Доступність посилання

ТОП новини

Росія шукає виходи з сирійського конфлікту


Російський винищувач Су-25 взлітає з авіабази у Сирії. 22 жовтня 2015 року
Російський винищувач Су-25 взлітає з авіабази у Сирії. 22 жовтня 2015 року

«Росія дуже хотіла б завершити конфлікт зараз, будучи головним переговорним гравцем»

Війська Асада за російської підтримки з повітря атакували сили опозиції, а тим часом екстремістське угрупування «Ісламська держава» атакувало війська Асада. Так виглядає карколомна картина багатостороннього протистояння на півночі Сирії коло стратегічно важливого міста Алеппо.

Бойовики «ІД» захопили кілька позицій урядових військ неподалік Алеппо, в районі міста Зафіра точаться запеклі бої.


«Є багато інформації про те, що наступ (урядових військ на сили опозиції – ред.) захлинувся. Немає підтвердження з російського боку, але з різних висловлювань можна зрозуміти, що вони в не надто вигідному становищі. Очевидно, опір виявився більш серйозним, ніж передбачалося», – говорить Цві Маген, експерт ізраїльського Інституту проблем національної безпеки, у минулому військовий, глава однієї з ізраїльських служб розвідки, який у 90-ті був послом Ізраїлю в Росії.

Цві Маген
Цві Маген

Коментуючи в інтерв'ю Радіо Свобода російську повітряну кампанію в Сирії, Маген зауважує:

Росія в цьому наступі бере участь тільки як повітряна підтримка, хоча, як я розумію, росіяни брали участь у плануванні. Алеппо – одне з великих міст
Дуже важливий населений пункт і сам по собі, і в стратегічному відношенні – це важливе перехрестя доріг у напрямку «схід – захід», у бік узбережжя, і в напрямку «північ – південь»

– Росія в цьому наступі бере участь тільки як повітряна підтримка, хоча, як я розумію, росіяни брали участь у плануванні. Алеппо – одне з великих міст, як Хама, Хомс, Дамаск. Цей ланцюг міст (тягнеться з півночі на південь країни – ред.) для урядових сил з росіянами надзвичайно важливий, і вони намагаються захопити або вирівняти лінію уздовж цих міст. Алеппо – дуже важливий населений пункт і сам по собі, і в стратегічному відношенні – це важливе перехрестя доріг у напрямку «схід – захід», у бік узбережжя, і в напрямку «північ – південь». Там в основному, що називається, поміркована опозиція, повстанці, «Вільна сирійська армія», всі ці угруповання, які діють уздовж цього ланцюга міст, частину з яких вони захопили. І урядові сили намагалися, до цього моменту безуспішно, їх звідти вижити.

Цей наступ спрямований на те, щоб захопити цю лінію, тому бомбардували їх протягом усього останнього місяця росіяни

Цей наступ спрямований на те, щоб захопити цю лінію, тому бомбардували їх протягом усього останнього місяця росіяни. Найімовірніше, недостатньо ефективно.

– На якому рівні діє там російська авіація? Наскільки це змінює картину військових дій?

Єдина повітряна бойова сила, яка там є, це російська. І звичайно, літаки, які задіяла Росія, на порядок вищі за те, що було у сирійців

– Це практично основна авіаційна складова кризи. Сирійська авіація практично не присутня з оперативної точки зору. Вони можуть завдавати окремих ударів, але фактично це несерйозно. Іранці, які там є, своєї авіації на місці не мають. Єдина повітряна бойова сила, яка там є, це російська. І звичайно, літаки, які задіяла Росія, на порядок вищі за те, що було у сирійців. Наскільки вони ефективні – інше питання. Хоча вони дають дуже значні цифри повітряних атак, на практиці їх недостатньо. Вони продовжують бомбити ті ж місця, але повстанці продовжують чинити опір, й «ІД» на це ніяк не реагує. Дуже може бути, що вони недостатньо ефективні. Але «ІД» бомбардують і американці, і не тільки вони, вже котрий місяць, і теж ефекту немає. Тож це не настільки серйозний вид військових дій, який може змінити обстановку. Це може бути допоміжною силою, щоб впливати так чи інакше, але досить обмежено.

І не це, по-моєму, основне завдання, а, ймовірно, завдання більш стратегічне чи політичне. Якби хотіли або було би дуже потрібно, вони могли би ввести туди ширший контингент, і замість двох ескадрилей, 30 з чимось літаків, могли послати і 100, і 200, і це б змінило ситуацію. Але цього вони не роблять, і на більше, напевно, розраховувати поки не слід.

– А є уявлення, як може розвиватися конфлікт у Сирії?

В цілому Росія досягла своїх основних інтересів або планів на цьому етапі, вони зводяться абсолютно не до бойових, а до політичних успіхів

– По-моєму, сценарій такий: в цілому Росія досягла своїх основних інтересів або планів на цьому етапі, вони зводяться абсолютно не до бойових, а до політичних успіхів. Росія позиціонувала себе впливовою державою на регіональному і на міжнародному рівні. У неї є безліч своїх інтересів, і для їхнього вирішення вона бере участь у цьому конфлікті.

Росія дуже хотіла би завершити конфлікт зараз, будучи ведучим переговорним гравцем, і на цьому закінчити свою епопею конфлікту в Сирії

Тепер настав час другого акту цієї дії, а саме – переговорів. І Росія дуже хотіла би завершити конфлікт зараз, будучи ведучим переговорним гравцем, і на цьому закінчити свою епопею конфлікту в Сирії. Це не обов'язково вирішує питання з «Ісламською державою», але, по-моєму, її залишать на потім, а зараз в основному намагаються домовитися з існуючим сирійським керівництвом і повстанцями про створення якогось перехідного уряду, домовитися щодо Асада, і навколо цього ведуться баталії. У цьому беруть участь європейці, американці, близькосхідні держави, і це вже практично реалізується. Вдасться чи ні – інше питання. Якщо вдасться, то почнеться формування тимчасового, перехідного або постійного уряду – із заміною Асада або ще поки з Асадом. І все інше щодо «ІД» – це третій етап, у якому за цим сценарієм мають взяти участь вже члени цієї переговорної групи, і західні держави, і близькосхідні, які, напевно, спільно спробують «ІД» знищити, вижити з регіону і так далі. По-моєму, цей сценарій є, і я дуже здивуюся, якщо у них інший.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG