Доступність посилання

ТОП новини

«Сектор для чорношкірих»: футбол із присмаком расизму?


Стюард на НСК «Олімпійському». Архівне фото
Стюард на НСК «Олімпійському». Архівне фото

Прес-служба НСК «Олімпійський: слова Володимира Спільниченка перекрутили

Конфлікт на трибунах під час матчу «Динамо»-«Челсі», де побили чорношкірих вболівальників, отримав продовження. Виконавчий директор НСК «Олімпійський» Володимир Спільниченко заявив, що окрема трибуна для людей, що мають інший колір шкіри – це хороший вихід для безпеки. Подвійним расизмом назвала цю заяву правозахисниця. Натомість, вболівальник із ультрас, який знайомий зі Спільниченком, переконаний: на цю фразу директора спровокував журналіст, а сам керуючий «Олімпійським» зовсім не вважає так.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Виконавчий директор НСК «Олімпійський» Володимир Спільниченко заявив, що створення окремого сектору для «іноземних уболівальників» – це хороша ідея, «аби не було проявів расизму». Про це він заявив, відповідаючи на питання журналіста в ефірі каналу «2+2».

Це обговорення – реакція на жорстокий напад під час матчу «Динамо» -«Челсі» 20 жовтня. Тоді у проході біля фан-сектору «Родичів» – так називає себе спільнота фанів – група молодиків напали на чорношкірих вболівальників. Били кулаками, милицею, потім викинули взуття потерпілих на поле. Ні постраждалих, ні нападників досі не знайшли.

Відео сутички оперативно опублікували британські медіа. У відповідь на це Європейський футбольний союз (УЄФА) порушив дисциплінарну справу проти київського «Динамо» через расистську поведінку вболівальників, безлади та заблоковані сходи – про ці три порушення йдеться у звіті. 27 жовтня справу розглянуть, найсуворіше покарання – дискваліфікація з турніру.


У прес-службі «Олімпійського» відхрещуються у звинуваченнях у расизмі. Зокрема, заявили, що журналісти, які робили інтерв’ю, вирвали із контексту інтерв’ю лише першу фразу про можливість створення окремого сектору та повністю проігнорували наступні речення, в котрих виконавчий директор висловлював свою позицію.

Володимир Володимирович категорично засудив ідею створення окремих секторів або будь-якої іншої сегментації окремих груп вболівальників

«Володимир Володимирович категорично засудив ідею створення окремих секторів або будь-якої іншої сегментації окремих груп вболівальників. Також він розповів, що завжди виступав проти побудови додаткових загороджень для вболівальників. Проте ці слова в ефір не потрапили», – йдеться в заяві.

Це подвійний расизм, який веде до апартеїду – правозахисниця

Утім, заява Спільниченка вже «підігріла» інформаційний супровід скандалу. Так, російські медіа оперативно підхопили її та використовують як аргумент на користь агресивності чи нетолерантності українців.


Заява Спільниченка – це «подвійний расизм, який веде до апартеїду» (офіційна політика расової дискримінації в Південно-Африканській Республіці 1948-1991 років – ред.). Так вважає правозахисниця Мрідула Гош, яка багато досліджувала тему расизму, зокрема, і в європейському футболі.

За її словами, керівництво мало би шукати ефективніші гарантії безпеки, «а не влаштовувати сегрегацію» (дискримінаційне відокремлення – ред.). А для європейського стадіону «Олімпійський» подібні заяви керівництва – це ганьба, додає вона.

За словами правозахисниці, варто повернутись до практики «Євро-2012», коли квитки були іменними.

«Тому що те, що робиться зараз: жертви не знайдені, і нападників не можуть знайти. Ось треба з чого починати, ці речі мають конкретні прізвища: нападає конкретна людина на конкретну людину», – зазначає правозахисниця.

Спільниченка спровокував журналіст – вболівальник

Віталій, один із ультрас, був 20 жовтня на матчі, а після цього також дивився інтерв’ю Спільниченка. На його думку, виконавчого директора «Олімпійського» певним чином спровокували на фразу про окремий сектор, адже цю тезу першим висловив журналіст. За словами вболівальника, ніхто не робитиме гетто на стадіоні.

Це свідоме накручування, я знаю Спільниченка – він так не вважає
вболівальник

«Це свідоме накручування, я знаю Спільниченка – він так не вважає», – каже Віталій.

Президент київського клубу «Динамо» Ігор Суркіс запропонував ще один механізм наведення ладу на стадіоні: повернути туди правоохоронців. За його словами, це допоможе уникати бійок та матиме дисциплінарний ефект.

Працювати треба разом із правоохоронними органами, виявляти таких хуліганів. «Олімпійський» обладнаний спеціальними камерами
Ігор Суркіс

«Працювати треба разом із правоохоронними органами, виявляти таких хуліганів, не залишати це в стороні. «Олімпійський» обладнаний спеціальними камерами, знайти їх (нападників – ред.) буде не так складно», – сказав Суркіс.

За словами Віталія, це може бути хорошим рішенням, якщо залучати саме поліцію, не міліцію. Екс-правоохоронці часто перевищувала повноваження, патрулюючи стадіон, додав він.

«Оптимально було би сформувати професійний відділ стюардів, які могли би своїм зовнішнім виглядом примирювати і п’яних, і неп’яних», – говорить він.

Після інциденту «Родичі», біля місць яких стався напад, зробили заяву, якою відхрестились від інциденту. Вони закцентували, що не можуть контролювати, хто заходить на їхній сектор. Окрім цього, зазначають, що «у штовханині беруть участь ледь не кілька десятків осіб, і з них лише два чи три темношкірі». Зрештою, «Родичі» вважають це сутичкою «між сп’янілими вболівальниками».

Агресія уболівальників – це проблема для багатьох європейських ультрас. Так, наприклад, Великобританія напрацювала цілий комплекс регуляторів, аби підтримувати порядок і закон. Наприклад, за офіційними правилами під час матчу заборонено стрибати, стояти, а на банери слід отримувати спеціальний дозвіл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG