Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ не в змозі цілодобово контролювати, чи зброя залишається в пункті відведення – Козій


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Відведену техніку потрібно огороджувати спеціальним парканом – військовий експерт

Сторони конфлікту на Донбасі у середу, 28 жовтня, відводять артилерію калібром до 100 міліметрів від лінії зіткнення на Донбасі, що підтвердили як у штабі АТО, так і в угрупованні «ДНР». Стежать за процесом представники Спільного центру з контролю й координації режиму припинення вогню та співробітники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Водночас, як заявив в інтерв’ю Радіо Свобода військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій, абсолютних гарантій того, що відведена на 15 кілометрів зброя не зрушить з місця і не буде використана для подальших бойових дій – немає. Ні фізичних, ні будь-яких інших можливостей цілодобово стежити за зброєю у спостерігачів ОБСЄ немає, зауважив експерт.

– Сьогодні на Донбасі – черговий етап відведення малокаліберної зброї, за яким стежить місія ОБСЄ. З огляду на непоодинокі повідомлення, що місія не завжди і скрізь має доступ до певних об’єктів, чи можна довіряти рапортам, зокрема сепаратистів, про насправді відведення?

Ігор Козій
Ігор Козій

– Я відверто скажу, що це практично дуже важко. Так, теоретично можна техніку відвести у визначені райони, начебто, можна її перевірити, заявити про це. Щоб дійсно переконатися, що вся техніка знаходиться у визначених місцях, потрібно, щоб техніка була огороджена і не якимось звичайним парканом, а «серйозним», аби не було спокуси виїхати за його межі. Якщо виїзд – то він повинен здійснюватись через певні ворота. Інакше, уночі чи як завгодно можна вивести техніку, бо 15 кілометрів для неї туди-сюди за ніч, повірте – дуже проста річ. Це, по-перше.

Зброя повинна не тільки постійно бути огороджена, фактично при ній повинен постійно знаходитися представник ОБСЄ – усі 24 години на добу. Але постає питання: а хто йому це дасть?

По-друге, зброя повинна не тільки постійно бути огороджена, фактично при ній повинен постійно знаходитися представник ОБСЄ – усі 24 години на добу. Але постає питання: а хто йому це дасть? ОБСЄ дало представникові такі повноваження, щоб він 24 години там знаходився і контролював вихід чи вхід техніки. Однозначно, що ні. Ніхто йому цього не дозволить і однозначно він не зможе цього робити з різних адміністративних, процесуальних, юридичних та інших моментів.

ОБСЄ, хоч і є міжнародною регіональною інстанцією, але це одна із найслабших. Російська Федерація її саме для цього і створювала, щоб через неї можна було впливати на певні регіони в своїх власних інтересах.

– Чи готові ЗСУ до відсічі в разі, якщо обіцянки з боку сепаратистів про відведення зброї не повністю відповідатимуть дійсності, а зброя буде застосована для обстрілів?

Те, що конфлікт буде і далі – однозначно

– Я не хотів би казати зможуть чи не зможуть. Це залежить від дуже серйозного фактору, який у нас називається штабом АТО або Генеральним штабом, який менш-більш курує військові дії. Наскільки сьогодні ця інстанція головна, судячи з того, що Віктору Муженку присвоїли генерала армії України? Начебто готова, виходячи з того, що люди досі гинуть і досі не забезпечені всіма необхідними побутовими, технічними та іншими речами. Крім того ми бачимо, що згортається прозорість фактично військової структури, тобто щораз важче у ЗМІ потрапляють серйозні відеоматеріали. Однозначно сказати не можна, це тільки війна покаже. А те, що конфлікт буде і далі – однозначно.

– А чи можна сказати, що військова операція, яку Росія почала в Сирії, відвернула увагу від Донбасу і чи відчули це передусім проросійські сепаратисти?

– Що таке проросійські сепаратисти? Є сепаратисти – громадяни України, якщо ж ми говоримо про російських, то це громадяни Російської Федерації. Мішанину робити не треба. Дійсно, є дурні, які до цього приєдналися, але в більшості операцію проводить Російська Федерація. І йдеться не про сепаратизм, а про окупацію. Я не хотів би, щоб ЗМІ забували про це. Крим – окупований, війська введені Російською Федерацією. Інша справа те, що вони маскуються і війну називають цю гібридною.

Те, що Російська Федерація не спромоглася зробити на території України, тобто готувати пілотів і авіацію для подальшої ескалації напруги, вона вирішила зробити в Сирії

Однозначний підхід в тому, що Сирія ні в чому не відволікає, Росія там готує пілотів. Те, що Російська Федерація не спромоглася зробити на території України, тобто готувати пілотів і авіацію для подальшої ескалації напруги, вона вирішила зробити в Сирії. І заодно послабити Європу також завдяки тому, що було сплановано ряд дій, що стосуються біженців. Все ж не просто, хто це все фінансував? Гроші на таку масу людей треба було десь взяти і їх хтось дав, в цьому й питання?

– За рівнем градусу бойових дій на Сході можна сказати, що зима стане своєрідним замороженням конфлікту з огляду на те, що є певний поступ у зустрічах контактної групи?

– Це не зовсім так. Найімовірніше, йде відтягування часу, вичікування моменту, відбуваються певні заходи, направлені на стратегічне, оперативне і тактичне маскування. Потрібен час, щоб розібратися, за яким планом далі йти, це сьогодні робить Росія.

– Процес затягування працює на Росію чи Україну?

Ми не проводимо реформи, не боремося з корупцією, в нас не проведена реформа судової системи, прокуратури. Все це грає проти України. А хто затягує? Думаю, виконавча влада має подивитися в дзеркало

– Важко сказати через те, що ми не бачимо серйозних, відчутних змін в реформуванні власної системи, особливо, що стосується системи безпеки й оборони. Тут час грає проти нас однозначно.

Очевидно, що ми не проводимо реформи, не боремося з корупцією, в нас не проведена реформа судової системи, прокуратури. Все це грає проти України. А хто затягує? Думаю, виконавча влада має подивитися в дзеркало.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG