Доступність посилання

ТОП новини

США допомагають Україні відвоювати позиції в світовій економіці – Пріцкер


Президент України Петро Порошенко та міністр торгівлі США Пенні Пріцкер під час брифінгу у Києві. 26 жовтня 2015 року
Президент України Петро Порошенко та міністр торгівлі США Пенні Пріцкер під час брифінгу у Києві. 26 жовтня 2015 року

Інвестиції, кредитні гарантії та готовність допомогти Україні з продовженням реформ – із цим прибула до Києва міністр торгівлі США

Київ – США готові інвестувати в українську економіку, продовжать надавати фінансову допомогу українському уряду та допоможуть Україні з реформами. Про це заявила під час офіційного візиту до Києва міністр торгівлі США Пенні Пріцкер. Представниця уряду Сполучених Штатів та керівники американських корпорацій, які готові інвестувати в українську економіку, зустрілися з президентом та прем’єр-міністром України. На Банковій з оптимізмом оцінюють поглиблення економічної співпраці України та США. Певне поліпшення умов для інвестицій побачили і представники американського бізнес-середовища, й експерти. Однак останні називають низку перешкод для нормального розвитку бізнесу, які зберігаються в Україні попри задекларовані урядом реформи.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

США мають намір надати Україні вже третю кредитну гарантію розміром в один мільярд доларів, запевнила президента України Петра Порошенка міністр торгівлі США Пенні Пріцкер під час зустрічі з ним у Києві 26 жовтня.

«Я рада оголосити, що президент США із Конгресом мають наміри здійснити кроки щодо третьої одномільярдної кредитної гарантії для України в найближчі місяці», – зазначила Пенні Пріцкер під час спільного з Порошенком брифінгу.

Втім, надання позики не є головною метою її візиту до України, уточнила міністр торгівлі Сполучених Штатів.

Найважливішим є те, що США продовжують підтримувати курс України на здійснення реформ щодо проведення реформ та посилення позицій держави у світовій економіці. Про це Пенні Пріцкер заявила, відповідаючи на запитання журналістів.

Порошенко зустрівся з міністром торгівлі США та з інвесторами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Моя поїздка до України є передовсім комерційною дипломатією
Пенні Пріцкер

«Моя поїздка до України є передовсім комерційною дипломатією. Я приїхала з бізнес-лідерами таких корпорацій, як Cargill, Westinghouse, Citibank, NCH Capital, Honeywell і DuPont. Прогресом є те, що уряд США та МВФ сприяють співпраці України з цими та іншими компаніями», – пояснила міністр торгівлі США.

Пенні Пріцкер озвучила ті сфери, реформування яких збільшить інвестиційну привабливість України та розширить можливості для американської економічної допомоги.

«І сьогодні в дружній бесіді з президентом Порошенком ми обговорили здійснення реформ у таких галузях, як енергетика, ринок капіталу, податкова система, і найважливіше – протидія корупції та судова реформа. США вірять в Україну і підтримують її в нинішніх складних умовах, коли вона наново відвойовує позиції у світовій економіці», – зауважила американський урядовець.

Натомість президент України Петро Порошенко подякував США за дружню позицію щодо України.

Допомога наших стратегічних партнерів є надзвичайно важливою для нас
Петро Порошенко

«Допомога наших стратегічних партнерів, наших друзів Сполучених Штатів Америки є надзвичайно важливою для нас, – зазначив Порошенко за підсумками переговорів із американською делегацією. – США, наші союзники, міжнародні фінансові інститути готові підтримувати зусилля з покращення інвестиційного клімату, інтеграції України в глобальну економіку і переходу на шлях самодостатнього зростання», – наголосив Президент, відзначивши і політичний, і військово-технічний, і економічний аспекти співпраці.


За словами Пенні Пріцкер, окремі реформи Україна здійснює швидко та якісно, цим самим допомагаючи бізнесу. Так, вона згадує про електронне адміністрування податків та електронний документообіг, які вже дають перші результати. Але український уряд може зробити ще цілу низку ефективних кроків для збільшення потоку інвестицій до її економіки, причому не лише зі США, а й з ЄС та інших держав, зауважила міністр торгівлі Сполучених Штатів під час брифінгу з прем’єром Арсенієм Яценюком.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та міністр торгівлі США Пенні Пріцкер під час зустрічі у Києві. 26 жовтня 2015 року
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та міністр торгівлі США Пенні Пріцкер під час зустрічі у Києві. 26 жовтня 2015 року
Де лишилася корупція? У фіскальній службі, на митниці, і в інших органах, які мають надмірні повноваження
Арсеній Яценюк

Зі свого боку, Яценюк на зустрічі з американськими урядовцями та інвесторами підтвердив свою готовність поліпшувати українські фінанси, економіку та бізнес-клімат, але уточнив, що в цьому напрямку не все залежить особисто від нього і від уряду.

«Уряд зробив через відкриті дані, відкриті реєстри і центри надання адміністративних послуг. Де лишилася корупція? У фіскальній службі, на митниці, і в інших органах, які мають надмірні повноваження», – пояснює прем’єр.


Натомість Пенні Пріцкер визнала, що «всі українські лідери нині мають велику волю на проведення реформ».

В Україні дещо поліпшилися умови для зростання інвестицій – економіст

Український уряд наразі не усунув усі значні перешкоди на шляху інвестицій та розвитку економіки, однак загалом ситуація стала більш сприятливою для західних інвесторів, пояснює Радіо Свобода аналітик Dragon Capital Олена Білан.

Зараз маємо таку комбінацію фактів, яка сприяє залученню інвестицій до України
Олена Білан

«Зараз маємо таку комбінацію фактів, яка сприяє залученню інвестицій до України. Це деескалація на сході держави, а також макроекономічна стабілізація. Що ж до американських інвестицій, то тут відіграє роль і політичний чинник: те, що США підтримують Україну на державному рівні».

За словами Олени Білан, в Україні є декілька галузей, найперспективніших для інвестицій. На її думку, перелік компаній, які долучилися до американської делегації, свідчить, що інвесторів цікавлять агропромисловий комплекс, ІТ-сектор, будівництво і окремі напрямки промисловості.

Андрій Гундар, президент Американської торговельної палати в Україні додає до цього переліку зацікавлень інвесторів ще й транспортну інфраструктуру, енергетику і так звані «інвестиції розвитку», тобто ті напрямки, де застосовують найсучасніші технології: наприклад, фармацію та аерокосмічну галузь.

Гундар: у делегації США – бізнесмени, які дають мільярдні інвестиції

Андрій Гундар вважає нинішній візит міністра торгівлі США та інвесторів позитивним сигналом.

Делегація США – дуже високого рівня. Пріцкер зібрала корпорації, що вирішують питання мільярдних інвестицій, і дала їм змогу зустрітися з українськими урядовцями
Андрій Гундар

«Делегація США – дуже високого рівня. Пенні Пріцкер зібрала корпорації, що вирішують питання мільярдних інвестицій, і дала їм змогу зустрітися з українськими урядовцями та висловити свої побажання щодо інвестиційного клімату та реформ в Україні. Однак понад 90% представників бізнесу говорять, що в Україні головною перешкодою для них є корупція, окрім того – називають бюрократію та недосконалу судову систему», – пояснює Андрій Гундар.


Загалом інтерес до України виявили понад 150 інвесторів зі США, такими є результати Українсько-американського бізнес-форуму, який відбувся влітку у США. Нині український уряд планує провести чергову інвестиційну конференцію у Франції, анонсував прем’єр Арсеній Яценюк.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG