Доступність посилання

ТОП новини

Озброєння просто ховають або маскують – експерт про відведення зброї калібром до 100 мм


Жінка пропускає колону бойовиків угруповання «ДНР», які відводять артилерію калібром до 100 мм від лінії зіткнення в районі села Зелене, Донецької області. 28 жовтня 2015 року
Жінка пропускає колону бойовиків угруповання «ДНР», які відводять артилерію калібром до 100 мм від лінії зіткнення в районі села Зелене, Донецької області. 28 жовтня 2015 року

Сторони конфлікту заявляють, що почали відводити гармати, далі на черзі – міномети

Сторони конфлікту заявили про початок відведення в Донецькій області артилерії калібром менше від 100 міліметрів. Процес розпочався з артемівського напрямку в секторі «С». Після артилерійських систем має бути відвід мінометів. Повністю завершити процедуру планують в середині листопада. Водночас, сторони звинувачують одна одну в постійних провокаціях із застосуванням заборонених видів зброї. Експерти ж переконані, що відведення – це швидше гра на телекамери, аніж реальний процес демілітаризації.

ЗАВАНТАЖИТИ

Процес відведення зброї калібром менше від 100 міліметрів в зоні АТО розпочався з танків. Гармати, якими сторони займаються зараз, – це вже другий етап. За словами речника Генерального штабу ЗСУ України Владислава Селезньова, у середу відвели 7 протитанкових гармат Д-44 та Д-48.

Українські військовослужбовці відводять танки недалеко від Маріуполя. 20 жовтня 2015 року
Українські військовослужбовці відводять танки недалеко від Маріуполя. 20 жовтня 2015 року

Після артемівського напрямку, візьмуться за маріупольський та донецький. Завершити мають до кінця жовтня. Із 5-го по 8 листопада черга мінометів калібром менше від 120 міліметрів. На цьому процес і мав би завершитись. Втім, запевняють у Генеральному штабі Збройних сил України, без захисту передову не залишать.

Зброя на випадок, якщо бойовики будуть порушувати умови Мінського протоколу та Мінського меморандуму у нас буде
Владислав Селезньов

«На першій лінії оборони залишається особовий склад зі стрілецькою зброєю, залишаються бойові машини піхоти, бронетранспортери, зенітні установки ЗУ-23-2, протитанкові ракетні комплекси, ручні гранатомети. Тобто, зброя на першій лінії оборони, для того, щоб певний час тримати оборону, на випадок, якщо бойовики будуть порушувати умови Мінського протоколу та Мінського меморандуму у нас буде», – запевнив Владислав Селезньов.

Сепаратисти заявляють про провокації з боку українських військових

Сепаратисти, зі свого боку, повідомили, що в середу відвели 15 гармат. Також представники угрупування «ДНР» говорять про невиконання умов Мінських домовленостей з боку ЗСУ. Один із ватажків угруповання Едуард Басурін заявив, що сепаратисти зафіксували неподалік лінії зіткнення українські танки та самохідні артилерійські установки, також військових звинувачують у нарощуванні кількості особового складу в зоні АТО.

«Ми черговий раз показуємо, що ми зацікавлені у тому, щоб тут у нас настав мир. А не так, як відбувається зараз, коли щодня загострення ситуації в районі аеропорту і західної околиці міста Донецька. Це постійні провокаційні обстріли з мінометів, навіть заборонених Мінськом – 120-міліметрових, плюс стрілецька зброя і БМП», – заявив Едуард Басурін.

Процес відведення озброєнь відбувається під наглядом членів спеціальної спостережної місії ОБСЄ. Однак, на думку експертів, спостерігачі не володіють достатніми повноваженнями та інформацією, щоб повноцінно контролювати процедуру. Військовий експерт і співголова громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов переконаний, що реального відведення не відбувається, а лише імітація.

«Йде процес повернення, або, скажімо, відведення на певну відстань, а далі озброєння просто ховають або на базах, або в лісопосадках, чи просто маскують його. Є показові, так звані відведення на телекамери, за участю ОБСЄ. Але ОБСЄ не допускають до реальних місць розташування і місць базування», – вважає Дмитро Снєгирьов.

За планом, затвердженим у Мінську, відведення озброєнь калібром менше від 100 міліметрів в Донецькій області має завершитись до 12 листопада. На Луганщині цей процес закінчили ще 17 жовтня.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG