Доступність посилання

ТОП новини

Заручники війни між Україною і Росією


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Російська правозахисниця Зоя Свєтова про українських в’язнів у Росії

У російських вязницях зараз перебувають щонайменше 10 українських громадян. Деякі з них вже мають вирок суду. Для решти кола пекла ще продовжуються. Російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка знайома особисто з українськими в’язнями, розповіла, яким вона бачить вихід із цієї ситуації.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Наскільки були очікувані ті вироки українським в’язням, які вже відомі?

Зоя Свєтова
Зоя Свєтова

– Всі вироки, які вже винесені українським громадянам, вироки у справі Олега Сенцова та інших фігурантів цієї справи, – це безпрецедентно суворі вироки. Ми знаємо, що там 20, 18 років позбавлення волі.

Треба враховувати, що ці люди абсолютно невинуваті

І Геннадій Афанасьєв та Олексій Черній, які пішли на особливий порядок розгляду, вони отримали по 7 років, треба враховувати, що ці люди абсолютно невинуваті.

Останній вирок, який ми знаємо, це вирок у справі колишнього директора військового заводу «Знамя» Юрія Солошенка, звинуваченого в шпигунстві на користь України, – це 6 років позбавлення волі. Це досить м’який вирок з точки зору самої цієї статті, але якщо врахувати, що Юрію Салашенку 73 роки, і це важкохвора людина, він зараз перебуває в лікарні в’язниці «Матроської тиші», ми можемо сказати, що для такої літньої людини шість років позбавлення волі – це, по суті справи, смертний вирок.

– Які громадяни України чекають свого вироку?

Справа Сергія Литвинова, зараз інкримінується розбій, є дуже великі запитання щодо самого обвинувачення

– Ще залишилося кілька справ – це справа Сергія Литвинова, якого звинувачують в участі в каральних операціях щодо громадян Росії, тепер цю справу призупинено, це звинувачення вже йому не ставиться в провину, зараз інкримінується розбій, є дуже великі запитання щодо самого обвинувачення, по самій цій справі.

Зараз розглядається в Грозному так звана справа «українських вікінгів», справа Станіслава Клиха та Миколи Карпюка

Крім того, у нас є ще справа, яка зараз розглядається в Грозному, це так звана справа «українських вікінгів», справа Станіслава Клиха та Миколи Карпюка. Їх звинувачують у тому, що вони 20 років тому воювали на боці чеченських бойовиків і брали участь в обороні президентського палацу в Грозному.

Найвідоміша справа Надії Савченко, справа Валентина Виговського. Його звинувачують у комп’ютерному шпигунстві

Найвідоміша справа – справа Надії Савченко, вона дуже повільно йде, але можна думати, що до Нового року теж буде вирок. І там, я думаю, буде не менше ніж 10 років.

І остання справа, про яку відомо, – справа Валентина Виговського. Його звинувачують у комп’ютерному шпигунстві на користь України,

– Чи можна розраховувати на те, що українців можуть обміняти?

– Мені здається, зараз найголовніше питання – питання політичної волі. І мені здається, що зараз, коли в Україні пройшли вибори, коли там вже так не ллється кров, немає масштабних воєнних дій, мені здається, вже настав час українському уряду зайнятися цими політичними в’язнями, яких чи то 10, чи то 11, зайнятися їхньою долею. Тому що ці люди – заручники війни, яка була в останній рік між Росією та Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG