Доступність посилання

ТОП новини

Перед смертю Шептицький напророкував Україні воскресіння


Андрей Шептицький. Архівне фото
Андрей Шептицький. Архівне фото

Шептицький казав, що його завдання будувати «хату» – Україну та усе українство, яке розкидане по всьому світі – експерт

Київ – Фото і документи про митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького можна подивитися у Києві. Експозиція 27 жовтня відкрила тиждень митрополита у столиці. Його життя – приклад того, як достойно прожити життя у вкрай несприятливих умовах, наголошують організатори. І додають, попри масштаб особистості Андрея Шептицького, в Україні він лишається «великим незнаним».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

Великий українець, якого не знають у «великій Україні», так представив Андрея Шептицького голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, відкриваючи фотодокументальну виставку, присвячену митрополиту.

В’ятрович зазначає, що радянська влада зробила усе, аби знищити національну пам’ять про людину, яка відіграла визначну роль в історії української держави, тож тепер наше завдання – її відновити.

Виставка «Андрей Шептицький: великий незнаний» відкрилася в Києві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00


«Андрей Шептицький одна з тих фігур, яку повинні знати на всій території України, а не тільки на території Західної України, де його вже давно вшановують. На це спрямована наша виставка, яка розповідає про його діяльність в загальноукраїнському масштабі. Через це ми говоримо про Шептицького не тільки як про діяча греко-католицької церкви, а і як громадсько-політичного діяча, про людину, яка відстоювала українські національні інтереси, людину, яка організовувала допомогу в роки Голодомору, в роки Голокосту», – говорить В’ятрович.

Інфографіка Українського кризового медіа-центру
Інфографіка Українського кризового медіа-центру

Виставка «Андрей Шептицький: великий незнаний» поєднала 16 стендів з унікальними документами та світлинами, які розповідають про життєвий шлях митрополита. Це матеріали, які історики зібрали в 4 українських архівах.

Його завдання, як він казав, будувати хату. Під хатою він розумів цілу Україну, ціле українство
Ігор Кулик

«Він був з багато роду і він мав змогу відкупитися від тих всіх систем, забути про щось глобальне, сконцентруватися на своєму житті і намагатися якось вийти цілим і неушкодженим. Насправді він розумів, що його завдання не тільки його життя, не тільки життя його родини, його завдання, як він казав, будувати хату. Під хатою він розумів не свою господу, не свою родину, а як цілу Україну, ціле українство, яке розкидане по всьому світі», – розповідає директор Галузевого державного архіву Служби Безпеки України Ігор Кулик.

«На смертному одрі пророкував Україні воскресіння»

Йосиф Мілян
Йосиф Мілян

Андрей Шептицький умів бути сучасником для кожного покоління, актуальний він і сьогодні, говорить Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії Української греко-католицької церкви.

Митрополит Андрей на смертному одрі пророкував Україні воскресіння
Йосиф Мілян

«Митрополит Андрей був пророком, на смертному одрі, він пророкував Україні воскресіння. Сьогодні ми всі говоримо: коли скінчиться війна, що буде з Кримом, що буде з Луганськом і Донецьком, а мені здається, що достатньо нам українцям знати, що Україна воскресне. Очевидно, воскресіння – це не один крок, не один момент, але попри те, що гинемо, що завдають нам ран, ми воскресаємо», – говорить Йосиф Мілян.

Мета усіх заходів, які відбудуться протягом тижня – познайомити українців із Шептицьким, адже він не є суто західноукраїнським чи греко-католицьким діячем. Це постать, яка своїм життям і діяльністю прислужилася усьому українському народу, наголошує науковий співробітник Інституту історії України Ярослав Файзулін.

«Шептицький був постаттю, навколо якої об’єднувався народ і його діяльність була спрямована на консолідацію. В Києві на білбордах зараз поширюються цитати Шептицького і вони є надзвичайно важливими для теперішньої України: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!». Цими заходами ми намагаємося показати його роль в історії та, з іншого боку, показати приклад Шептицького для теперішніх українців», – розповідає Файзулін.

Після завершення експозиції в столиці, виставку покажуть в інших містах України. Крім того, в рамках тижня Андрея Шептицького в Києві, серед іншого, заплановані відкриття меморіальної дошки-барельєфу Шептицькому та міжнародна наукова конференція, присвячена митрополитові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG