Доступність посилання

ТОП новини

Майже безхмарні вибори – окрім Маріуполя (світова преса)


Зрив голосування загрожує поглибити розчарування в Маріуполі, багато жителів якого продовжують опонувати політиці уряду – The Financial Times

Світова преса активно коментує місцеві вибори в Україні, які відбулися 25 жовтня. Пишуть про зрив голосування у Маріуполі як найбільш негативний момент цих виборів. Також є заклики не перебільшувати деякий розпач від, можливо, не надто високої активності виборців. І є відгуки, які кажуть, що хоча «Опозиційний блок» і зберіг серйозний вплив на південному сході України, однак у цих регіонах після місцевих виборів також буде і політичне розмаїття, і широка представленість різних сил, що вже є безсумнівним позитивом.

Газета The Financial Times, пишучи про українські вибори, на яких обирали десятки тисяч депутатів місцевих рівнів та мерів, зауважує, що вони були затьмарені звинуваченнями у фальсифікаціях у стратегічному портовому місті Маріуполі.

«У той час як недільні вибори відбулися відносно без проблем на більшій частині території країни, з активністю виборців у великих містах від 37,9 до 51,4 відсотка, закиди щодо виборчих маніпуляцій не дали провести голосування в Маріуполі – місті з населенням в майже 500 тисяч жителів», – пише газета.

Видання зазначає, що закиди щодо порушень законодавства були зроблені прозахідною коаліцією, яка підтримує президента Петра Порошенка, проти «Опозиційного блоку», який переважно складається з політичних союзників колишнього проросійського президента Януковича та, як кажуть аналітики, фінансується олігархом Ринатом Ахметовим.

«Непроведення голосування загрожує посилити розчарування в Маріуполі, який перебував під тимчасовим контролем сепаратистів у 2014 році й багато жителів якого продовжують опонувати політиці уряду в Києві, спрямованій на відхід від Москви і взяття курсу на Захід», – пише The Financial Times.

«Блок Порошенка» заявив, що голосування в Маріуполі мало бути скасоване і звинував, зокрема, опонентів у намірі фальсифікувати вибори в місті, де «Опозиційний блок» тримає під сильним контролем місцеву політику та бізнес», – пише видання, додаючи, що «Опозиційний блок» спростовує такі закиди.

Газета пише, що Ахметов контролює в Маріуполі кілька ключових підприємств, а друкарня Ахметова мала виготовити виборчі бюлетені, під час, власне, друкування яких і були виявлені порушення.

Члени «Опозиційного блоку» звинувачують владу в Києві у намаганні позбавити їх виборчих перемог – насамперед, у Маріуполі. За даними соціологічних опитувань перед виборами, «Опозиційний блок» міг заручитись сильною підтримкою в місті, зазначає газета.

The Financial Times цитує опозиційного депутата парламенту Вадима Рабиновича, який заявив, що його фракція блокуватиме роботу Верховної Ради в разі, «якщо вибори в Маріуполі не будуть проведені у найближчому майбутньому».

Англомовна газета Kyiv Post вміщує коментар експерта європейського відділення Центру Карнегі Ґвендолін Сассе, яка пише про перші неправильні, на її думку, трактування результатів місцевих виборів в Україні.

Найбільші з цих неправильних інтерпретацій полягають у розчарування низькою явкою виборців – між 46 та 47 відсотками – та гарним результатом «Опозиційного блоку» в південно-східних регіонах України.

«Насправді, активність виборців була типовою для місцевих виборів по цілій Європі (і набагато більшою за американські проміжні вибори за весь час від 1970 року). Ба більше, зосередження уваги лише на «Опозиційному блоці» не дає змоги помітити нову політичну розмаїтість на південному сході», – пише експерт.

«Активність виборців у країнах, які ще не вважаються цілковитими (усталеними) демократіями, зазвичай порівнюється з ідеалізованими мірками замість того, щоб порівнювати її з активністю виборців у країнах з усталеною демократичною системою. Насправді, Україна гарно вписується у всеєвропейські тенденції, коли порівнювати прямо, але в інших країнах місцеві вибори проводяться також у день загальнонаціональних виборів або виборів до Європейського парламенту – що підвищує активність виборців», – зазначає Сассе.

Щодо другого хибного, на думку автора, трактування, то соратники Януковича дійсно дуже помітні на південному сході, але «ключем тут є те, що інтереси, які вони представляють, нікуди не поділися і нині перегруповуються у різного роду розмиті партійні структури, з яких «Опозиційний блок» є найбільшим і, вірогідно, найрізноманітнішим всередині», йдеться у статті.

Важливо помітити, що так само, як і під час парламентських виборів, широкий спектр партій та інтересів нині представлений на різних рівнях влади – хоча раніше цього не було у східних та південних областях, пише автор. Серед цих сил є партії з нинішньої правлячої коаліції, включно з «Блоком Петра Порошенка», «Батьківщиною» та «Самопоміччю».

«Ці партії будуть представлені в місцевих та обласних радах у час, коли реформа з децентралізації, ймовірно, дасть їм більше влади. Ця розмаїтість голосів на місцевих рівнях віддзеркалює важливу зміну в політичному ландшафті України», – йдеться у статті.

Місцеві вибори аналізує у своєму блозі на сайті агентства Bloomberg і коментатор Леонід Бершидський.

Голосування, на його думку, є важливим етапом для України. Президент Петро Порошенко пообіцяв децентралізувати країну, надавши містам та громадам більше політичних та бюджетних прав.

«Україна позбувається своєї системи регіональних «губернаторів», які призначаються Києвом, і передає владу місцевим радам у намаганні відійти від радянського типу занадто централізованої держави до країни з європейською моделлю, яка управляється знизу догори», – пише автор.

«Це гарна ідея. Але допоки олігархи та корумповані місцеві чиновники зберігають владу, країна ризикує отримати середньовічні феодальні міжусобиці замість європейського самоврядування. Ці вибори зробили цей ризик відчутним», – зазначає Бершидський.

На його думку, «хаотична демократія» України не дозволить їй перетворитись на застиглу, репресивну автократію російського типу.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

XS
SM
MD
LG