Доступність посилання

ТОП новини

Держзакупівлі ліків через ООН: 2015 рік – перехідний період


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

МОЗ і ПРООН підписали угоду на постачання ліків на 620 мільйони гривень

Київ – Значна частина державних закупівель ліків в Україні цього року відбудеться через міжнародні організації – загалом йдеться про поставки на суму у більш ніж два мільярди гривень. Про це заявляють у Міністерстві охорони здоров’я. Водночас, за словами міністра Олександра Квіташвілі, поточний рік є перехідним періодом, і до кожної із державних програм закупівель ліків МОЗ довелося шукати індивідуальний підхід.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі підписав угоду з представником Програми розвитку ООН про співпрацю щодо закупівлі ліків на загальну суму 620 мільйонів гривень.

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

«Це препарати від туберкульозу, діагностики ВІЛ-інфекції, для лікування дітей, хворих на гемофілію (типу – ред. ) A і B, хворобу Віллебранда, орфанні захворювання, гепатит В і С», – розповів міністр.

За його словами, напередодні міністерство домовилось з ЮНІСЕФ про закупівлю трьох різновидів вакцин і готується до підписання угоди із британською агенцією Crown Agents. Таким чином, вже до кінця року близько 60% грошей, передбачених у бюджеті на закупівлі ліків, будуть проходити через міжнародні організації, сказав Квіташвілі.

Попри це, за словами міністра, поточний рік все одно буде перехідним періодом: частину ліків купують за українською системою держзакупівель, а частину – через міжнародні організації.

«Ми до кожної програми підходили індивідуально, – пояснює Квіташвілі. – Знаючи, де, які запаси існують, що можна завезти у країну одразу, а що – через кілька місяців, і виходячи з цієї інформації, ми здійснювали «перекидання» закупівель із національного на міжнародний рівень і назад».

На найближче майбутнє міжнародні організації зосереджуються на закупівлях, аби забезпечити українцям доступ до критично необхідних препаратів якнайшвидше – за правильною ціною і якістю, зауважив координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер.

Із наступного року МОЗ планує змінити принципи планування державних закупівель медикаментів, зараз над цим працює робоча група, до якої входять представники міністерства, українських та міжнародних організацій, зауважує заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець.

«Ми підходимо до цього процесу ширше, аніж просто закупівлі конкретних лікарських засобів цього року, ми хочемо бачити реформовану систему в цілому», – наголошує він.

У вересні громадські активісти передали до Верховної Ради свій проект реформи закупівель. Як зазначив тоді голова організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін, однією із цілей запропонованої ініціативи є зменшення впливу великих фармацевтичних компаній.

Домовленості з ООН – своєрідний Рубікон для реформи держзакупівель – Шерембей

Підписання угод з міжнародними організаціями – це своєрідний Рубікон, перейшовши який, Україна анулює корупцію під час закупівель ліків, вважає голова правління фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

«Лишаються дві речі: перерахування грошей ПРООН, ЮНІСЕФ та іншим агентам, що підписали контракти, і найголовніше – усунення тих перепон, підзаконних актів, які ще потрібно допрацювати у питаннях, пов’язаних із переказом валюти та узгодженням траншів», – зауважив він у коментарі Радіо Свобода.

Водночас, наразі в Україні залишаються хворі, яким ліки потрібні невідкладно і які не можуть чекати на завершення закупівельних процедур, зазначає голова Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

«Всіх ліків (для згортання крові – ред.), які є зараз в Україні, вистачить на одну-дві операції для хворих на гемофілію, ну, на три», – говорить він.

За даними МОЗ, усього на міжнародні закупівлі заплановано винести 12 національних програм на загальну суму 2 мільярди 197 мільйонів гривень.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG