Доступність посилання

ТОП новини

У Павлограді мітингували проти скасування другого туру виборів мера


У Павлограді Дніпропетровської області у вівторок, 27 жовтня, пройшов мітинг під будівлею міськвиборчкому проти скасування другого туру виборів міського голови.

За даними учасників акції, у ній взяли участь десятки жителів міста. У руках вони тримали плакати з написами «Нелегітимна ЦВК – йди додому», «Ні свавіллю у Павлограді!», «Руки геть від патріотів!».

За словами учасників, вони прийшли підтримати кандидата від партії «Укроп» на посаду міського голови Павлограда, учасника АТО Євгена Терехова, який, за умови скасування другого туру виборів, не матиме шансів поборотись за крісло міського голови, адже за попередніми даними, посів друге місце.

За словами самого Євгена Терехова, проведення виборів міського голови Павлограда в один тур вигідне передусім «Опозиційному блокові», представник якого Анатолій Вершина здобув більшість голосів у першому турі. Як зазначив Терехов, скасування другого туру перегонів під приводом того, що кількість виборців у Павлограді є меншою за необхідні 90 тисяч, є незаконною.

«На 30 вересня у Павлограді було 92 856 виборців, на день виборів було 90 255 і вже після виборів, на наступний день, виявилось, що у нас 89 850 осіб», – сказав Терехов.

За даними учасників мітингу, їхня акція завершилась мирно: члени тервиборчкому підтвердили, що ніяких телеграм із ЦВК про скасування другого туру не отримували, активісти розійшлися.

Між тим у вівторок на офіційному сайті ЦВК з’явився текст постанови з роз’ясненням щодо встановлення результатів виборів мерів міст.

«Якщо територіальною виборчою комісією під час складання протоколу про результати виборів міського голови встановлено, що кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях у відповідному єдиному одномандатному виборчому окрузі, є меншою ніж 90 тисяч, підстави для ухвалення рішення про проведення повторного голосування відсутні», – йдеться у роз’ясненні.

Тим часом один із членів ЦВК Андрій Магера на своїй сторінці у Facebook заявив, що Павлоград має право на другий тур.

«В газеті «Голос України» (номер 160 від 1 вересня 2015 року) станом на 1 серпня була офіційно оприлюднена інформація про кількість виборців, виборча адреса яких віднесена до території кожного міста, а також про виборчу систему, за якою проводяться вибори міського голови на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року. Так, у місті Павлограді зазначено 90295 виборців і це місто віднесено до тієї категорії 35 міст, де міські голови обираються за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості (двотурової системи)», – зазначив Магера.

​Місцеві вибори в Україні пройшли 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG