеціанської комісії Ради Європи, нормативно-правова база залишається фрагментованою, містить прогалини, неточності та характеризується нестачею визначеності», – йдеться у попередніх висновках міжнародних спостерігачів.

Як і українські спостерігачі, місія ОБСЄ/БДІПЛ отримала повідомлення про підкуп виборців. Крім того, «у деяких округах кампанія була затьмарена повідомленнями про погрози та напади на кандидатів та агітаторів».

Міжнародні спостерігачі також критикують нерівні умови для здійснення передвиборної агітації в Україні. «Заможні донори та повʼязані з ними бізнес-інтереси, які зосередили свої ресурси на перегонах за посади на міських голів та депутатів обласних рад, мали вплив, – йдеться у попередньому звіті. – Відсутність граничної межі витрат на проведення передвиборної агітації суттєво перешкодило забезпеченню однакових умов для всіх кандидатів під час виборчої кампанії. Положення законодавства щодо фінансування кампаній залишаються недостатньо прозорими».

Перебіг виборів в Україні моніторять 650 спостерігачів ОБСЄ – Раймер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

КВУ радить не поспішати з виборами у Маріуполі

Створення умов, за яких неможливо було проголосувати у Маріуполі та Красноармійську, в мережі «Опора» вважають політично вмотивованим, заявила Ольга Айвазовська.

«Створення штучних умов, політично вмотивованих умов, а не правових підстав, щодо непроведення виборів у Маріуполі і Красноармійську, ми можемо розцінювати як форму організаційно-технічного перешкоджання виборчому праву колосальної кількості громадян, зокрема, Маріуполь – це є величезне місто», – зауважила Айвазовська.

Маріуполь: боротьба за право вибору (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

У Комітеті виборців України, у свою чергу, закликають Верховну Раду не ухвалювати поспішні рішення про призначення нових виборів у Маріуполі і Красноармійську, а також у Сватові Луганської області, де так само через браковані бюлетені не відбулися вибори.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Генеральний директор КВУ Олексій Кошель побоюється, що проведення там виборів у найближчі тижні може призвести до повтору численних порушень, які мали місце в роботі ТВК та суб’єктів виборчого процесу, і чергового зриву виборів.

Де буде гаряче у другому турі?

Ймовірними «гарячими точками» під час другого туру виборів міських голів 15 листопада, за даними КВУ, можуть стати Дніпропетровськ, Ужгород та Одеса.

В місті Ужгород, якщо взяти оцінки експертні, прогнози повністю не збігаються з результатами виборів
Олексій Кошель

«Виборча кампанія у Дніпропетровську супроводжувалась низкою скандалів, конфліктів і численними порушеннями виборчого законодавства. А в місті Ужгород фактично потенційні переможці помінялись місцями: якщо взяти оцінки експертні, якщо подивитись на якість ведення передвиборчої кампанії, то ми можемо сказати, що прогнози повністю не збігаються з результатами виборів», – зазначив Олексій Кошель.

Що ж до Одеси, у КВУ заявляють про порушення ведення агітації та відмову видавати копії протоколів спостерігачам цієї організації.

Переселенці мали б голосувати – «Опора»

Із критикою неможливості переселенців проголосувати виступили за підсумками виборів у мережі «Опора». «У частині реалізації активного виборчого права обирати внутрішньо переміщені особи – 1,2 мільйона громадян – були позбавлені виборчого права у зв’язку з бездіяльністю парламенту щодо встановлення необхідної нормативної бази для реалізації права голосу цієї категорії виборців», – наголосила Ольга Айвазовська.

Активісти з середовища переселенців раніше неодноразово закликали Верховну Раду встигнути ухвалити зміни до виборчого закону, які дозволили б їм проголосувати на новому місці. Парламент такого рішення так і не ухвалив. Міжнародні спостерігачі, відповідаючи на запитання Радіо Свобода щодо неголосування переселенців, лише зазначили, що вимагати таких змін до законодавства мають, перш за все, самі громадяни України.​

  • Зображення 16x9

    Олена Ремовська

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2009 року. Автор Крим.Реалії і ведуча програм Радіо Крим.Реалії. Була ведучою програм «Ваша Свобода»«Суботнє інтерв'ю» та «Культфронт». Запустила такі проєкти, як Радіо Донбас.Реалії і «Деталі». Автор книги «Говорить Радіо Свобода: історія Української редакції» (2014). Дослідниця історії редакції. Лауреат премії «Честь професії» у номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» (2020).

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG